Gastroskopia/kolonoskopia s oblbovakom

Príspevok v téme: Gastroskopia/kolonoskopia s oblbovakom
Ninka35

Prosim chcela by som sa informovat, mam neskutocne panicky strach z tychto vysetreni, citala som ze sa daju robit s oblbovakom nejakym alebo v celkovej snesteze, chcem sa hlavne opytat na to ci ste niekto boli s tym oblbovakom, ci ste naozaj nic necitili kolko sa za to plati a este ze kde v BA to najlepsie robia a su mili?? Dakujem za info :(((

Mischellin

Zdravím,som objednaná na Gastro vyšetrenia a mám hrozný strach z tých vyšetrení.Chcela by som sa detailnejšie opýtať na vyšetrenie kolonoskopie s oblbovakom.Ako sa vlastne človek cíti,čo pociťuje,boli to?

Mischellin

Zdravím,som objednaná na Gastro vyšetrenia a mám hrozný strach z tých vyšetrení.Chcela by som sa detailnejšie opýtať na vyšetrenie kolonoskopie s oblbovakom.Ako sa vlastne človek cíti,čo pociťuje,boli to?

hanka9

Obavy a strach z tohto gastroendoskopickeho vysetrenia su z neskusenosti a najmä neznalosti problematiky, lebo:

samotne klasicke vysetrenie NIJAK NEBOLI !!!, len je neprijemne, pre citlivejsie povahy viac. Ta neprijemnost spociva v tom, ze sa trochu akoby „dusis“ co je prirodzeny nasledok obrany tela pred cudzim predmetom – hadicou s kamerou zastrcenou a posuvajucou sa zhora nadol a pripadne opacne.

P.s- ako inak sa dozvies, ci nemas napr. vredy, nador, loziska na slizniciach – erozivnu bulbitidu? Preto sa neboj vysetrenia, AK JE NUTNE !

Skor sa treba bat toho, aby ti pri endoskopickom vysetreni nezavliekli "nahodou" helikobaktera ci inu pliagu do tvojho tela z dovodov nedostatocnej sterilizacie hadice, ktoru mal predtym (pred tebou)iny pacient pozitivny na helikobaktera. Inac taketo vysetrenie podla mna tiez moze poskodit sliznice ale ako pisem, AK JE NUTNE, NEVYHNUTNE, neboj sa ho a daj si ho urobit.

1lucia1

Ja som prežila gastroskopiu bez oblbovaka, alebo umŕtvenia. Strašne som sa jej bála ako píšeš aj ty, ale nakoniec to nebolo také zlé. Vyšetrenie netrvalo asi ani 15 minút. Nepríjemné bolo len prehltanie hadice, to mi prišlo neprirodzené a potom to grganie a pocit na zvracanie. Neskôr po vyšetrení som ešte stále mala pocit že tú hadicu mám v sebe, ale inak nič hrozné. Ja som sa hneď ako vyšla z ordinácie som musela najesť lebo som bola strašne hladná. To bolo na celom vyšetrení asi najhoršie. Odber vzoriek neucítiš

mifor

Ja som mala gastro bez, ale aj s oblbovakom, hadica sa zasuva len do dvanastnika, na zaciatok tenkeho creva, nie na koniec. Kolono som absolvovala dva razy v narkoze, ta druha bola v Thalione v Bratislave. Prebehla uplne super, prebrala som sa uplne v pohode, nic mi nebolo a za pol hodinky som odisla. Thalion odporucam, bola som velmi spokojna s pristupom.

LMarika

Ninka35 - Gastroskopiu, ak tym myslis vysetrenie, pri ktorom sa prehltne hadica, som ja uz mala a naozaj to nic strasne nie je, absolutne nic ta nebude boliet a nic pri tom nebudes citit, len ta mozno trochu bude chvilami napinat na vracanie, ale to sa naozaj da prezit aj bez oblbovaku. Od toho pre porovnane vrtanie zubov je omnoho horsie a bolestivejsie ako toto. Ja som ziadny oblbovak nedostala a ani som si ziadny nepytala a ani mi len na um nezislo si take nieco vobec pytat. Prides tam, najskor ti lekar nastrieka do hrdla nejaky sprej na znecitlivenie, potom si lahnes na bok, zahryznes do takeho bieleho umeleho kolieska s kruhovym otvorom, cez ktory ti lekar zasunie hadicu do hrdla a ty ju prehltnes. Budes poucena, ako mas pocas vysetrenia spravne dychat - nadych, potom na nejakych 5 sekund zadrzat dych a vydych. Takto dychas po cely cas, co mas v sebe hadicu. Hadica ma na konci malu kameru a ako prechadza celym traviacim traktom az po koniec tenkeho creva /dalej uz nie/, tak lekar po cely cas sleduje na monitore, aky je stav tvojich traviacich organov - hrtan, pazerak... zaludok, tenke crevo. Ak by si mala niekde nador, ci inu netypicku zmenu v tkanive, vsimne si ju na monitore. Ked uz ma tvoje vnutro prehliadnute, zasunie do hadice dlhy drot, ktory ma na konci male klieste, ktorymi odstipne - odoberie vzorku z creva, ale ty to vobec nepocitis. Vzorka potom ide do laboratoria, pockas si par dni na vysledky a tie ukazu, ci mas celiakiu. Pri kolonoskopii neviem, co sa robi, tu som este nemala.

Dianocka111

Ja som mala ,,moznost,, vyskusat gastroskopiu S aj BEZ oblbovaku, samoozrejme, ze to s oblbovakom bolo stokrat znesitelnejsie, cas je relativny, takze to aj skor zbehlo a nepocitovala som az taky odpor... Odporucam urcite si dat ten oblbovak...len po nom budes trochu ako opita, takze sa postaraj, nech mas nejaky doprovod..vela stastia!

philips

Ja som mal rektoskopiu počas hospitalizácie. Dali mi oblbovák a zrazu som bol vo svojej izbe. Gastroskopiu som prešiel na čisto.