Pred niekoľkými rokmi som bola znásilnená. Opakovane, viackrát, proti svojej vôli. Naučila som sa s tým žiť, vyrovnala som sa s tým ako to je, bez toho aby o tom ktokoľvek vedel. Ibaže v poslednej dobe ma začína hrýzť svedomie a vracať sa to späť... Som nábožensky založená a začala som si klásť otázku... je to hriech, to že ma znásilnili? Jedná sa tiež o formu smilstva? Viem že to môže znieť čudne a možno to niektorí nepochopia ale mňa to naozaj zaujíma... Mala by som sa i z toho vyspovedať? Prosím o rozumné odpovede...
Je to hriešne?
buzola - to nemyslíš vážne?!
Feya, prosím ťa, navštív psychologičku, to že sa ti to zdá živé je preto, lebo sa ti to vracia vo flashbackoch. je to psychotrauma a s odborníčkou - terapeutkou ju mnohé ženy zvládli prekonať a žiť bez nepríjemných pocitov. čím viac to budeš v sebe potláčať, tým to bude naberať na sile. verím, že to zvládneš.
aj keby sa žena špacírovala nahá pred chlapom a ten ju znásilní,ona nenesie absolútne žiadnu vinu, nikto nemá právo činiť s druhou osobou to čo ona nechce.
Mas to velmi pomylene....myslis si zjavne, ze ty si urobila cosi zle. Inak by si nemala take otazky ake mas. Nie, spovedat sa z toho nemusis, nie je to smilstvo a nie je to pre teba ani tazky hriech. Spovedat sa z toho a tazit svedomie by malo toho chlapa co ti to urobil a nie teba. Mozes ist na spoved, mozes vyskusat, ako sa po nej budes citit, ale pokoj na dusi ti to podla mna neprinesie.
Dalej, vobec nerozumiem tomu, preco si to neohlasila. Kto by ta lutoval, ake pohlady ludi by si citila? Ved ty by si to nemusela nikomu oznamovat! Neviem teda, ci si bola plnoleta, ale ak ano, nikto by sa o tom nedozvedel. Pokial si v tom case nemala este 18, vedeli by o tom maximalne tvoji rodicia.....Skoda. Ten chlap si beha po slobode, dokonca sa ti zdravi och...
Skusala si svoj problem riesit cez psychologa?
Psychológia a Kriminológia hovoria aby sa žena, ktorú muž znásilňuje nebránila. Nelogické? Obranou totiž môže prísť o život a rovnako dáva tomu mužovi presne to čo chce - prevahu nad ženou. Zavrieť oči, zaťať zuby a vydržať.
Obeť znásilnenia sa následne cíti vinná - možno toho muža nejakým spôsobom provokovala, správaním? oblečením? Nie, prečo potom jeden muž zaútočí a iný nie?Dokonca žena pri znásilnení aj zvlhne, za čo sa cíti vinná. Neznamená to však, že ju to vzrušovalo, je to len prirodzená biologická reakcia tela.
Toľko teória.
Čo hovorí tvoja cirkev na znásilnenie netuším.
Ale myslím, že by ti pomohla skupina žien, ktoré si prešli tým čo ty. Vypočuješ si ich príbehy a možno nájdeš pokoj. Možno ho nájdeš aj cez Boha. Niekto nájde pokoj až vtedy ak je vinník potrestaný.
Vieš, mnohé ženy tvrdia, že by ho išli hneď udať na políciu, len zabúdajú, na následné pocity - strach, hanba, šok.
Muž by mal ženu ochraňovať nie si ju podmaňovať tým najhnusnejším spôsobom. Nech ti je útechou, že takýto človek je v podstate chudák. Mamička bola na neho príliš prísna a on teraz nenávidí všetky ženy, len tej, ktorá za to môže sa nedokáže postaviť zoči-voči.
Držím palce.
Na polícii som nebola. Bolo pre mňa príliš ťažké prežiť než aby som o tom dokázala rozprávať po druhý, tretí krát a stále dookola a neustále znášať zvedavé pohľady a otázky ľudí, ľútosť... A možno by mi to ani neuverili.
Dnes je už príliš neskoro. Mojou chybou bolo že som sa s tým snažila vysporiadať sama a dlho som si myslela že to dokážem, ale akosi sa to začína vracať späť... V skutočnosti som o tom ešte nikdy nikomu nepovedala. A neviem, či je vhodný čas s tým začínať... Je to už dávno, aj keď mám miestami pocit, akoby to bolo len včera. Najmä keď "toho človeka" stretnem a on sa mi dokonca pozdraví...
Len som myslela, že po spovedi by som už našla pokoj, len mám strach, ako by to možno dopadlo. Nie som žiadna sfanatizovaná ovečka, len sa snažím nájsť svoj pokoj...
podľa mňa to hriešne neni, ale zážitok ti očividne škodí, hlodá v tebe a ak sa s ním nevyrovnáš, môže narobiť ešte paseku v tvojom živote. Potrebuješ to uzatvoriť a pustiť z hlavy. A samej ti to asi nejde. Skus zavolať na linku hocakej pomoci (týraným ženám a pod) a povedz že potrebujš pomoc skúseného psychológa, ktorý pracuje so znásilnenými ženami. Nech ti skúsia niekoho doporučiť v tvojom okolí.
Niektorým sfanatizovaným ovečkám už evidentne preskočilo. A to sa hovorí, že pobožným sa žije ľahšie ako bezbožníkom a vôbec to tak nie je.
Feya, prečo teba by malo hrýzť svedomie? máš s tou vecou niečo dočinenia?pokiaľ si sa nezahrávala s nejakým mužom a obrátilo sa to proti tebe,tak ťa nemá prečo hrýzť svedomie a už sa s tou vecou nemá význam zaoberať.....
Delete, nikto netvrdi ze je to lahke. Ale je to spravne, je to sluzba pre verejnost, kolko znasilneni sa nemuselo stat, keby vsetky zeny reportovali znasilnenie. Aj v pripade, ze sa to neda dokazat, je totiz mozne, ze po prvom obvineni naberu odvahu aj ine obete toho isteho nasilnika a nahlasia to tiez. Potom je jednoduchsie dokazat mu vinu.