ahojte zaujimal by ma vas nazor na dnesne ovocie a zeleninu ktora sa predava v supermarketoch-od kedy je toho plne noviny a internet ze je to napustane farbou chemiami atd...sa mi ich totiz moc nechce jest-a uz to na sebe vidim a citim ze mi to chyba-myslim vitaminy z nich a mineraly a ziviny nemam ziadnu vlakninu a hrozne travenie doplnam to sice jogurtami semiackami orechami olejmi a jablcnou vlakninou z prasku ale to nie je ono.Tak teda jest alebo nejest v dnesnej dobe ovocie a zeleninu?a podotykam ze nemam peniaze na bio ovocie a nemam ani vlastnu zahradu ani sklenik ani ziadneho farmara v rodine.vdaka
Nazor na dnesne ovocie a zeleninu
Ako laik zistí, že kupuje tuzemské potraviny??? Verí len štítkom :D A čo sa týka mrazeného a zaváraného ovocia tak súhlasím. Oberá sa zrelšie a je v ňom menej čohokoľvek až na konzervanty.
A ešte jedna poznámka - v našich zemepisných šírkach by sme mali konzumovať len naše prirodzené potraviny. Ako príklad uvediem, že citrusové ovocie ochladzuje organizmus aj o pár stupňov.
kloe, ja som si nasla obchodík kde predávajú slovenské jablká (iba jablká). Je to cítiť, tá vôňa je úžasná a o chuti ani nehovorím, proste mňamka. V supermarketoch kupujem väčšinou ov+zel zo Slovenska a snažím sa držať nejakej sezónnosti. Teda cez zimu skôr ten zeler, cvikla, mrkva, kyslá kapusta a ja si dávam aj mrte pomarančov a banánov. Tie zas nekupujem v lete, to si na tržnici vyberám jahody, čerešne.. paradajky mi chutia len tie strapcové, aj keď sú dražšie.
Proste hľadaj a vyberaj si čo ti chutí. A čo nie, už viac nekupuj. Aj v hypermarkete sa nájde chutný kaleráb. Alebo v jednote.
Cast konzervacnycy prostriedkov, cim striekaju ovocie a zeleninu na predlzenie zivotnosti sa da dokladnym poumyvanim v mydlovej vode odstranit.
Ja som dokonca rozmyslal aj o ultrazvukovej cisticke, ale zatial som to este nerealizoval.
Inac vacsinu mrazeneho ocvocia a zeleniny oberaju zrale a nestriekane, tj mrazene je obvykle podstatne menej zamorene.Zialbohu ale herbicidy a pesticidy pouzivaju skoro na vsetko a to sa dostane aj dovnutra, tj sa to neda ucinne odmorit.
Ale nieco je lepsie, ako nic.
Na trhoviskách predávajú dovozové potraviny! Len babičky občas niečo prinesú ok...ostatné je šunt. Bio je len novodobý trend a nič také neexistuje. Marketingový ťah, aby ľudia niečo kupovali. V ovocí už nie je toľko vitamínov, pretože je prešlachtené. A teraz potrebuješ 2 - 3 jablká namiesto jedného, aby si mal dosť vitamínov.