ahojte v septembri som isla na strednu, konkretne na sukromnu strednu odbornu skolu a dala som si osbor hotelova akademia cize 5-rocne studium ale sa mi nechce velmi chodit 5 rokov na strednu tak by ma zaujimalo ze ci sa da prestupit na 4-rocny odbor casnik, servirka... na polrok by sa to asi dalo ale nesom este uplne rozhodnuta tak preto pisem ze ci by sa nedalo tak ze prvy rocnik dokoncim hotelovu akademiu a druhy zacnem v odbore casnik, servirka ale ako druhacka ne prvacka- toto ma zaujima ze ci budem musiet zase zacat od prveho alebo pojdem rovno do druheho...... viem ze keby som prestupovala na uplne iny odbor tak by som na 100 precent sla od prveho ale hotelova akademia je velmi podobny odbor... ucime sa skoro to iste (na vynimku zopar predmetov: chemia, informatika- to my hotelaci nemame, ale odborny predmet mame rovnaky + my mame aj odborny predmet ktory maju ziaci v odbore kuchar- My sme vlastne nieco ako zmes tych dvoch odborov(Kuchar a Casnik) Ale pozor je nechcem prestup na ucnovku ale normalny stvorrocny odbor Casnik s maturitou!!!! Myslite ze by sa to dalo? :)
Prestup na iny odbor
sofi na tej istej škole sa to určite dá keď je súkromná,rodičia nech sa idú informovať či je možný prestup a odkedy,ale ja si myslím, že tam nebude problém........
Pokial viem, tak odbor casnik je na vsetkch skolach ucnovka, cize 3-rocny odbor, po ktorom ziskas vyucny list a ak by si chcela aj maturitu, da sa chodit este dva roky navyse, co je vlastne spolu 5 rokov. Ze by niekde existoval odbor casnik ako 4-rocny odbor konciaci maturitou a bez predchadzajuceho ziskania vyucneho listu, tak o tom som este nepocula. Ja som kedysi chcela prestupit z gymnazia na obchodnu akademiu po roku. Vtedy som sa rozpravala s riaditelom OA a ten mi povedal, ze prestup by bol mozny jedine tak, ze by som nastupila do prveho rocnika, cize by som bola stratila jeden rok, tak som nakoniec zostala na gympli. V podstate som teraz uz aj rada, ze som vtedy neprestupila, bola by to skoda, bol by to strateny rok. Myslim si, ze dnes, kedze ZS trva 9 rokov a nie 8, ako to bolo za nasich cias, je stratou jedneho roka uz aj to, ze deti na ZS musia chodit do skoly 9 rokov. Za seba poviem, ze ja som chodila 8, ale naroky, ktore sa na nas kladli, boli tak zalostne nizke, ze na to, aby som tam mala ciste jednotky, som sa vobec nemusela ucit doma, nejaky ten dejepis, fyziku a podobne veci mi stacilo si cez prestavku v skole raz precitat, aby bola z odpovede jednotka, domace ulohy z matiky, zo slohu... som si tiez pisala cez prestavky v skole, vsetkemu som rozumela uz na hodinach, a kedze mi kvoli ziskaniu cistych jednotiek nebolo potrebne ucit sa doma, tak som sa ani nikdy neucila doma, cim som si vlastne nevypestovala taky zvyk, ze ucit sa treba doma. Cize jednoducho povedane, zakladna skola zo mna urobila leniveho cloveka, leniveho na ucenie, ktory sa v skole nudi, doma nudi, lebo uz vsetko vie a neviem si predstavit, ze by som bola mala chodit na ZS 9 rokov, aka by este len potom bola nuda! A jeden strateny rok, samozrejme. Keby bolo po mojom, navrhla by som, aby ZS trvala 7 rokov a nie 9, ale myslim si, ze mnozstvo uciva, ktore tam decka maju, by sa v pohode dalo zvladnut aj za 6 rokov s tym, ze tie deti by si aspon vypestovali zvyk, ze ucit sa treba doma, cize by ich to poviedlo k nejakej tej sebadiscipline a nie takto, zbytocne to cele natahovat a urobit z nasich deti (ak uz nie zo vsetkych, tak aspon z tych nadpriemerne inteligentnych) bandu lenivych povalacov nemajucich ziadnu sebadisciplinu, ziadne pracovne navyky. Ale trochu som odbocila od temy. Co by som ti poradila? Ja na tvojom mieste by som zostala radsej na Hotelovej akademii, hoci je to aj 5-rocny odbor. Do zivota praktickeho ti da viac, ako by ti dala nejaka OA, ci nejaky gympel... aj ked viem, ze ani na OA, ani na gympel ist nechces. Ak hovoris, ze je to akasi zmes toho, co maju vediet kuchari, casnici a myslim si, ze sa tam asi ucite aj nejake veci tykajuce sa cstovneho ruchu a vsetkeho, co je v hotelierstve potrebne, tak pre buducnost sa ti takato skola moze ohromne zist! Myslim pre prakticky zivot. Po skonceni mozes vypadnut do zahranicia, cim financne odbremenis rodicov, zacnes si sama zarabat, kludne mozes robit casnicku, ale aj kucharku niekde v Rakusku, kde su sikovni kuchari a casnici zo Slovenska ziadani. Aj v Rakusku existuje odbor casnik - je to trojrocna ucnovka, aj odbor kuchar, co je tiez trojrocna ucnovka a okrem toho existuje Tourismusschule, co je 5 rocna skola s maturitou, nieco ako zmes odborov kuchar a casnik, plus ziskavanie vedmosti z oblasti hotelierstva a cestovneho ruchu spojene s ucenim sa cudzich jazykov, cize nieco ako hotelova akademia na Slovensku. Absolventi takejto skoly sa mozu zamestnat napriklad na recepcii v hoteloch, mozu pracovat ako Hausdame - ciez kontrolovat po chyznych robotu, ale kucharov a casnikov mozu robit tiez, no maturitu maju, takze ak by chceli ist na VS, nie je problem. Skolu si si podla mna vybrala velmi dobru, pre sucasnost jednu z najlepsich, aku si si mohla vybrat a uplatnenie s nou najdes urcite, ale predovsetkym za hranicami Slovenska. Uc sa nemcinu, popros rodicov, nech ta daju cez prazdniny na nejaky jazkovy pobyt do Nemecka, ci do Rakuska, alebo aspon na nejaky prazdninovy rychlokurz NJ do nejakej dobej jazykovej skoly. Ak ti je nieco nejasne, kup si nemicnu pre samoukov a odtial pochopis vsetko, pozeraj na youtube nemecke videa, filmy... nech sa ti to lepsie dostane do ucha. Keby som ja bola na tvojom mieste, ani by som neuvazovala o odchode z takej dobrej skoly. Daj si zavazok, ze do piatich rokov budes perfektne, na komunikativnej urovni ovladat dva jazyky, napriklad AJ a NJ - a cestu do sveta mas tym padom otvorenu! Cudzim jazykom sa venuj najma cez prazdniny, hlavne pozeraj na youtube nemecke a anglicke filmy a pojde to. Ze ake mas z jayzkov v skole znamky, to nie je podstatne. Podstatne je, kolko toho vies, ci to mas v uchu, ci sa nebojis rozpravat sa s cudzincami a ci mas dobrodruznu povahu a odvahu vypadnut do za pracou do zahranicia.
Ja o tom pochybujem. Ale to sa dozvies jedine u riaditela, ci zastupcov ;)