Dobrý večer prajem,
chcela by som vás požiadať o pomoc pri riešení môjho problému.
Mám 4 ročnú dcérku, ktorá po rozvode zostala v mojej starostlivosti. Bývalý manžel mal stanovený styk súdom, ktorý aj dodržiaval a o dcéru sa staral. Keďže podniká (má väčší autoservis) občas sa stalo, že sme sa dohodli na inom termíne, ale bolo to vždy bez problémov.
Manželovi rodičia žijú mimo územia SR a v piatok si dcéru opäť zobral, s tým, že by ju chcel zobrať k rodičom pred vianočnými sviatkami a dcérku mi v pondelok vráti. Od tej doby má vypnutý telefón a pravdepodobne mi dcéru nemieni doniesť do SR. Od známych som sa dozvedela, že má vážny vzťah mimo územia SR a svoj odchod už plánoval. V práci nie je, jeho zamestnanci mi povedali, že má povereného zodpovedného vedúceho a on je v zahraničí.
V SR mi nikto pomôcť nevie - nechce, tak sa pýtam, či náhodou niekto z tu prítomných nemá skúsenosti z centrom medzinárodnoprávnej pomoci, príp. nejaký nápad čo robiť?
Ďakujem za odpoveď.
Skúsenosti s centrom medzinárodnoprávnej pomoci
Petra, ano, je to trochu blbá situácia. Ja by som len chcela podotknúť toľko, že deculo je so svojím OTCOM, je to pre ňu najbližší človek. Neni s nejakou obludou, čo ju týra a ubližuje. Takže hlavné je to, že dieťa je určite v poriadku, je o ňu postarané, je v bezpečí. Len ten blbý detail, že papierovo to neni kóšer a expartner ťa chce týmto blbým spôsobom nejak vytrestať alebo dôrazne upozorniť, že chce tráviť s dieťaťom viac času. Dlhodobo takto nemôže fungovať, skrývať sa, zatajovať a nepracovať.
V prvom rade sa ukľudni, podnikni všetky možné kroky (polícia, kontakt s jeho rodičmi a pod) na kontakt s ním a ver tomu, že ON sa OZVE. Nemáš sa prečo báť, o dcéru je asi dobre postarané a tak ako ju ľúbiš ty, ju ľúbi aj jej otec. Viac nápadov, čo robiť, nemám, prepáč. Skús sa vyhnúť hystérii, obavám, strachu, nadávaniu na neho.. podľa mňa takéto čosi situáciu len zhoršuje. Viem, že ti deculo musí strašne chýbať. Si predstav, ako muselo byť JEMU, keď videl on milovanú dcéru len raz za dva týždne. Dopraj mu, nech si užije dlhý kontakt s dcérou, modli sa za nich a uvidíš. Ber to ako dva mesiace prázdnin, ktoré dcére dopraješ, aby ich celé strávila s tatom. Ona má právo na vás oboch.
Áno, je v Poľsku. Na polícii som podala trestné oznámenie, ale majú čas.
on je, dufam, v EU?
okamzite na policiu, je to unos. Zober si pravoplatny rozsudok o zvereni dietata do tvojej starostlivosti.