Ahoj ,
Chodim s dievcatom 3roky lubime sa vsetko nam klape problem je ze ona a jej rodina su silno veriaci a stale to chcu aj odomna. Uz od zaciatku som sa snazil obcas v nedelu ist s nou do kostola vraj je rada ked som tam snou. Ja som niekedy tiez rad ked tam idem a pomodlim sa ale nechcem tam chodit nutene..Uz sme sa kvoli tomu vela krat pohadali priatelka robi na mna natlak zo zaciatku to tak nebolo potesila sa ked som obcas s nou isiel a mne to tiez fajn padlo ale teraz odomna caka ze tam budem chodit tak ako ona aj jej rodicia to cakaju proste chcu aby som bol ako oni silno veriaci ale mne to nejde hrozne ma to dusi nechcem tam chodit nutene ... Uz som jej to hovoril milion krat ale neda si to vysvetlit pozeraju na mna ako na hresnika lebo nechodim pravidelne dokostola a viem ze chcu aby som sa zmenil ale ja sa menit nechcem. Inak ich mam rad len neviem ci ma niekedy budu respektovat to aky som a ze nemusim byt kazdu nedelu v kostole... Obaja mame cez 20rokov planujeme buducnost nechcem sa s nou rozist ale niekedy si myslim ze by si mala najst niekoho podobne veriaceho ale bojim sa aby sa nesklamala a nenasla este niekoho horsieho... Ja ju mam uprimne rad len keby ma stale do niecoho nenuti...Nemali ste niekto taky problem?
Priatelka je silne veriaca a robi na mna natlak
Nie, nie, Boh sa na nás nehnevá! Kto takto chápe kresťanstvo, má to veľmi pomýlené! Boh miluje a každému hovorí: si môj syn, si moja dcéra, chcem byť v Tvojej spoločnosti, dovolíš mi to? Dovolíš mi vstúpiť do Tvojho života a priniesť Ti dary, ktoré Ťa urobia naozaj šťastným? Ak niekto - či už kňaz či kresťan - šíri strach z Boha, nehovorí o Bohu pravdu, lebo Boh nechce, aby sme od neho zo strachu utekali, lebo On je láska. Chce, aby sme mali pred Ním potrebnú bázeň, ale nie strach, ktorý paralyzuje a ničí vzťah s Ním.
Pravé kresťanstvo hovorí, že Boh miluje každého a poslal svojho Syna Ježiša, aby jeho ústami povedal, že je to tak. Vie, že sme hriešni, a preto poslal Ježiša, aby svojou smrťou zaplatil výkupné za nás a naše hriechy. Neušetril svojho Syna, svojho Miláčika kvôli nám biednym. Naša cena je krv jeho Syna. Preto keď vidí aj toho najväčšieho hriešnika, nechce ho trestať, ale volá ho, nech oľutuje a všetko mu odpustí. Dokiaľ sme tu na zemi, jeho milosrdenstvo je dokorán otvorené aj pre toho najväčšieho zločinca. O tomto veľkom dare je sv. omša, v ktorej sa stále obnovuje Ježišova výkupná obeta za nás na kríži. Boh Otec sám chce, aby sme na sv. omšu chodili, lebo odtiaľ sa na nás lejú také milosti, ktoré doma v modlitbe s Ním nedostaneme. Ak chceme vzdať Bohu naozaj Jemu hodnú chválu, chodíme a obetujeme mu sv. omšu, lebo tam vidí znovu zomierať jeho Syna v súlade s jeho sv. vôľou za nás.
Lynxz nenapísal, či je veriaci, či je pokrstený. Či mu priateľka alebo niekto z jej rodiny vysvetlil, o čom sv. omša je. A čo mu na chodení na sv. omšu vadí. Ak je veriaci, on sám je v prvom rade zodpovedný za rozvíjanie svojho vzťahu s Bohom. Boh nikoho nenúti, skláňa sa pred slobodnou vôľou človeka, aj keď mu je pritom ľúto, že sa človek odmietnutím oberá o jeho milosti.
Otec keď ovdovel, našiel si priateľku, ktorá bola tak isto silno veriaca. Povedal som mu, že takýto vzťah nemá budúcnosť. A aj sa tak stalo. Po troch mesiacoch chodenia sa rozišli...
Ahoj Linxz
Napisem to stroho a jasne - z mojej skusenosti.
Krestanstia veria ze Boh a Jezis su mimo tuto Zem a zoslu bozi hnev na kazdeho kto im nesluzi.
Preto to nabozenstvo siri strach ... je to strach z Boha. Samozrejme skusenostou kazdy moze pocitit ze sme v Bohu, kazdy z nas, ze Boh chodi do kazdeho z nas (z kade ma napadli tie myslienky, z kade sa vo mne nabrala ta sila, druhy dych apod) a zaroven Boh robi karmu (kto druhému jamu kope, kto sa deli aj ked sam nema, aka uzasna zhodna nahod dneska apod).
Inak povedane, krestanstvo oddeluje Boha od ludi a hovori ludom ze Boh sa na nas hneva. Chodte sa prejst ku rieke a uvidite ako sa Boh na Vas hneva. Chodte pomoct susedovi odhrabat sneh a uvidite ako sa Boh na Vas hneva.... ale nabozenski fanatici si myslia ze Boh je len v kostole (ludia vravia Bohu kde moze byt a kde nie? ... tak isto ludia si myslia ze Bozi syn prisiel zmyt a vykupit hriechy ludi - a tak preto ze Bozi syn vykupil vsetky moje hriechy ja teraz mozem robit zle komu sa mi zachce.
Svoje pocity a skusenosti poznate, vsetci zijeme v 1 Bohu. Preto akoby su nabozenstva, ale aj ekonomika aj vsetko take nebezpecne, ked sa maximalizuje.....Lebo popiera vsetko ostatne.
Napr. na blizkom vychode som pozeral dokument, sa ludia ucia z 1 koranu. Chapete ake je obmedzovanie nebezpecne. Oni tym malym detom vravia aky je Boh zly, ludia zli, susedia zli......
Pretoze aka je Vasa predstava o Bohu, taka je Vasa predstava o Bohu. Ak si tvoja priatelka mysli ze Boh od teba nieco chce - jej predstava o zivote je ze ona je otrokom Boha. Preto sa tak s mamkou boja.
Kludne im daj precitat tento príspevok a ak po jeho precitani ta budu nenavidiet-tak im kludne povedz ze sice Boha nepoznas ale poznas nenavistnych ludi a ze rozhodne take spravanie je pre teba obmedzujuce a je ti luto ze siria nenavist voci ludom a este na to zneuzivaju slova o Bohu.
Ono je to lahke...kto pozna Boha sa boji konat zlo. Ak by poznali Boha bali by sa mu postavit. Kto Boha nepozna sa snazi riadit tento svet ...
Prijemnu nedelu a krasne populudnie, vela lasky a pochopenia Linxz
kkaffik to napísal úplne presne, proste použi ich vlastné "zbrane", apeluj na božie prikázanie "miluj blížneho svojho ako seba samého" a ak to nerešpektujú tak im skús povedať, nie sú praví veriaci - no obávam sa, že sú natoľko egoistickí a netolerantní, že zase len ty budeš ten zlý :/ Hlavne záleží na tvojej priateľke či jej stojíš za to, aby ťa akceptovala takého aký si,nenútila ťa do ničoho a postavila sa za teba. Ak nie, potom ťa nemiluje, lebo do vzťahu žiadne násilie nepatrí, ani psychické. Kde nie je pochopenie, úcta, tolerancia, nie je ani láska. Držím palce.
kkafik ma uplnu pravdu.nikto nema pravo ta do nicoho nutit!!to ze budes chodit kazdu nedelu do kostola ta neurobi lepsim clovekom.ale skoda to vysvetlovat "cirkevnikom"!!ja tiez verim v Boha,ale neverim v cirkev!ak mam chut sa pomodlit,pomodlim sa aj doma.cirkev je najhorsia sekta,a cirkevnici su este horsi.poznam takych milion.moja kolegyna"tiez cirkevnicka",sedi kazdu nedelu v kostole,a teraz ked boli zbierky v obchode pre charitu som sa jej pytala,ci prispela,a ona ze nie naco!!neda ani 0.33 centov na muku,ved to je hanba..tot priklad.a ja co nechodim pravidelne do kostola,som im kupila muku,olej ,ryzu,..ako napisala kkafik,oni by pre teba urobili velku obetu?ak sa to nezmeni,nepocitaj s nou buducnost,ked sa nebudu respektovat,nebudu si ta ani vazit a to nema zmysel.
Linxz, pokiaľ si neobhájiš svoju pozíciu a priateľka s rodičmi ťa nebude rešpektovať, ani len nerozmýšľaj o budúcnosti s ňou.
Skús im to vysvetliť na príklade, ako by sa cítili, keby si od nich chcel aby sa vzdali mäsa (alebo jedli len ovocie a zeleninu, nič varené), lebo ty to považuješ za dobré a zdravé pre nich. Tiež to nikdy neskúsli aspoň na pár rokov, čo by to s nimi spravilo a ako skvelo by sa cítili. Ale ak im to jednoducho nesedí/nechutí dláviť sa stále a len ovocím a zeleninou/vzdať sa mäsa, ak im takéto presvedčenie o tomto druhu stravovania nejde zvnútra, nemá význam niekoho do toho tlačiť len preto, lebo je to vraj dobré. Proste s takým niečim musí byť človek stotožnený a slobodne k tomu dospieť, prípadne dospieť k niečomu inému.
Viera v Boha je tak osobná vec, je to vždy medzi tebou a Bohom, do toho sa NIKTO TRETÍ nemá MIEŠAŤ!! Nikdy! Nič dobré z takého niečoho nevzíde. Pripomeň im, že sa správajú ako džihádisti. Násilím, nátlakom (aj keď miernym) chcú donútiť druhú osobu, aby robila to, čo sa páči IM, NIE BOHU. Boh VŽDY dáva človeku slobodu! Tak nech si láskavo uvedomia, kto sú oni a kto Boh a nech sa zaradia na svoje miesto a nehrajú sa na niečo viac. Je jedno aké veľké dobro pre teba priateľka chce, o tom, čo je dobré v otázkach viery v Boha vždy rozhoduje každý človek sám za seba. A človek vždy bude súdený za svoj život, nie za ňúranie sa v živote/viere niekoho druhého. A ty predsa nerobíš žiadne extrémne veci - vraždy, alkohol, krádež - proste tvoj spôsob viery v Boha, ako a kedy sa s ním chceš spojiť je čiste TVOJA OSOBNÁ VEC. Do toho nikoho, nič neni. Za týmto si stoj a toto svoje právo si obhajuj voči hocikomu. Boh ťa v tomto dokáže rešpektovať, nech sa teda priateľka s rodičmi naučí ťa rešpektovať tiež. Nediskutuj s nimi do aleluja, jasne im povedz svoj názor raz a bodka. Viac neni o čom. Ty im nekecáš do toho čo a kedy majú jesť, nech ťa oni nechajú veriť tak ako to ty cítiš. A ak to nepojde inak... Čo už. Z rozchodu sa neumiera.
A prave od takych silno veriacich ludi by som ocakavala skutocnu toleranciu....Nehovoria predsa knazi o tom, aby sme milovali blizneho svojho ako seba sameho?
Zazila som cosi podobne, ked som mala priatela, tiez veriaceho (ja verim v Boha, ale odmietam chodit do kostola). Zazila som, aky dokaze byt silno veriaci clovek zaslepeny a konat opak toho, co pocuje v kostole. Mama tohto chalana sa o mne dopocula, ze nechodim do kostola, plus este aj to, ze mam pirsing a este aj tetovanie!!! :D Okamzite som bola u nej odpisana :) A to ma este nepoznala...
Bohuzial, nech ju ako kolvek lubis, zvaz si, ci takto chces fungovat, ved je to hrozne aby na teba robili takyto natlak...Ak sa s nou rozist nechces, tak si sadnite VSETCI spolu a porozpravaj sa s nimi o tom. Asertivne im povedz o svojich pocitoch, o tom ako to vnimas ty. Ak to este nemaju celkom v hlave vymetene, tak ta pochopia. I ked, moc tomu neverim
Musis si otvorit oci a prijat realitu. Akokolvek ju milujes a chces byt s nou a s jej rodicmi ako jedna rodina kvoli ich viere to nepojde. Vo vztahu su drobne rozdiely, ktore sa prekonat daju, ale viera je jeden z pilierov, na ktorom ma ona a jej rodicia vybudovanu celu osobnost, toci sa okolo toho ich zivot. Ty musis toto pochopit, kedze zjavne si tu jediny, kto sa vobec snazi nieco chapat. Ak aj teraz nejako prekonate tieto rozdiely vo viere (ci uz tym, ze rezignujes a budes sa hrat na veriaceho alebo ju presvedcis, aby to az tak nehrotila) a vezmete sa, tak vedz ze problemy sa len zacali. Toto co zazivas teraz je len prechadzka ruzovym sadom oproti tomu, co pride pri rozhodnutiach o vychove deti, traveni casu, hodnotach, ktore by mali byt spolocne. A pozor - cim je clovek starsi, tym viac vacsinou stupnuje tieto inklinacie k duchovnu vseobecne. Cize...rozhodni sa sam, ale snaz sa na to pozerat bez ruzovych okuliarov na nose.
necitala som prispevky podo mnou, ale poznam to, je to hrozne...
pritom moja skusenost je ta, ze do kostola kazdu chvilu bezia prave ti, ktori v beznom zivote.....ehm...no radsej pomlcim