Utekanie psíka

Príspevok v téme: Utekanie psíka
skajaxxxx

Zdravým, dobrý deň,máme taký problém s naším psíkom. Vždy keď ho necháme samého, prelezie cez plot a ujde. Keď ho priniesli domov bol už také odrastené šteňa, mal možno 2 roky. Postupom času začal utekať ale nebolo to pravidlo typu "som sám, zdrhnem kým to ide". Potom ho to zrejme omrzelo, a utekal už len v zime, niekoľko zím po sebe sa tak dialo a raz tuším utekal aj cez leto. Lenže poslednú zimu ušiel asi iba raz, tak som sa potešila že z toho asi vyrástol, ale čo. Lenže sused priniesol pred niekoľkými mesiacmi ovce a vtedy to znovu začalo. Našiel si miesto cez ktoré utekal, ale to sa mu zneprístupnilo, tak hľadal ďalej, a teraz prelezie susedov plot a to až príliž ľahko. Ovce si už síce nevšíma, ale uteká ďalej. Musí bývať na obojku priviazaný a aj z toho sa už naučil vyvliekať a pustený len pod dozorom a po utorku už aby som stále len za ním chodila, preskočil plot a to som bola len cez trávnik od neho, proste sa rozbehol, preliezol a bolo. Už vážne netuším že čo mám robiť. Chcela by som vás poprosiť o radu, alebo ak máte niekto s tým aj skúsenosti, ako sa toho "zlozvyku" alebo ako to mám nazvať zbaviť. Ďakujem....

lombardo1981

Veľkú nádej by som tomu nedávala. Už je v podstate aj jedno, aká bola príčina jeho prvých útekov. Teraz to považuje za šport. Hovorí sa, že po tretej "precházke" sa z toho stáva zle odbúrateľný zlozvyk. A u psíka pomaly v rokoch dupľom.

skajaxxxx

Tak pri návrate netrestáme, a prichytiť ho práve keď lezie cez plot sa mi podarilo dva krát, ale nestihla som dobehnúť.
Ešte mi prišla na um taká vec, či by sa to nedalo vyriešiť tým, že by sme priniesli domov druhého psíka?

lombardo1981

My sme mali tiež takého chronického zdrhača. A jedinou možnosťou ako mu zabrániť v jeho nežiadúcich vychádzkach, je poriadne zabezpečenie pozemku. Prechádzky a pozornosť veľmi nepomáhajú. Viem z vlastnej skúsenosti. Takýto pes bude utekať dovtedy, pokiaľ bude mať kadiaľ.
Keď uvidíš, že je rozbehnutý a tebe sa ho podarí zastaviť, potrestaj ho. Pri návrate nikdy! Pretože vtedy by si to spájal s návratom. Napokon by sa už nemusel vrátiť. Stretla som sa jedným takým pánom. Niekedy toto pomôže.

Deria

Tak to nie je celkom maly psik. Moznost prebehnut sa by mal mat kazdy den. Je zrejme temperamentnejsi, nezbednik.:) Fajn, ze nie si za uväzovanie psa. To by bola pre neho katastrofa. Keby to bol moj pes, urcite by som s nim trenovala a prehnala ho tak, aby bol vecer unaveny. Pravdaze nie zrazu behat kilometre za bicyklom ale systematicky. Kolko ma rokov?

skajaxxxx

Prechádzky sú samozrejmosť, pravdu povediac nieje to každý deň ale chodíme. Aport taktiež, ale to by som skôr nazvala že naháňačka, lebo keď hračku chytí, tak mi ju nechce dať :)Keď ujde cez deň, väčšinou ho chytím, alebo ho prinesie suseda, keď ujde večer, to je už väčší problém. Vráti sa, ale až niekedy v noci, takže keď ho nenájdeme hneď, potom je už tma tak to nieje také ľahké hladať, nechá sa otvorená záhrada a v noci niekedy príde, len treba pozerať cez noc búdu aby ráno znova neušiel.
Je to tak stredne veľký psík - kríženec bígla zrejme s labradorom.
Lístok mal ale s adresou, nie s číslom, ale dlho mu nevydržal a niekde zmizol- zrejme ho stratil.
Ja osobne som tiež proti držaniu na obojkoch a privezovaniu, ale toto je už krajné riešenie.

Slobodna

Sú také typy psíkov, ktoré jednoducho utekajú a nič s tým neurobíš.
Náš to urobil len raz. Ako píše Deria, ak je psík spokojný, venuje sa mu pozornosť, starostlivosť - prechádzky, výcvik, ja napr. chodím so svojím psíkom aj na turistiku, na hory, chodíme spolu behať, na prechádzky, na výlety - je to proste ten najlepší parťák až na to, že nemá rád oddychové pauzy :)
Takže ak je psík spokojný, trebárs, pred tým než ideš z domu preč, ho zoberieš na prechádzku, riadne ho vybeháš, poaportuješ, tak potom v pohode vydrží sám.
Tiež nie som za uväzovanie. Poznám zo skúseností iných kynológov, že sa dostali aj zo zavretej voliéry.

Deria

Ma dost vybehu? Len po dvore mu nestaci! Pes sa potrebuje doslova vybehat na volnom priestranstve. To znamena, ze ked ujde, vzdy sa vrati? Ja som poznala jednoho psika, ktorého poznalo v BA uz aj cele sidlisko. Obehol denne vsetky panelaky sirokodaleko, vedel prechadzat cez cestu, doslova zostal stat a pozeral, kedy nejde auto, aby prebehol a vzdy sa vratil domov.:) Ten psik bol fakt raritou. Robil to roky a nikdy sa mu nic nestalo. Vy zrejme zijete na dedine, u vas mu snad take nebezpecie nehrozi ako v meste. Vezmite ho denne aspon na prechadzku, ci kusok za bicyklom, nech sa prebehne! Aky je to psik maly, väcsi? Ak je zvyknuty byt navolno, bude pre neho utrpenie byt priviazany. Okrem toho by som ho nenechala priviazaného na dvore na obojku a uz vôbec nie bez dozoru. Bude robit vsetko mozne, aby sa vyslobodil a moze sa niekde obesit. (Aj to sa uz stalo.) Lepsie su popruhy. (Najlepsie nic!:))Ale radsej sa mu viac venujte, cvic ho, aby ta posluchal, ked ho zavolas. Mozes na to pouzit cca 5-10 m dlhy spagat, ktory mu uviazes na voditko. Vzdy, ked pri zavolani nepride, pritiahnes ho k sebe. Ked pride,zakazdym pochvalis a odmenis ho nejakym malym pamlskom. Rychlo pride na to, ze sa oplati posluchnut.:) To chce ale cas a trpezlivost. Tak ho mozes v tvojej pritomnosti pustit aj navolno, spagat pustis, on ma pocit, ze je slobodny a keby chcel utiect, stale mozes stupit na spagat.
Nakolko havo uteka, mal by mat na sebe/obojku listok s tvojim tel.cislom, ak by zabehol niekde daleko, co sa moze stat hlavne, ked fenky haraju.