Dalsia vec - gramaticke chyby pri rozpravani Rakusanom vobec neprekazaju. Casom ich odstranite, nebojte sa, no pre zaciatok bezpodmienecne plati, ze treba brblat, brblat a brblat, hoci aj s milion chybami, ale zato s odvahou! Lepsie je rozpravat vela a s chybami ako nepovedat nic, lebo si prave neviete spomenut, akeho rodu je slovo Tisch. Ak budete mlcat ako ryby, poslu vas do prdele, lebo si budu mysliet, ze neviete po nemecky. Takze suma sumarum, Vs-vzdelana osoba s cervenym diplomoom, ktora mala nemcinu na ZS, SS a VS - takzvana perfekcionistka, ktora by sa od hanby pod zem prepadla, keby mala urobit gramaticku chybu, tak radsej mlci, bude vyhodena, zatial, co jednoducha 55-rocna tetuska so ZS, ktora sa naucila zo slovnika nejakych 1000 najpouzivanejsich nemeckych slov, ale o sklonovani a casovani ani sajnu nema a neboji sa varenia, bude Rakusanmi vychvalena az do neba, vazne! Oni su na gramaticke chyby zvyknuti, dokonca ich aj ocakavaju a velmi by sa cudovali, keby ste ich nerobili. SKOLA: "Taka sprosta truba ako si ty, v zivote z tej nemciny nezmaturuje, prosim ta, vzdaj to a chod radsej maturovat z matematiky!" - povedala ucitelka zene, ktora urobila malu chybicku v gramatickom cviceni a dnes by jej recovy prejav nikto nerozoznal od recoveho prejavu original Rakusana, robi tam sestru v nemocnici a zaraba 2000 € v cistom - zacinala ako opatrovatelka v domacnosti na dvojtyzdnove turnusy. Preco? Lebo si isla za svojim cielom a vrieskajucu ucitelku, ktorej cielom bolo len ponizovat ziakov, nebrala vazne. Moja skusenost zo skoly: Mali sme super nemcinarku, fak milu a dobru, od prveho rocnika som jej hovorila, ze chcem ist maturovat z nemciny a nikdy s tym nemala problem, mala som jednotku. No vo stvrtom rocniku sme si volili z nemciny seminar (akoby dalsi predmet z nemciny povinny pre maturantov) a na seminar z nemciy sme dostali inu ucitelku - slahnutu vrieskajucu ucitelku, ktora sa v ponizovani ziakov doslova vyzivala, ALE JA SOM JU NEBRALA VAZNE!!! Raz mi ukazala obrazok, na ktorom bola tehotna zena pred ambulanciou lekara a opytala sa, co na nom vidim. Ja som nevedela, ze tehotna sa povie schwanger, lebo som sa za cele 4 roky s takym slovom akosi nestretla. Moja odpoved znela: "Auf dem Bild ist eine Frau, die zum Arzt geht, weil sie im grossen Bauch kleines Kind hat." A co sa stalo? Dostala som patku a na vysvedceni som mal zo seminaru z NJ dvojku a z normalnej NJ jednotku. Ked poviete Rakusanovi, ze vidite zenu, ktora ma v bruchu male dieta, tak on vas zato nevyhodi z roboty a neda vas vyhostit z krajiny, ale bude nadmieru spokojny, ze tomu, co ste povedali, porozumel. Cize poznate vyznam slova, dokazete ho povedat siedmimi roznymi sposobmi, ale slahnuty uciel vyzaduje prave to jedno slovo, ktore neovladate a ak ho neviete, dostanete patku a bude na vas navrieskane. A Rakusan ani len nepostrehne, ze to slovo neviete. Jemu staci, ze tomu porozumel. Takze ak mate nejaku zlu skusenost s vrieskajucimi nemcinarmi, ktorych jedinou radostou na tomto svete je len a len ponizovat ziakov a dokazat im bez dokazov, ze su debilni a ze nic nevedia a este im to aj neustale pripominat, tak si tuto skusenost z hlavy ale urychlene vymazte, kupte si rychlo nejaku nemcinu pre opatrovatelky, nemcinu pre samoukov - cize nejaku dobru knihu, ktora sa vam na ucenie hodi a UCTE SA - nie pre pocit, ze nechcete, aby bolo na vas v skole navrieskane (vsak uz do ziadnej nechodite), ale UCTE SA PRE SEBA A PRE SVOJU STASTNEJSU BUDUCNOST!