Rozdiel medzi vnímaním a pociťovaním

0vecka

lol podla mna je vnem to co vidis pocujes citis... a pocit je to co ten vnem v tvojej hlave robi...

cize napr si na luke a vnemy su ze ti slnko dopada na kozu citis teplo a vidis vsade stromy kriky... pocit je ze je ti prijemne teplo a citis sa uvolnene

anjelik *

Do školy sa nauč poučky, pre seba sa snaž pochopiť nasledovné.:o)
Predstav si, že stojíš pred obrazom v galérii, Mona Lisa trebárs. Prostredníctvom zmyslových orgánov sa do tvojho mozgu dostávajú nasledovné informácie..vidím obraz, počujem ostatných híkať nad ním, sused smrdí, tlačia sa na mňa, prestáva mi chutiť raňajšia žuvačka..to sú vnemy a v tom istom okamihu, cítiš, že si to ty, kto si toto všetko uvedomuje. To je pocit a základný, bez neho by si sa nevedela identifikovať, respektíve, jediné, čo potvrdzuje, že žiješ. Čiže, život je cítiaca hmota, tým sa líši od neživej hmoty a v momente, keď si tie pocity aj uvedomuje, je to vedomá forma života, majúca sebavnem. :o)

Slobodna

No skúsim ti to vysvetliť na príklade, na ktorom sa mi to docent ešte na skúške pokúšal vysvetliť. Tvárila som sa chápavo :) ale podľa mňa je to to isté.
Nie som si ale istá, či tento príklad budeš môcť použiť na skúške :)
Pocit je vlastne vnem. Vnem je pasívny a pocit je aktívny.
A teraz príde ten príklad :))
Ak sa miluješ s priateľom, vnímaš priestor okolo seba a pohybujúce sa telo na sebe. Na základe pocitov ale dokážeš tento zážitok vnímať intenzívne aj ho precítiť.
Počkaj, keď príde vývinová psychológia, to bude ešte len čoro-moro na pochopenie.

Larinkova

Áno do školy, ale snažím sa tomu čo najlepšie pochopiť, poučky viem.. len to chcem takým sedliackym rozumom :-)