Dobry Den
Skôr než budem chciet naštivit psychologa lebo si neviem rady z vychovou mojho brata skusim cely pribeh opisat tu. Mozno ma niekto skusenosti podobneho charakteru. Minuly rok v lete nam zomrel otec na rakovinu, moj brat mal vtedy 17, a kedze ja som v tom obdobi cca 2.rokov nebyval doma iba som chodil pomahat v ramci svojich moznosti , pomoc a starostlivost o choreho otca bol hlavne v rukach mojho brata a mamy. Minuly rok kratko po otcovej smrti v auguste som sa nastahoval , vratil spät domov. Rodina by mala drzat spolu a tak ako brat mojho otca ( jeho krstny otec ) tak ak ja sme dali otcovi slub ze sa o brata postarame. Skor ako zacnem rozoberat aktualne problemy , by som rad opisal vztahy v rodine. Brat je mladsi odomna o 9 rokov a bol skor otcov milacik , nie ze by ho Mama nemilovala ale , otec aj napriek svoj prisnej a zasadovej povahe , mu venoval dost casu , vylety a podobne. Mam zato ze vsetky problemy ktore sa momentalne deju a opisem nizsie su sposobene nejednotnou vychovou. Mama zakazala otec za chvilu povolil, a naopak. Dieta vyciti kedy moze kde zahrat trosku na city ak rodicia netahaju za jeden povraz. Ako rodina sme nikdy neboli chudobny , a ja necitim ze by som bol zle vychovany, nic mi nepadlo len tak do huby , a uz od 15astich som si na vsetky veci zarabal ci uz to bolo oblecenie, elektronika a podobne. Prejdem k obdobiu od kedy som sa vratil domov. Po navrate zdielam z bratom jednu izbu. Dohlad nad mojim bratom prevzal moj stryko , otcov brat kedze mamu moc nerespektoval. Venoval sa mu v ramci skoly a vazne detailne a vytrvalo , motivoval ho aj financne ,podporoval ho vo volejbale ktory hral avsak kvoli zdravotnym problemom musel prestat.Postupne som sa dozvedal preco az tak dosledne prebral jeho vychovu. Brat sa v obdobi ked sa vsetci venovali otcovej chorobe dostal k marihuane. Poviete si hladal vychodisko , trapil sa... Uznavam , koniec koncov aj ja som skusil travu. Avsak ukradnut otcovi s penazenky 50euro na smrtelnej posteli kvoli drogam je vazna vec...potom rozne podrazy, klamstva, okradanie kamaratov. Stryko zasiahol , zacal mu robit pravidelne testy na THC , kontrolovat s kym sa stretava jednoducho mal vela volneho casu a je velmi lahko ovplyvnitelny. Stryko je trpezlivy clovek ale moj brat tiez postupom casu zacal vzdorovat a vsetko vyvrcholilo hadkou , kde mu zjavne povedal veci ktore boleli, a hlavne tu ze on neni jeho otec a ani mu ho nenahradi. Stryko je odvtedy v ulohe pozorovatela. Je slobodny, bezdetny, zabezpeceny a tym padom je pre mna taky isty teoretik z jeho radami o vychove ako aj ja. Brat sa tym padom zbavil , jeho dozoru a zacalo sa vsetko sypat. Znova sa dostal k marihuane , prisli nejake obmedzenia kedze mal vela volneho casu na hluposti. Ma okolo seba aj velmi dobrych kamaratov ale svojimi podrazmi a klamstvami neustale skusa ich trpezlivost a oni ho postupne ignoruju. V septembri sa blizila jeho osemnastka a debata pri ktorej som mu vysvetloval co je to slovo chlapa, prazdne sluby a zodpovednost. Kedze cez prazdniny, si dal travu a v septembri mu malo byt vyplatenych 5000euro , Mama mu to orezala na 1000 za ktore si mal kupit noteebook a oblecenie. Pri kupe oblecenia som mu radsej asistoval. Bohuzial ku kupe notebooku nestihlo dojst, peniazky sa minuly a ked uz mu ostalo sotva 200euro , sme testom zistili ze bol znova pozitivny na THC . Poviete si aka hlupost mu po tom vsetkom dat tolko penazi. Bohuzial , chceli sme mu len dat dalsiu sancu dokazat ze je uz fakt dospely ako sam hovori. Na 18astku okrem ineho dostal aj peniaze na vodicak , kedze po otcovi ostalo aj pomerne nove auto. Dohoda vsak bola ze ak bude najblizsi test pozitivny , ma aj po vodicaku. Po dovrseni osemnastky , sme sa dohodli ze ked je dospely jeho vychadzky cez vikend nebudeme riesit len nech mama vie kedy pride a kde je... toto vsak dodrziaval tak striedmo ale srat nato len aby proste nevymyslal a nekradol pre drogy a alkohol a podobne. Posledne dni to vsak vsetko presiahlo aj moju trpezlivost , chapanie a hlavne uz som v koncoch a bojim sa o zdravie mami. V nedelu mi volal jeho kamarat ze ho brat ojebal o 45euro , tyzden pred tym sme riesili ze ukradol mame 10euro, okrem toho znova sa nahulil cim padom hned prisiel o vodicak. A vcera sa to dorazilo tym ze Mama zistila ze nema na krku zlatu retiazku co dostal od stryka na 18astku. No samozrejme ze mu tazko verit ze ju stratil. Musel som tento krat zasiahnut velmi prisne, kedze tentokrat olutoval a uznal ze to prehnal pristupil na nasledovne. Obmedzene vychadzky tyzden do 20:00 piatok sobota do 22:00 , za kazdu minutu meskania mu zoberem nejaku jeho oblubenu vec ale to najhlavnejsie ze ak to mysli vazne , tak ak mu teraz stalo 15minut chillu za to aby prisiel o vodicak , tak ak bude najblizsi test pozitivny pride o ovela viac. Rodinu a domov , lebo nedovolim aby znicil Mamu. Som vsak velmi zufaly a sklamany , osobne ma tento stav zdrzuje v osobnom rozvoji , lebo ked sa chcem odstahovat a znova osamostatnit musim stale mysliet nato coho je schopny moj brat :( Ako dalej ?