Verpis - moja sestra mala taku istu triednu, chodila na gymnazium v jednom malom okresnom meste asi 100 km od Bratislavy. Jej stupnica hodnotenia vyzerala nasledovne: Kto ma rodicov bohatych a oboch VS-vzdelanych, dostal jednotku a bol pred celou triedou vychvalovany. Kto mal oboch rodicov VS-vzdelanych, ale nie bohatych, dostal sice jednotku, ale nebol uz pred celou triedou vychvalovany. Kto mal iba jedneho rodica VS-vzdelaneho, lepsiu znamku ako dvojku z jej predmetu mat nemohol a kto mal oboch rodicov bez VS-vzdelania, lepsiu znamku ako trojku z jej predmetu mat nemohol. Jej predmetom bol bohuzial slovensky jazyk a literatura, z ktoreho museli ist maturovat vsetci. To, ze mojej sestre, ktora za celych 8 rokov na ZS neurobila v diktate ani jednu chybu a bola tam vychvalovana za krasne slohy, vedomosti z literatury, a tak dalej..., pokazila vysvedcenie so solovou trojkou, jej ale nezabranilo v tom, aby sa vdaka uspesnemu vykonaniu prijimacich skusok dostala na svoju vysnivanu VS. Dnes pracuje v Rakusku a ma sa dobre, zatial, co "velavazena pani profesorka" hrdo vysedava kazdu nedelu v kostole v prvej lavici a na svate prijimanie k panovi fararovi ide medzi prvymi v rade a este sa aj obzrie, ci ju kazdy vidi. Farizejstvo a pokrytectvo najvyssieho stupna! Nie som zaryty krestan, aj ked vychovu som dostal taku, ze pokrsteny som bol a aj prve svate prijimanie a birmovku som mal (viac-menej v ramci tradicie nasich predkov, aby babicky a deduskovia nedostali srdcovy infarkt), ale do kostola kazdu nedelu nejdem, iba obcas. A nie som ani svaty, tiez mam svoje chyby a aj si ich uvedomujem a nie som ani ucitel, ale ak by som ucitelom bol, tak takto nespravodlivy by som k ziakom nedokazal byt a este sa aj v kostole ukazovat a tvarit sa ako svaty. Obcas sa stane, ze aj nejaky zdanlivo sa javiaci outseider, tichy a plachy, o ktoreho nikto v skole ani nezakopne, nieco dosiahne, napriklad uspeje v nejakej talentovej sutazi, prihlasi sa do Superstar, vynajde super internetovu aplikaciu a preda ju za majland, a podobne... Ludia potom o nom hovoria, ze je namysleny, ked ich ignoruje. Ale ja za namyslenost nepovazujem to, ked niekto v case, ked je uz uspesny, ignoruje tych, ktori onho ani nezakopli v case, ked este uspesny nebol. Skutocny priatel ta ma rad aj vtedy, ked este nie si na vyslni a hlupak, ktory ta nenavidi, o teba ani nezakopne, pripadne ta sikanuje a este aj ocakava, ze ak sa raz na to vyslnie dostanes, tak sa s nim budes bavit ako s najlepsim kamaratom. A ak sa s nim tak nebavis, povie o tebe, ze si namyslena. Ale clovek je clovek a na to, ze mu niekedy niekto ublizil, len tak lahko nezabudne.