cawte v roku 2011 som sa liecila so zavislosti na benzodiazepinoch, konkretne oxazepam na psychiatrii spolu s jednou kockou o 4 roky starsou. Byvame v tom istom okrese, sme spolu skoro kazdy den. Ona bola zavisla na Neurole, ale potom to musela nechat koli zdravotnym problemom-infarkt mala. No asi 4 mesiace dozadu sme sa stretli po asi dvoch tyzdnoch a mi pripadala nejaka divna... Tak som sa jej spytala, ci zase nebere a ona ze hej... Snazim sa jej pomoct, skusala som vselijake aktivity, nalakal som ju, aby mi robila modelku, kedze robim fotografku, radila som jej, nech si otvori zivnost, nech skusi design, kedze ma k tomu vztah...hocico... Nepomohlo... Vcera aj dnes ked sme boli spolu mi zaspavala na ramene, vraj chce ist na liecenie, ale s nou sa to taha uz od roku 2009, stale kol dokola, neverim, ze jej pomoze uz len detox a tzv. ,,internacia" neverim tomu... verim, ze to zvladne, ved viem, ake su rizika, ked okamzite prestane v liecebni, pozname to obe, ale ona to akosi nechce vidiet, vecne omiela len o lieceni... Akoby iny sposob neexistoval, napr. ambulantna liecba... tam vobec nechodi, len ked ju mama ,,dotiahne za usi" na kontrolu, inak jej chodia upomienky, nech sa tam dostavi... Najhorsaie na tom je, ze k Neurolu ma lahky pristup, ma ho aj od psychiatra, ktory jej ho postupne znizuje, ale ona si vie zohnat aj sama od svojho snubenca... On je takisto na tom ako ona, mozno este horsie... Ja som uz od jesene 2011 v pohode, liecbu u ambulantneho psychiatra som ukoncila na jar minuleho roka. Obcas si dam Prothazin, ale nevyhladavam ho. Som v pohode, a chcem, aby aj kamoska bola. Fakt myslite, ze jej nic ine ako liecenie nepomoze?
Moze byvaly zavislak pomoct aktivnemu zavislakovi?
cawte no dnes bola u mna bo som jej pisala ze som chora a nemozem ist von ako sme sa dohodli viete, diska...no a chvilu bolo v pohode, bavili sme sa uplne normalne a zrazu ostala taka divna, zarazena, ked mi pozerala na stolik, mala som tam antibiotika plus paralen a nejaky sirup od kasla a ona mi povedala, neviem ci zo srandy alebo to myslela vazne, ze co by sa jej stalo, keby to vsetko zje a vypije-ako tie lieky...ja som jej povedala, ze ci jej sibe, ci je prepnuta z tych fetov-neurol a lexaurin najnovsie, ako som zistila pred par dnami a ona ostala ticho chvilu a ze radsej uz ide lebo ma hrozne nervy a ja som sa jej pytala ze co sa stalo, ale vybehla uz a teraz som jej volala, vraj sa rozisli...teraz neviem, ci mam chapat to, ze prisla o ,,dilera" alebo o svoju zivotnu lasku a preto chce s tym skoncit...neviem, ale bojim sa o nu...kiezby niesom chora, aby som mohla ist k nej...uvidime, co mi povie lebo som jej napisala sms, tak dufam ze ma nebude ignosrovat...boze tak sa o nu bojiiim:((( ona jej fakt na dne asi ked sa na to tak spatne divam
no asi tak nejak..zatial som s nou odkedy mi pisala tie veci o samvrazde ani nedvihala...a ked aj zazvoni, jej poviem, ze ked mieni takto pokracovat, kaslem jej na hlavu
prosím ťa, ak ťa ťahá dole, preruš s ňou surovo kontakt. Ju zachrániť nemôžeš, ale dávaj pozor aspoň na seba a seba drž nad vodou.
no ona asi nechce. vcera podpisala reverz. dva dni aj cestou tam bola. ani navstivit som ju nestihla. vcera mi volala, ze sa ide zabit a dve hodiny som ju prehovarala nech sa na tu psychiatriu vrati, ona nic. kaslala na to. dnes som jej ani nevolala, lebo som akurat dnes cestou z fitka presla okolo jej kamosov a vsetky spomienky sa mi vratili, mala som pred ocami obrazok, ako si davam do ust lexaurin, tak som utekala domov a zamkla sa na dva zamky. tak radsej jej dnes ani nebudem volat...prisamvacku ze este ona ma donuti si zas nieco zohnat. mali ste pravdu... taha ma psychicky dole...asi jej napisem, ze pokial sa mieni takto nicit, ani mi nemusi pisat. a pokial sa nafetuje tymi nerolmi nech mi ani nezvoni do bytu.
Clovek by mal pomahat .Niekedy staci aj
male povzbudenie.Dva mesiace na odvykanie silnej zavislosti nestacia.Je to dlhodoby proces pisal som rok aj viac.Davky sa znizuju velmi pomaly, aby nedochadzalo k tvrdym abstakom.Vsetko zalezi na tom kolko tych neurolov denne brala a v kolko Mg.Je to velmi tazke a musi byt silna osoba aby to zvladla sama bez skuseneho odbornika.Nemusi lezat na psychiatrii moze byt kludne doma a navstevovat ho ambulantne.A hlavne musi chciet a k tomu prave potrebuje kamaratku - vzor.
nuž, neviem. Podľa mňa, môžeš tam byť pre ňu, ak sa rozhodne prestať. Ale k tomu rozhodnutiu ju nedotiahneš. Nepomôžeš jej tým, že jej budeš vymýšľať aktivity, zháňať jej prácu.. zbytočné mrhanie energie, ktorú si mohla venovať svojmu životu. Ale veď si to zaži na vlastnej koži. Aj moje slová tebe sú len zbytočné bláboly, tak ako tvoje slová kámoške.
Len si uvedom prosím ťa dve veci - zbytočne mrháš svoju energiu, ktorú si mohla využiť lepšie. - pri snahe pomáhať sa ti môže stať, že sama do toho spadneš a budeš na tom ešte horšie ako ona. Ty nie si zdraý človek, silný a v pohode (myslím si), ani profesionál, ktorý vie čo robí. Preto si sakra dávaj bacha na to, čo robíš a komu sa venuješ. Aj pomoc má svoje hranice. Ak ťa to začne vyčerpávať, vycuciavať, prestaň sa snažiť a nechaj kočku tak. Rohodla sa. Nemôžeš žiť za ňu jej život, ona sa rozhodla žiť ho takto. Dávaj pozor na seba.
Ahojte dakujem za mile slova najme ten prvy prispevok ma potesil ten zni akoby ste mi cital/a zo srdca. V tej nemocnici ked som ju vtedy stretla- dvakrat lebo raz odisla na revers a potom sa vratila naspet- to bolo nieco neopisatelne vyzerala akoby spala na ulici bola vdacna za vsetko co sme jej poskytli kym jej neprisla navsteva, mala sice abstaky, strasne schudla z 58na 52 mozno aj 50 mala, vecne s hlavou v zachode, ruky sa jej triasli ze ani lyzicu neudrzala- to som mala aj ja, takisto bola agresivna, vecne aktivna, nespala zato mna ked naklepali som vkuse drichmala. No ju nenaklepali postupne jej znizovali. Az to nevydrzala a podpisala tevers. Neviem co by sa jej oplatilo viac kedze nikdy nevydrzi dlhsie ako dva mesiace.
Vela sa rozpravame o nasich planoch, snoch ale vzdy skoncia tak ze ich ciastocne zacne plnit a potom jej raz nieco nevyjde a hned to chce zabalit, ze to nema cenu a ze ona radsej bude ,,zrat neuroly" ako normalne zit. Vecne jej vravim, co ak budu chciet so snubencom deti, ci aj vtedy uprednostni zavislist pred rodinou, a ona sa vzdy rozplace a zacne ma akoby citovo vydierat ze ,,to sa radsej zabije a bude pokoj" apod.
pred par dnami som jej dokonca nasla na rukach rezne rany pravdepodobne od ziletky. Vzdy mala ku krvi pozitivny postoj, bola ju aj darovat a fascinovalo ju to vsetko. Sama mi povedala ze ak s neurolmi prestane radsej si bude rezat ruky aby zaplnila tu prazdnotu co citi ked si neda.
No idem jej zavolat co sa deje ci ide lezat na tu psychinu alebo nie. Neskor si opet trochu vylejem dusicku, majte sa a dakujem za podporu. Potom napisem aj co ma nove.
Presne s tymito problemami mam skusenosti aj osobne.V dnesnej upohlananej dobe ludia citlivejsej povahy nezvladaju tempo a stres citia sa napati, neuvolneni .Lekari vacsinou bez nejakeho velkeho premyslania pisu lieky .Najhorsie su prave benzodiazepiny a to hlavne diazepam.
Ale i ostatne medazepam,oxazepam,bromazepam.
Nahle vysadenie lieku moze mat katastroficky dopad na zdravotny stav,dostavi sa horsi abstak ako pri tvrdych drogach.(hnacky, triaska, napatie,pocity uzkosti - akoby sa kazdu chvilu sa malo nieco stat.)
Vysledky krvnych testov su mimo.
Viem o com hovorim sam som to zazil .
Hocico zjete ide to hned von.Este ja cista voda.Teda nahle vysadenie tychto liekov nedoporucujem.Najlepsia cesta je postupne znizovanie davok lieku az na minimum .Tento proces je dlhodoby a moze trvat aj rok dva, zalezi od davok ake ste brali.Pri postupnom znizovani davok je potrebne liecit sa napr.jogou autogenny trening, pripadne pridavat si ku znizenej davke este nejaky bylinny liek,caj.Co je najdolezitejsie, urcit si zivotne priority.
Pomôcť jej môžu slová, ktoré s ňou pohnú. Byť závislý na neurole?! To je čo za závislosť?
Ak jej nepomôže nič, tak jej povedz len to, že každý blbne po svým.
Ahoj malinka325
Zijes podla mna dobre. Je od teba velmi dobre a mile, (ved sama vidis a citis aka je laska ..) ze tvoris zivot, aj pre druhych ludi.
velmi stroho povedane, tvoja priatelka nedokaze zastavit zivot a svojou snahou nicit zivot ... ho v skutocnosti nezabije nikdy, ona sa zoziera ... nedokazes znicit zivot.
preto berie vsetky tie lieky atd uz prosto nechce zivot preto odmieta (aj tvoju pomoc aj rady aj ten design atd .. ona si neveri, lebo nechce ......
samozrejme ze si chvilky kedy sa vzda ... vzdat sa, znamena prestat sa obvinovat, nenavidiet, vinit, nadavat ...... a povedat si, v poriadku, ved ja si pamatam aj aky je zivot dobry mily vesely usmievavy atd ...
ale az ona ked si spomienie aka je to sranda mat dobre jedlo, byt s dobrymi ludmi, usmievat sa, robit v praci co cloveka bavi ..... to zacne vyhladat, zacne to tvorit .... zavola kamoske aby sa porozravala lebo vie ake je dobre sa rozpravat ... atd atd atd je to jej rozhodnutie prijat lasku a vytvarat ju
Je to jej rozhodnutie prijat lasku a vytvarat ju. Robis dobre ze vytvaras lasku pre nu, ona to citi a je rada. Ked sa rozhodne ju vytvarat tiez zije v laske :)
Vela radosti, humoru a zdravia Vam prajem malinka325