snazim sa zvyknut si na kokosovy olej, ale napina ma len ked si to predstavim.. pisete tu ze tri lyzicky denne, boze ale ako to date do seba? nehovoriac o tej intenzivnej arome, ta konzistencia.... to si date na lyzicku a prehltnete??? bleeeee! ja to chcem, ked viem ze to je zdrave, ale povraciam sa este pred tym ako to stihnem zhltnut. ma niekto nejaky tip?
Uzivanie kokosoveho oleja
o zdravosti kokosoveho oleja mozno pochybovat. doteraz sa len testovali jeho pozitiva a ma ich vela. nedavno vsak prebehli vyskumy, ktore potvrdili, ze ma aj skodliviny, hlavne dviha cholesterol, takze ani s nim to prehanat netreba. esencialne tuky si mozes doplnit aj z inych orechov a olejnatych semien, kokos nie je jediny ;-) ak ti to nechuti, tak sa tym netrap. nikto neje vsetko.
Ja ho kupujem v DM-ke. Videla som aj s arómou aj bez arómy. Zatiaľ mám len ten bez arómy kedže na ňom aj sem tam varím.
velmi pekne vsetkym dakujem! je to ozaj asi o tom, ze treba zmenit navyky a prestelovat chutove pohariky...
nikdy by ma napriklad nenapadlo, na co vsetko sa to da vyuzit. ak ma niekto este nejaky tip, ozaj uvitam, vsetky co ste tu radili teraz vyskusam! este raz dik!
a este otazocka, kde kupujete ten ozaj dobry, kvalitny, ale bez tej typickej aromy? prosim napiste to nejako tak aby to nebolo ako reklama, inak to admin zmaze. dakujem!
Ja na nom casto varim (okrem toho pouzivam na varenie len br. mast), pridavam ho do cesta ked nieco peciem napr vcera kokosove vafle, pridavam ho do smoothie, robim si pomazanku z tahini, karobu, medu a kokosoleja, alebo zmiesam len s medom, niekto si to dava aj do kafe miesto smotany, ale toto ja nejak nezvladam, tiez som si robila avokadovy puding - avokado, banan, karob, med, kokosolej, sripka soli, vanilkova esencia.... A robim na nom aj popcorn ;)
bud mas nejaky nechutny smejd a nie panensky kokosovy olej lisovany za studena alebo ti to jednoducho nechuti. ak mas spominany kokosovy smejd teda nejaky ten lacnejsi druh rafinovaneho oleja tak to rovno vyhod a vobec to nejedz pretoze si skodis viac ako si chces pomoct. ak mas kokosak lisovany za studena tak mas pre boha fuuuuuuuuuru moznosti ako ho zjest. uvadzam priklady:
cestoviny s kokosakom, kakaom a cukrom (alebo medom / javorovym sirupom...)
natriet na chleba na to arasidove maslo a banan (=mnamka)
natriet na chleba a na to dzem
kokosak + banan + avokado + kakao - zmixuj a mas pochutku
kokosak + arasid.maslo + pretlaceny banan + ovsene vlocky - rozmiesat a jest, tiez mnamka
a miliiiion receptov dalsich mam kde pouzivam kokosovy olej a pre mna je to vazne delikatesa.
ked si na nom nieco spravis, napr. palacinky alebo vyprazis nieco, tak to uz nebude mat taky ucinok ako ked ho zjes surovy pretoze tepelnym upravovanim sa straca ucinok.
no ja ho nejedávam čistý, ale si ho k niečomu pridám. Buď si na ňom uvarím, alebo čo mi chutí je jablko s kokos. olejom a škoricou :D Alebo ak ješ kakao, tak si môžeš spraviť domácu čokoládu - kokosový olej, kakao, med/stévia (dochuť si ešte čím chceš, vanilka...) dať do chladničky na hodinu dve, tak nakrájať, tak dať na pár hodín do mrazničky a tak vrátiť do chladničky. Akurát, že si to nemôžeš vziať so sebou, lebo sa rozpustí ak je v teplom.
Skúšaj proste s čím ti to bude chutiť, kde ti to konzistenčne a chuťovo nebude vadiť.
Akú konzistenciu má tuk, ktorý používaš, keď sa dá natrieť na chlieb ? Zdravý olej ba mal byť do teploty 37 stupňov tekutý.
ja ho zajedám chlebom, ani si to nenatriem, len kúsok chleba, lebo chuť mi síce nevadí, ale tá konzistencia, to je ozaj dosť "napínavé" na to, aby sa to dalo jesť len tak...
existuje aj neparfumovany a neochuteny kokosovy olej :) ten co je vyslovenie na varenie...a kedze je na varenie, urcite je vhodny aj na konzumaciu a ma urcite take iste ucinky
Na vselico sa da zvyknut casom. A existuje kokosovy olej precisteny parou, ktory nema ziadnu kokosovu chut a predsa ma zlozenie mastnych kyselin pre nas priaznive. A ten sa da v jedlach prichutit akokolvek.