Problémy so zubami

Príspevok v téme: Problémy so zubami
lemur_ka

Zdravím. Potrebovala by som poradiť. Už odmlada som mala problémy so zubami, časté zápaly, opuchy, u zubára som nechala majland peňazí a času, čo sa mi snažil prečisťovať korene, ale aj tak skoro všetky zadné zuby museli na jednej strane ísť preč. A už som začala mať problémy s kĺbom a povedal, že to musím riešiť protezou. No len ja sa s tým nejak neviem stotožniť, ako ste si vedeli zvyknúť na ňu? Príde mi to ako by som tam mala mať niečo naviac... chýbajú mi dolné zadné zuby vpravo. Ešte sa cítim mlado na žabu hoc je to len na jednej strane...ostatok všetko mám v pohode, tak škoda tá jedna strana sa tak doničila. :-(

Johanka.54

Nedá sa ti spraviť mostík so skleneným pilierom? Lebo ja mám ten. Môj zubár mi dal na výber, buď vyberacia, implantát alebo pilier. Skús si prečítať nejaké články o tom, môžem ti doporučiť. www.facebook.com A nebudeš riešiť aspoň také problémy.
Ak to tvoj zubár nevie, prejdi radšej k inému.

lemur_ka

No to je ten môj problém, že mne sa už nedajú mostíky vraj urobiť. :-( že mojím jediným riešením je vyberacia.

Johanka.54

Súhlasím s názorom, že ak nie si si istá alebo nespokojná radšej si zmeň zubára. Nerozumieš sa do jeho roboty tak ani nevieš či to robí kvalitne alebo nie. Môj je skvelý a musím sa priznať, že tiež som prišla o zadné zuby z vlastnej viny že som nechodila k lekárom, nebol čas samozrejme a potom už sme to museli riešiť len mostíkmi a korunkami.

............

Lemurka .zubarovi musis verit..pokial mas pochybnosti hned ho vymen..ja mojej zubarke verim..a viem ze ten kanalik je osetreny na sto percent...ci mlady ci stary to je jedno...jednoducho musi bit odbornik v tomto odbore..pokial ide mu len o love vymen ho.....ja som dala tiez majland ale zubky typ top!!

lemur_ka

Oh no to som sa teraz riadne prestrašila. To máš pravdu, nechodila som vôbec na také RTG, len na tie maličké keď mi čistil korene, ale to až potom ako to spravil, aby videl či je to dobré a povedal že je to ok....ktovie či to bolo dobré...nie som lekár, nevyznám sa...asi by som mala prejsť k niekomu mladšiemu, tí starí asi nevedia o nejakých lepších výdobytkoch modernej doby... Skúsim sa poradiť aj so svojou všeobecniarkou. :-(

michalmmm

Navstivila si niekedy dentalnu hygienicku? Najmenej raz, idealne dvakrat rocne by bolo vhodne tam zajst, jedna sa o profesionalne cistenie zubov, cize dentalna hygienicka odstranuje zo zubov zubny plak a kamen, ktory rozbija ultrazvukom, lebo kamen si uz clovek sam vycistit nevie, pricom prave kamen je pricinou zapalenych a krvacajucich dasien, taktiez odstrani zlte sfarbenie napriklad od kavy, caju, no maju ho aj ti, ktori caj a kavu nepiju, lebo aj polievky a ine jedla maju svoju farbu... Zlte sfarbenie ale moze byt aj od fajcenia. Dentalna hygienicka da toto vsetko do poriadku a okrem toho ak si u nej prvykrat, tak aj poradi, co a ako s hygienou. Mnohi si myslia, ze sa o zuby staraju spravne, ak maju len pastu a kefku rano a vecer, ale vobec to tak nie je. Je potrebne cistit aj medzizubne priestory, cize pouzivat medzizubnu kefku a dentalnu nit, ale aj jednozvazkovu kefku na lepsie odstranenie plaku. Kavu radsej obmedzit. A to profesionalne cistenie u dentalnej naozaj aspon raz za rok absolvovat. A samozrejme obmedzit prisun sladkosti na minimum, najlepsie vylucit ich uplne zo stravy, aj tak su plne alergenov a vselijakeho svinstva. Zuby si neumyvat hned po jedle, ale najskor taku hodinku pockat a az potom umyt. Hned po jedle je totiz sklovina narusena a zmaknuta posobenim kyselin, ktore sa v jedle nachadzaju a ak by sme takto zmaknutu sklovinu drazdili kefkou, znicili by sme si ju este viac, ako clovek, ktory si zuby neumyva vobec. Takze umyt az hodinu po jedle! Dalsia vec je vyber spravneho zubara. Mas vsetky zadne zuby v medzizubnych priestoroch a hlboko vo vnutri v zuboch take citlive, ze zomieras od bolesti v case, ked su zuby v kontakte s niecim horucim alebo studenym, zatial, co v case, ked nie su, ziadnu bolest necitis? Tak potom mas kazy! Mozno skryte medzizubne, ktore volnym okom nevidis, ale mas! Tie kazy neuvidi ani lacny zubar na prehliadke, pokial nevykona rontgenove snimky Bitewing. Su to takzvane zahryzove snimky a mali by byt beznou sucastou prehliadky. Prevazna vacsina slovenskych zubarov ich ale nerobi, dokonca ani nevedia, co to je. Preto sa moze stat, ze sa stazujes u lacneho slovenskeho zubara, povies mu, ze mas citlive zuby a ze ta bolia pri jedeni studeneho a horuceho vsetky zadne zuby a on ti povie, ze tam ziadne kazy nemas. S touto bolestou trpis cele roky, alebo aj desatrocia, az sa ti jedneho krasneho dna velky kusisko zo zuba odlomi. A to zo zuba takeho, ktory uz bol 10 rokov citlivy na studene a horuce. Tak preco ti ten tvoj lacny zubar neodhalil ten kaz uz pred desiatimi rokmi? Alebo pred deviatimi, pred osmimi, pred siedmimi... Lebo nevie, co je Bitewing a ani to nikdy vediet nebude. A bez tejto rontgenovej metody sa proste taketo skryte medzizubne kazy nedaju ani len odhalit, nie este opravit. Kaz na zube nevznika zo dna na den, ale vznika pomaly a rokmi sa zvacsuje. Zo sekundy na sekundu odpadnuty kusisko zuba znamena len tolko, ze pred nejakymi desiatimi rokmi sa zacal tvorit skryty medzizubny kaz, ktory sa ale volnym okom nedal vidiet, lacny zubar pracujuci zastaralymi metodami ho neodhalil, diera v medz. priestore sa stale zvacsovala a zvacsovala, az nakoniec odpadla pri zahryznuti do niecoho tvrdeho vrchna vrstva zuba, ktorou bola diera kryta a uz nie je. Odporucam ti podla financnych moznosti navstivit aspon len raz za 5 rokov za ucelom poriadnej, ale ozaj poriadnej prehliadky na urovni niektoreho zo sukromnych drahsich zubarov a trvat na vykonani rontgenovych snimkov Bitewing. Tie si potom mozes dat vytlacit a ukazat ich tvojmu lacnemu zubarovi, nech ti tie zuby opravi. Ak uz naozaj vsetko robis, ako som napisal a zuby sa ti aj napriek tomu kazia, tak potom je chyba niekde vo vnutri tvojho tela, konkretne v traviacom systeme. Ved ako je mozne, ze existuje kopa ludi, ktori nemaju ani jeden kaz a zuby si neumyvaju vobec? A ako je mozne, ze existuje kopa ludi starajucich sa vzorne o svoje zuby a dodrziavajucich vsetky spravne zasady starostlivosti o chrup a napriek tomu maju neustale kopu kazov? Lebo maju potravinove intolerancie, pripadne aj alergie. V Taliansku napriklad kazde male babatko podstupi krvny test na celiakiu, lebo je to tam povinne. Ale na Slovensku nie. 45 percent rakuskeho obyvatelstva trpi nejakou formou potravinovej intolerancie, za cislo jedna sa povazuje laktoza. Ked vychadzame z teorie, ze cierna a cinska rasa nemozu mat celiakiu a ine intolerancie a ked vychadzame z toho, ze len vo Viedni, v najvacsom rakuskom meste, je ciernych a cinskych viac ako bielych a ked vychadzame z toho, ze na Slovensku je taka chudoba, ze sa takmer nikto, kto si o sebe mysli, ze nejaku intoleranciu ma, radsej ani vysetrit neda, tak si myslim, ze skutocne percento slovenskeho obyvatelstva trpiaceho na nejaku potravinovu intoleranciu je urcite vyssie ako v takom Rakusku, ale kolko je to naozaj, to sa nikdy nikto nedozvie. Na Interklinik v Bratislave si mozes dat urobit test na potravinove intolerancie. Maju tam tri druhy testov, najvacsi je s 220 potravinami a zaplatis zan 420 €, ale z vlastneho vrecka. Najlacnejsi stoji 139 € a obsahuje asi 59 potravin. Cela politika slovenskych zdravotnych poistovni je nastavena tak, ze prave to, co trapi najviac ludi, a teda potravinove intolerancie a zuby, si musi clovek platit vsetko sam. Ak aj poistovne do tychto veci prispeju, tak len velmi malo. Co uz dnes zaplati poistovna? Nanajvys nejaku chripku, ktoru za tyzden vylezis. Ale intolerancie a zubne kazy su celozivotny problem. Kazda plomba predsa raz vypadne a bude treba dalsiu a dalsiu... Konzumovat potraviny, na ktore mas intolerancie znamena, ze si nicis creva, ktorych steny sa stavaju stale tensimi a tensimi, prepustaju do organizmu velke molekuly vselicoho, aj tuku... Nastavaju poruchy vstrebavania dolezitych zivin, hlavne vapnika, co sa potom prejavi na zuboch. Ak uz intoleranciu na laktozu alebo na mliecnu bielkovinu mas, bezpodmienecne treba nevhodne potraviny zo stravy vylucit! Inak sa crevny problem bude nadalej zhorsovat. A ak mas nebodaj este aj celiakiu a ani o nej nevies, tak to je uz potom uplna katastrofa, lebo nic tak zubom neublizi ako neliecena celiakia, co uz je zapalovy proces v tenkom creve, ktory prichadza ako reakcia na konzumaciu glutenu. Patris proste k tym nestastnym ludom, ktorych osudom je vrazat majland nielen do zubov, ale aj do roznych takychto testov na intolerancie a na alergie, lebo ak to neurobis, nedozvies sa o sebe nic. Pripadne si kup v lekarni Food detective test za nejakych 80 €, co je domaci test na intolerancie a vyluc nevhodne potraviny, ktore ti v nom vysli. Inak pojdu tvoje creva, pekne povedane, do prdele a ak sa skusis postazovat u praktickeho na nejake crevne problemy ako plynatos, hnacky, bolesti hlavy a vracanie, hned vypise ziadanku k psychiatrovi a velavravne ta presvedci, ze su tvoje problemy psychickeho povodu, hoci nie su. A ak sa zacnes napchavat antidepresivami, tak do dvoch mesiacov priberies najmenej 30 kg a pribudu problemy este aj s nadvahou, s vysokym cholesterolom, s tlakom a cele tvoje telo pojde do prdele, hlavne, ze lekari a psychiatri sa budu tesit, ze maju dalsieho klienta, blbca, babku vo svojich rukach, pokusneho kralika, ktoremu sami tymi najhorsimi liekmi, cize antidepresivami, znicia TELESNE ZDRAVIE. Znovu hovorim, ak nezaplatis majland za testy na intolerancie, nedozvies sa o svojej skutocnej telesnej diagnoze nic! Pricinu treba hladat v intoleranciach a ver, ze tam ju aj najdes. A odkial na to vezmes peniaze? Nuz, skus poprosit manzela, alebo niekoho, nech ti ten test kupi ako vianocny darcek, pripadne si pozicaj z kreditnej karty... Nekupuj novy televizor, ved aj bez televizora sa da zit. Nekupuj novy notebook, ved aj so starym sa da zit, ak este dobre sluzi. Nekupuj si smartphone, ved aj s obycajnym najlacnejsim telefonom, ktory okrem volania a pisania sms ine funkcie nema, sa da zit. Nevyvaluj si sunky kazdy rok cez leto pri mori, ved aj bez dovoleniek sa da zit. Obid proste praktickeho lekara a zavolaj na Interklinik, ze chces test na intolerancie a zaplat, kolko treba. Investicia do zdravia, to je ta najlepsie urobena investicia aj za cenu toho, ze s kupou inych veci budes musiet pockat, aj za cenu toho, ze si nevyjdes k moru kazdy rok, ale len raz za 4 roky povedzme. Moja sestra vrazila majland do zubov a prilis dlho jej trvalo, kym prisla na skutocny povod svojich tazkosti a tym su potravinove intolerancie. Mam ich aj ja.