Najnovsie sa vraj terajsi papez vyjadril, ze do neba sa dostanu aj zvierata. Z toho vyplyva, ze aj zvierata maju dusu, nie? Zaujima ma vas nazor.:)
Papez: aj zvierata idu do neba
Rastliny? Rastliny nemaju mozog a nervovu sustavu, zvierata maju oboje tak, ako clovek! Cize z toho vyplyva, ze rastliny pravdepodobne dusu nemaju a necitia preto ani bolest. Ale nakolko je v nich tiez zivot, bude to nieco ine, tazko by som to vsak nazvala dusou.
nikto sa neprie o tom ze zvierata su 'zive' ale co rastliny, tie niesu zive? nieje aj zem zivy organizmus? dusa moze byt nejaky druh energie co pobyva v telesnej schranke, v tom pripade ale nemusi byt v spojeni s nasim vedomin a ani skutkami co vykonaame pocas zivota. cize ak to berieme tak ze po smrti dusa opusta telo, nema ziadnu identitu, spomienky atd. je to len cista energia, v takom pripade je koncept nebo/peklo po smrti uplne zcestny
Tak tým, že mám dušu, rovnako ako ju máš ty, som si absolútne istá. A že ju majú aj zvieratká je jasné tiež. Pretože sú živé. Veď to snáď pripustíš aj ty, že život sa od smrti líši v jednej základnej a veľmi ľahko postrehnuteľnej vlastnosti... tak mysli a keď na to prídeš, bude jasné, prečo tam duša je a prečo, napr. tvoja topánka ju nemá. :oP
anjelik dobre ze si si taka ista :)
Deria, zvieratá majú dušu, rovnako ako ju má aj človek. Práve duša je to, čo by si inak nazvala aj život a je to to spojivo, ktoré drží pokope ľudské telo. Preto sa telo po smrti rozpadáva, rozkladá, lebo v ňom práve duša absentuje. Ale žeby sa po smrti odobrala práve do neba alebo do pekla, nuž, sú aj takí, čo tomu veria. ;o)
A k vám chlapci, áno, dá sa aj tak prežiť svoj život, netrápiť sa nad ničím, nezamýšľať sa, riešiť len veci viditeľné a uchytiteľné. Lenže, ak sa napr. stane, že niekto nie je spokojný so svojim životom a nejakým zázrakom mu dôjde, že to, čo musí zmeniť je práve ten život a ešte väčší zázrak sa odohrá a jemu docvakne, že on je ten život, tak sa presunieme nutne do sveta, ktorý je mimo nášho atomárneho sveta a tam už sa potom neváži a nemeria, ale uvažuje.
Apropo, práve pokusy váženia viedli k tomu, že keď sa odvážil človek živý a potom mŕtvy, rozdiel bol 21 gramov a u zvierat žiadny. Preto názor, že zvieratá dušu nemajú. Takýchto pokusov sa držíš, Ovečka? :o))) A ktože mi teraz napíše, že som blbá? Naozaj tvor bez duše? To by bolo ale jaké sci fi, keby to tak fungovalo. To by som si aj s práčkou potom popísala. Tá napr.dušu nemá. :oP
A že teda sa blížia Vianoce a aj pre ovečky, tak Ovečka, predčasný darček pre teba, duša je elektrina, vďaka nej tvoje telo funguje, vďaka nej cítiš, vďaka nej žiješ. Vďaka nej sa uvedomuješ. Je to tvoja vôľa, tvoja energia. Je prítomná v každej jednej bunke tvojho tela a rovnako si v nej prítomný aj ty. A práve tie príjemné pocity prežívaš vďaka nej, Vraví sa im aj duševné stavy a asi nie náhodou v jadre slova duševný je duša. ;o))
ono je lahke zlahcovat zivot po smrti a existenciu duse pokial je clovek mlady a pri plnom zdravi.
ale ked sa zacne to zdravie rucat a mladost stracat a cloveku lezi na jazyku smrt tak vtedy sa strach zo smrti a co bude potom zacne znasobovat.
Dik za odpoved. JA som kedysi mal velku potrebu hladat 'pravdu' ale potom mi doslo ze to mozno ma zostat tajomstvo ako to aj je. Skusat byt stastny a nerobit zverstva v tomto zivote mozno naozaj staci. Snadsa dozvieme co pride az ked umreme :)
2 sweater* tak nebudem sa tvarit ze sa mi to paci ale pravda nieje o tom co sa nam paci ale o tom ako to naozaj je...mam obavy pred smrtou aj ke dnie az take velke ale fakt ma ziadne nabozenstvo nepresvedcilo... vecsinou operuje na velmi primitivnych zakladoch najme v tom vidiet nelogicke veci ktore su sice pre pocity v pohode a zdaju sa ze davaju zmysel ale staci sa trosku zamysliet a je to vsetko v kybli...
ci som stastny to fakt neviem... urcite niesom ale deprimovany ani sa necitim ze moj zivot je o nicom ale takisto nevstavam kazdy den s usmevom na tvary... ale dokonca aj ja prezivam prijemne pocity :)
Lyseth, k comu je tato tema? Nuz mna to zaujima z toho hladiska, ze cirkev odopiera zvieratam dusu. Co sa deje ci nedeje po smrti sa pravdaze neda dokazat, vsetko je to o viere. Som zvedava na odpovede cirkevnych fanatikov. Mnohi su totiz pohorseni nad tymto vyjadrenim, lebo to si nikto nikdy nedovolil v cirkvi vyslovit, okrem Karl Anders Skrivu, bol to evanj.farar, ktory tvrdil, ze zvierata maju dusu, co sposobilo velky rozruch v cirkvi. Neskor aj cirkev opustil pre ich "skostnatele" nazory a zvysok svojho zivota venoval o.i. aj zvieratam.
v podstate hej, su tam rozne teorie ale fakt, pravdepodobne nikto nevie. nenapisem urcite lebo som sa nestretol so vsetkymi na svete a nevidel som vsetko :D. ovecka otazka na teba, cisto len zo zaujmu, vobec provokacia. chcem len vedeit ty ako silny ateista, dokazes byt stastny ked si presvedceny ze viac ako 'toto' nic nieje? ze prechadzas zivotom, pracujes, nakupujes, etc. zazivas svoje momenty stastia ale ze raz to proste zhasne, konec, tma a nekonecne nic? dokazes byt stastny bez pocitu ze toto vsetko vedie niekam dalej? k niecomu vyssiemu nez len narodenie-rozmnozenie sa- smrt?