Asi rok bývam v novom meste,kde je istý klub pre detičky-cirkevný.Som katolíčka,veriaca maminka s dieťaťom,ale rozvedená.Niektoré cirkvi také ženy zatracuju ale ja sa snažím žiť pekne podla možnosti,slušne a pre svojho syna.Ked som do toho klubu začala chodiť častejšie, vo večerných hodinách pre syna domov,(a jeho kamarata) zakaždým sa mi ich kazatel prihovoril,a tak sme sa porozprávali o Bohu mojej a jeho viere.Sú vraj \"čistejší\" (čomu som vtedy ešte nerozumela,pretože mnoho naboženstiev ,jeden BOH a medzi sebou veriaci nepotrebuju \"bojovať \" kto je ten NAJSPRAVNEJSI) a ked sa pokrstí,tak sa mi \"zijú všetky hriehcy\".Spomenula som mu svoje posledne zlé skusenosti s knazmi,ked som bývala ešte u nas na dedinke.Tí posledný dvaja boli z našej farnosti vyhnaný (nebudem spomínať prečo).Sklaman z týchto \"pastierov\" u nas ,som kazatelovi poevdala,že maju peknu vieru a pekne o všetkom božom vie rozprávať.A tak ma pozval k nim,že vraj nech ich spoznám,že k nim možem patriť,a že mna aj syna pokrstí.Nechápem sa prečo,ale začala som k nim chodiť, navstevovat tie ich modliace sa stretnutia, učiť sa ako sa modlia,chodila do kostola,a všade nosila so sebou aj dieťa-zial.Pred krstom sa mal diať nejaký \"rituál\" prijatia Krista do srdca,a ja som ako jediná suhlasila.Dnes sa sebe čudujem prečo,lebo katolík pri prvom svätomprijímani už je Krostov vetou : nechajte deti prijst ku mne\".On ako lazatel ,na velmi vysokom poste toto predsa musel vedeiť.Prečo ma ako katolíčku ponížil? Ked prišiel den dohodnutia si krstu,povedal,že on krstí len deti(!) -tá cirkev krstí len dospievajúcich a dospelých ludí-nedovolila som to.Najviac ma vsak prekvapilo,že o mojom krste reč ani nepadla.On proste chce len mojho syna.Od vtedy sme tam viacej nevkročili,pretože prekrstiť sa nedá! Nedá sa veriaceho presvedčiť k viere! A hlavne by sa nemalo veriaceho ponižovat ,že niesomKrotovej a BOžej lasky hodna-takto to yvsvetlil všetkmostatným v zbore, a ja som ostala ako obarená-na ten poníženia pocit nezabudnem.
To al enieje všetko,tým sa to neskončilo,..Celé mesiace mesiace-už je to dnes 7 mesiacov,mi vypisovali na FB,aa pátali sa prečo som odišla,a kedy sa vratim..Posledná sms-ka od kazatelovej manželky, znela: Milá (meno) mala by si sa za seb a modliť,elbo si plná diabla a podla toho neustále konáš..\" skoro mi telefon vypadol z ruky.Napísala som to pretože je až neuveritelne čo si niektorý ludia dokazuju aa by som otvorila oči ostatný,že pokánie človek učiní tým,že počúva dobre a sám si na zaklade toho uvedomý chyby(hriešnosť) Ale ponižovaním a zastrašovaním sa nikto kajať nebude.Posledne slovko-člove ma slobodnu volu byt či nebyt niekde a odísť ked sám chce.
Je to sekta?
-ja už som si to v hlave utriasla,dostalo ma ,že oni nepoznaju charakternost-nevedia čo je doležité,hodnoty ludské maju trošku dost mimo-uznávaju nie "Krista a život s ním"-oni uznavaju BIBLIU,ale nie tým čo je v nej ale iba tým,že ju celu vedia naspamät ešte su na to pysný.Ved človek koná dobro tým,že ma dobre srdce,nie tým že nejaku Bibliu .To kolko "zlých " ludí maju oni potom v predstave ,že na svete žije? človek s rodinou alebo starší ludia po 50-tke predsa maju už rozumu dost!-bez Bublie,ich životnými skusenostami.
A druhou ich chybou bolo ,že tým krstom sa oni cítia "hotový do neba",od vtedy konaju už len dobré.Ved nikto nedokáže od nejakeho krstu konat zvysok života len dobro,každý urobíme nejaku chybu...Sudime sa dokonca až na smrtelnej postely-bez ohladu či sme veriaci.Nemaju sudnost-svedomie.
Možno niesu sekta,ale taku "mozgovu vypatlanost" v takej kope ludi naraz som ešte nevidela .
Ja dodnes nechápem na akých práškoch som fičala,lebo som neni psychiatrický pacient
Každé náboženstvo je založené na násilí a nenávisti.
Ak su to babtisti tak to nieje prava cirkev len odnoz cirkvi. Tak isto ako napriklad redemtoristi, adventisti siedmeho dna, luterani, protestanti atd. Preto maju vlastne pravidla nez taki rimokatolici, grekokatolici a pravoslavni.
sweater...ja som už odišla- pred tými 7 mesiacmi
buzola...babtistický zbor
chretienne....oni sa nenazývali,oni sú presvedčení,že su "čistejší" než všetci ostatný (cirkevne)Slávili omšu ,podobnu katolíckej..Nechápem,prečo mi vravel kazatel,že syn sa može prekrstiť a mna "pokrstiť"-ja som sa na to pýtala niekolkých knazov mimo ich zboru po odchode..Katolíci sa nemaju prečo prekrstovať a je to ponižovanie veriaceho kazatelom .Kazatel vo mne vzbudzoval pocit ,že som nenormálne hriešna.Kostol je to posledne ,kde človek očakáva špinavosti a pocity,že je nedostatočne veriaci
najhorsie ze ludia tomu ozaj veria. utekaaaj kym sa da
Jehovisti?
lienka-33, ako sa ľudia z toho zboru volali, ako seba samých nazývali? Slávili sv. omšu? Dobre som pochopila, tvoj syn už bol raz pokrstený v katolíckom kostole a oni ho chceli pokrstiť ešte raz? Ak áno, prečo nepovažovali prvý krst za platný?