Spôsobujú antidepresíva nechuť k životu ako takému

Príspevok v téme: Spôsobujú antidepresíva nechuť k životu ako takému
mala88

Dobrý deň
Chcela by som sa opýtať mám kamarátku a tá užíva antidepresívna a hovorila mi že je ako otupená spôsobuje aj chuť sa radovať so života ako takého nič ju vraj nebaví ako pomôcť človeku poradíte mi rada by som ju s tohto stavu dostala nerada ju vidím takú smutnú stále plače a je bez nálady. Za vyjadrenie vopred ďakujem.

Shayleen

Depresia je v psychológii duševný stav charakterizovaný pocitmi smútku, skleslosti, vnútorného napätia či nerozhodnosti spolu s útlmom a spomalením duševných a telesných procesov, ochudobnením záujmov a nízkym sebavedomím.

V psychiatrii ide o závažnú duševnú afektívnu poruchu (klinická depresia; ang. major-depressive disorder), ktorá ochromuje jasnosť myslenia, psychomotoriku, spánkový cyklus a vyvoláva pesimistické či skľučujúce emócie často vedúce k patologickej zmene osobnosti. Chorý upadá do malomyseľnosti a anhedónie, pričom v obzvlášť závažných formách depresívnej epizódy môže rozvinúť psychotické symptómy v podobe skľučujúcich a sebaodsudzujúcich (autoakuzačných) delúzií (bludov), ktoré sú sprevádzané niekedy aj halucináciami, prípadne úplným ochromením telesnej motoriky (stupor). Ochorenie sa môže prejavovať v komorbidite s derealizáciou, depersonalizáciou či s úzkostnou poruchou a taktiež s mnohými somatickými poruchami spôsobujúcimi fyzickú bolesť. Je možné tiež potvrdiť zvýšenú mortalitu u depresívnych pacientov a to najmä vzhľadom na vysoké riziko spáchania samovraždy (suicídia). Preto je často nevyhnutná v rámci liečby farmakoterapeutická a psychoterapeutická starostlivosť.[1]

odpovedam

pozri, dostat ju z toho stavu nemozes, kedze pravdepodobne nevies, ako sa depresivny clovek citi. vela ludi chape depresiu ako psychicku chorboa, ale to nie je pravda. je to FYZICKA choroba prejavujuca sa v psychike. Ide o nerovnovahu chemickych latok v mozgu. Nic viac a nic menej. Preto tvoja pomoc nema velmi ako ucinkovat na jej chemicke reakcie vo vnutri tela.

Antidepresiva tuto hladinu vyrovnavaju. Je ich vela a kedze nevieme tieto hladiny merat, moze sa stat, ze lekar na prvykrat netrafi spravny liek. Navyse, prvych niekolko tyzdnov si telo zvyka a musi vytvorit najprv urcitu hladinu v mozgu, aby liek zacal ucinkovat. Ak tvoja kamaratka tie lieky neberie dost dlho, este nejaky vyrazny ucinok necakaj. Ak ich uziva dlhsie, je na zvazenie zmena liekov a podpora vo forme zvyseneho prijmu tzv. dobrych tukov (esencialne tuky, omegy) a znizenie prijmu cukru.

Depresivnemu cloveku naladu len tak nezlepsis vtipmi alebo zabavou. Oni casto sami nedokazu rano vstat a najest sa. My zdravi to pochopit nevieme, ale mne stacilo vidiet moju kamaratku, ktora s tymto bojovala. Par tyzdnov od zacatia uzivania antidepresiv bola kusok mimo, otapena, bez nalady, ale dnes je opat usmievava a "sama sebou". Viac poradit neviem, ale drzmím palce.

_meno

Ahoj mala88

Čo mám ja skúsenosti a vedomosti, mnoho liekov len zatvara receptory v mozgu (cize zatvara emocie z tela - presne ako ty pises je otupena) alebo naopak umelo vytvara emocie (citim sa smutny, dam si nejaku hmotu ktoru docasne kym je v tele vytvara pozitivne emocie).

Takze v podstate taketo lieky neriesia ani pricinu, ani prejav - potlacaju pricinu alebo manipuluju prejav.

Tvoja kamarátka nenapĺňa osud (na osud sa dá pozrieť aj ako na "šťastný život").

Boh keď posiela dušu na Zem vloží do nej jej osud. Ako kormidlo je nám dané naše telo - emócie. Keď počúvaš emócie, poznáš samu seba.

Napr. tvoja kamarátka môže byť smutná, že niečo nemá čo by chcela. Ten smútok je emócia, znamenie, že cesta po ktorej ide ju nerobí až tak šťastnou. Dá si liek, nepočúva telo a keď liek dojde je hlbšie v ceste ktorá ju nerobí štastnou. Atd atd blúdny kruh čo sa sám vnára do seba.

Aby som ti poradil konkrétne, dajú sa emocie cloveka (a zvierat) rozdelit na lasku a strach. Všetky ďalšie emócie sú odvodené od lásky (miernosť, pochopenie, pomoc, smiech, tanec) alebo strachu (hnev, nenávisť, bolesť, strata, prchkosť, nerozhodnosť).

Napríklad pravda je nižšie v hierarchii životných hodnôť ako úroveň emócií. Pravda môže byť použitá ako nástroj strachu - mnoho náboženstiev ukazuje Boha tak, že vnáša do ľudí strach. A kde je veľa strachu, čiže málo lásky je veľa priestoru pre manipuláciu. Alebo keď sa dvaja ľudia hádajú (šíria hnev) kto má pravdu.

Vyššie uvedené 2 príklady ukazujú, ako môže STRACH použiť ako svoj nástroj Pravdu. Čize najskôr sa opri o to, ktorú životnú energiu šíriš (lásku / strach).

Konkrétne kroky pre teba :
Keď zahrnieš svoju kamarátku láskou a vytvoríš jej okolo seba prostredie plné lásky, strach pominie a ona začne rozkvitať. Ona sa bojí, je uzavretá do seba (jej potreby, túžby, sny, nádeje to všetko je v nej uveznené). Čím viac bude cítiť okolo seba lásku, tým viac strachu zo seba nechá odísť.

Ono výhoda ľudí, ktorý sa majú zle ale chcú sa mať dobre, je obrovská vôľa duše. Takí ľudia sa veľmi rýchlo učia, veľmi rýchlo sa pozerajú na svet inak .. Sú veľmi otvorení zmene a čím viac budú pociťovať aká je tá zmena pozitívna, tým väčšia vášeň bude napĺňať ich srdce.

Ak chceš kľudne napíš na pokec email/RP, rád popíšem.

Prajem veľa radosti, štastia a pochopenia tebe mala88 a tvojej kamarátke, peknú slnečnú nedeľu ! :)

Shayleen

Ahoj. Napr môj manžel berie tiež antidepresiva a jeho tieto lieky ako to mám povedať potláčajú. Nemá náladu moc veľa toho spí, má pokazený spánok režimu. ..ale žiadne prejavy z liekov akože by bol opitý a radoval sa zo života. Čo presne ona berie, koľko miligramov a koľko má rokov keď sa smiem pýtať