Dobrý deň,
mám otázku ohľadom invalidného dôchodku. či mám nárok alebo nie. Podľa mňa nie. Ale pekne po poriadku
V roku 2012 som bola na operácií medzistavcovej platničky /ešte ako študentka na vš/
Teraz 4. decembra 2014 opäť operácia platničky, inej ako predtým, nehojí sa mi to korektne, brní mi noha, je stŕpnutá, mám bolesti aj v krížoch aj v nohe.
Mám 25 rokov a v máji 2014 som skončila štúdium na vš, teda mám odpracované 3 mesiace a teraz som pn
Mám nárok na čiastočný invalidný dôchodok aj napriek tomu, že nemám takmer nič odpracované? Samozrejme, že sa chcem vrátiť do práce, ale isto nezvládnem to, čo doteraz, lebo po dvoch operáciach chrbtice sa na to necítim....
Invalidný dôchodok
U nás je to tak - Róm dosiahne 18 a už stojí pri dverách psychiatra s papiermi
na vypísanie dôchodku. Jednoducho - prax.
ved sa skus spytat na pobocke, mozno sa to da, ak by ti priznali narok na ID odo dna ked si mala prvu operaciu, cize by bolo treba menej dni poistenia...mozno by sa to dalo doplatit...takto ti tu neporadime, treba sa ist spytat rovno tam...alebo radsej hned spisat ziadost a uvidis...nestoji ta to nic a za vyskusanie nic nedas:-)
náš štát je dosť divný... :(
Nič sa nedeje ak ho nedostanem.. nič iné mi neostane ako sa vrátiť do práce.. ZŤP mi schválili hneď, lebo mám parézu ľavej dolnej končatiny.. teda percentá by som mala 70-80%.. ale žiaľ som chodila na vš, a hneď po škole som sa zamestnala, ale stihla som odrobiť len tri mesiace, keď ma museli opäť operovať... hold mám smolu
máš pravdu, romovia majú od narodenia. Nechodia ani na prehodnotenia.
Podľa mňa nemáš nárok. Ak by si bola telesne postihnutá od narodenia, nárok by si mala. Napr. mojej susedy syn. Má svalov atrofiu od mala, teraz má 33 rokov a berie roky rokúce invalidný. Ja som pracovala 23 rokov a teraz som sa dostala na plný invalidný.
On má ale vyšší dôchodok aj ja a pritom on nikdy nerobil, štátu neodviedol ani cent a ja som odrobila 23 rokov.
To preto, lebo mne sa počíta dôchodok zo zárobku ale jemu z priemernej mzdy. Ešte aj ten róm má viac ako ja. Nespravodlivé.
romovia sa invalidni uz rodia, s tym nic nenarobis...za mentalnu retardaciu je hned plny ID...
Takze, nemusis mat odpracovane roky, podstatne je ci si si platila odvody do socialnej poistovne, cize ci si bola samoplatca...musis mat zaplatene minimalne dva roky...myslim ze si to mozes aj dodatocne doplatit ak by si chcela...
a tu mas okopirovane z tabulky pre posudkovu komisiu-bodove hodnotenie tvojej diagnozy:
Stavy po operácii chrbtice a medzistavcových platničiek, stavy po úraze chrbtice
a) s miernym reziduálnym funkčným nálezom 10 - 20%
b) často recidivujúce prejavy nervového a svalového dráždenia, slabosť svalového korzetu chrbta s podstatným obmedzením celkovej výkonnosti organizmu 35 - 45%
c) s nepriaznivým reziduálnym funkčným nálezom a trvalými prejavmi dráždenia nervov, s parézami a so svalovými atrofiami a s poruchou funkcie zvieračov 70 - 80%
lebo napr, rómovia majú často invalidný dôchodok a nemajú odpracované vôbec nič.. tak som sa len pýtala
podla mna nie, aj ked ta uznaju na neviemake percenta, penazny narok ti nevznikne kvoli neodpracovanym rokom.
najlepsie bude opytat sa priamo v socpoist.