Podporte aj vy "Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom"

Príspevok v téme: Podporte aj vy "Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom"
DiabetikIvo

Na problém v edukácii diabetikov, edukácii rodičov detí s diabetom a tiež aj laickej verejnosti poukazuje článok v novembrovom dvojčísle časopisu Diabetik.

Problém s nedostatočnou edukáciou nie je nový a je stále neriešený zo strany zdravotných poisťovní, ktoré lekárom uhrádzajú edukáciu pacientov iba pri radikálnej zmene liečby (z diéty na perorálne antidiabetiká, z perorálnych antibiotík na inzulín a pri zmene inzulínov u inzulínovej liečby).

No diabetik by mal po prvotnej edukácii absolvovať aj ďalšie doplňujúce edukácie, jednak aby si v pamäti zafixoval, to čo by z prvej edukácie už mal vedieť a aby sa naučil ďalšie veci o svojom ochorení...

Všetci diabetici vedia aké to bolo pre nich všetko nové, čo sa museli ihneď naučiť potom ako im bol zistený diabetes. A vedia aj to, že tých informácií bolo tak strašne veľa, že si vyplašený z oznámenia "Máte diabetes", toho zo svojich prvých edukácií mnoho nezapamätali. Je to prirodzené,pretože iba raz povedané informácie nestačia na to, aby sa človek niečo poriadne naučil...

Veď dobrým vodičom človek nebude hneď po tom ako si urobí vodičák, potrebuje prax a ak je vodič referentského vozidla, alebo vodič z povolania, tak aj pravidelné školenia.

Podobné to je aj u diabetu, kde vedomosti a prax každého diabetika na 80 až 85% ovplyvňujú kompenzáciu diabetu.

Preto vítam "Otvorený list ministrovi zdravotníctva od pacientov s diabetom" www.peticie.com, ktorý vám dávam do pozornosti a prosím vás aby ste ho podporili.

Ďakujem za každý podporujúci hlas, ktorý pomôže odštartovať proces prehodnotenia možností zlepšenia vedomostí diabetikov o svojom ochorení.