Dobrý deň,
hľadám radu či odbornú pomoc, ktorá by vysvetlila mnoho mojích zlozvykov.
Mám podozrenie, že sa jedná o OCD. Momentálne nemôžem navštíviť žiadne klinické či psychologické vyšetrenie (žijem mimo Slovenska).
Moje zlozvyky, či rituálny:
-od 2 rokov okusujem nechty (zapríčinené psychickou traumou), viem to však eliminovať umelými nechtami
- počítam od malička - hlavne ked som zamyslená, alebo keď uvažujem, z dlhej chvíle - napr. počet písmen na bilborde, riadky, auta, okná na budove etc.
- a za posledný rok (odkedy žijem mimo Slovenska) som sa pristihla pri novom zlozvyku - nutkavé škrabanie na tele (pracie prášky, aviváž či vodu som vylúčila)- dermatilománia?. Z ničoho nič ma niekde na tele začne svrbieť a ja si to škrabem. Pokožka je hneď podráždené, s ryhami po nechtoch a malými pupáčikmi, ktoré však do minúty zmiznú. Rovnako je to aj s pokožkou hlavy. Je to pocit svrbenia, a keď si to miesto nepoškrabem začne ma svrbieť viac a viac. Najprv som si myslela, že je to reakcia na chlad (prvy krát sa mi to stalo na prechádzke, keď ma začali strašne svrbieť celé nohy a ja som si ich celé doškrabala. Boli červené, fľakaté, s ryhami..).
Za každú radu či pripomienku vopred ďakujem. Chcela by som prísť na koreň problému a pomaly ho odstrániť.
ďakujem