Obsedantno - kompulzívna porucha - škrabanie, počítanie?

Príspevok v téme: Obsedantno - kompulzívna porucha - škrabanie, počítanie?
sara19

Dobrý deň,
hľadám radu či odbornú pomoc, ktorá by vysvetlila mnoho mojích zlozvykov.
Mám podozrenie, že sa jedná o OCD. Momentálne nemôžem navštíviť žiadne klinické či psychologické vyšetrenie (žijem mimo Slovenska).
Moje zlozvyky, či rituálny:
-od 2 rokov okusujem nechty (zapríčinené psychickou traumou), viem to však eliminovať umelými nechtami
- počítam od malička - hlavne ked som zamyslená, alebo keď uvažujem, z dlhej chvíle - napr. počet písmen na bilborde, riadky, auta, okná na budove etc.
- a za posledný rok (odkedy žijem mimo Slovenska) som sa pristihla pri novom zlozvyku - nutkavé škrabanie na tele (pracie prášky, aviváž či vodu som vylúčila)- dermatilománia?. Z ničoho nič ma niekde na tele začne svrbieť a ja si to škrabem. Pokožka je hneď podráždené, s ryhami po nechtoch a malými pupáčikmi, ktoré však do minúty zmiznú. Rovnako je to aj s pokožkou hlavy. Je to pocit svrbenia, a keď si to miesto nepoškrabem začne ma svrbieť viac a viac. Najprv som si myslela, že je to reakcia na chlad (prvy krát sa mi to stalo na prechádzke, keď ma začali strašne svrbieť celé nohy a ja som si ich celé doškrabala. Boli červené, fľakaté, s ryhami..).

Za každú radu či pripomienku vopred ďakujem. Chcela by som prísť na koreň problému a pomaly ho odstrániť.
ďakujem

helper12

klincek, hmmm...podla mňa máš isto OCD, i keď takú ľahkú formu...dám ti jednu radu, ako zvíťaziť nad touto poruchou...nerobiť to, čo ti káže...v tvojom prípade, nič nepočítať, i keď to bude ťažké...ide totiž o chronické ochorenie, s ktorým sa treba naučiť len žiť...a ktovie? možno tebe vymizne úplne :) hlavne nič nerátaj...zákernosťou tejto poruchy je však tá skutočnosť, že ona generalizuje...to znamená, že síce teraz ťa trápi "iba" nejaké počítanie, ale časom môžeš mať toľko rituálov, ako napr. Monk zo seriálu (to je typický príklad ocd-čkára), že ťa bude časovo aj celkovo strašne obmedzovať...najúčinnejšou terapiou je tzv. expozícia, t.j. robiť, resp. nerobiť práve to, čo ti porucha zakazuje, resp. káže...

klincek7

Helper12
Mna to nebavi skor to musim.. vzdy nejake slovo alebo vetu a musim to dorobit aby som mala pocit ,,ulavy,, alebo nieco pod. Ked to neurobim nedokazem sa sustredit na nieco ine..skusala som to aj uplne vypustit z hlavy ale nedalo sa.. Akoze nejak extra mi to nerbi zle,nepocitujem nejake obmedzenia..Mozno skor nieco take ze sa nesustredim na nieco,ked si to pocitam :D
A treba s tym nieco robit? alebo to nechat tak..prvy raz citam tu o tejto poruche..

helper12

klincek, podstata OCD spočíva v tom, že to musíš vykonávať (v tvojom prípade počítať), i keď ty by si možno už nechcel...ale niečo (vnútorný pocit) ťa núti to robiť, a ak to nespravíš, stále sa ti vracia obsesia až pokiaľ ju nezrealizuješ...vtedy sa jedná o OCD...pokiaľ to robíš iba preto, že ťa to nejak baví, alebo uvoľňuje, tak je to ok...i keď, ako píšeš, musíš si pretvoriť slová, aby spĺňali podmienku tvojho pocitu, tak to už mi trocha zaváňa OCD

klincek7

ja mam nieco podobne.. s nechtami tiez,a tiez to riesim gelovymi :)
a s pocitanim rovnako napr poschodia na budove pocitam aj 5x tu istu...
dalej pocitam slova :D pismenka slov a musia mat parny pocet pismen ak nemaju tak ich v hlave dovtedy premienam aby mali..alebo si ich pocitam na prstoch a musia mi vynst pismenka do 5 alebo do 10 ..ak nie tak urobim zdrobneninu alebo doplnim . , ? alebo !.. iba z tychto znamienok ine nie.. a to robiim stale ..zaial ma to extra neobmedzuje..moze ist o tu poruchu?

sara19

dakujem Vám za reakcie,
- ohryzanie nechtov je zlozvyk zaprícinený traumom, šokom ešte z detstva
- to pocítanie, zatial mi to moj zivot nekomplikuje :)
- skrabanie, skor ide o pocit svrbenia, resp. taký tik... určite to nie je v tom zmysle, že to musím urobit, lebo príde alebo sa stane niečo zle etc.

LadyOpium

ja podobne kombinujem cisla pomery, rozdiely, nasobky...ale neznasam matiku:Dstudujem socialnu pracu k tomu psychiatriu-zaklady ale nezda sa mi ze by to bolo ocd ani mi to nikto nediagnostikoval -vysmiali ma:)alebo napriklad stale nieco hladam a potom ked sa prechadzam po izbe asi 10ty raz neviem co vlastne hladam:DD a potom si spomeniem ze vlastne nic:DDD ze je vsetko upratane:) ale to nie je ocd...to ma kazdy...

a co sa tyka teba, hryzenie nechtov je zlozvyk, to ma kazdy druhy clovek, ale to skriabanie je uz horsie, mozu to byt prejavy sebaposkodzovania, hlavne ak je to spojene s uzkostou, takisto aj to pocitanie...napriklad poznala som v praxi jednu holku co kym zdvihla telefon a ohlasila urobila to tak, ze zdvihla ho k uchu, polozila o 10cm nizsie, zdvihla k uchu a tak to opakovala 4-6x kym sa ozvala takisto aj vypinac na svetlo vzdy 4-6x alebo prechody z izby do izby musela sa 4-6x otocit a vzdy oto odovodnila ty, ze pokial to neurobi, stane sa nieco zle jej alebo jej rodine...a aj si velmi casto myla ruky...a vzdy si navlhcila aj vlasy...pri chodi urobila dva kroky dopredu a jeden dozadu a tak dalej...ja som ju mala rada, bola mila, len velmi citliva a uzkostna...bolo mi jej luto, snazila som sa aby si z choroby robila srandu a nie aby sa jej poddavala...to jej krokovanie sme volali ,,startovanie" napriklad:)

helper12

Ahoj, ja mám OCD...tiež si hryziem nechty, resp. ako kedy...to hryzenie nechtov spočíva v psychickej nepohode, (stres, nervozita). To tvoje počítanie by mohlo súvisieť s OCD, ale myslím, že je to v poho...resp. prečo musíš všetko počítať? Čo by sa stalo, keby niečo nezrátaš? Čo sa týka toho škriabania sa, tak hlavná otázka spočíva v tom, že prečo sa musíš poškriabať? Len preto, že ťa to svrbí? Alebo kvôli tomu, že ak by si sa nepoškriabala, tak potom by sa napr. niečo stalo? tebe, tvojej rodine?