Caute som z KE. Chcem sa vybrať humannym smerom. Maturujem dejepis , občianska. Poradte niekto prosim. Aky odbor by som mala študovať? alebo kde sa najlepsie uplatnim.
Vysoká škola - uplatnenie
cccc isto si to chcel napísať :)
hej, to som presne chcel este napisat. ak sa inak neda, robit treba nieco, co ta uzivi, a z vystudovaneho, ale v praxi tazko pouzitelneho, si urobit zalubu.
A prečo nejdeš študovať históriu? Pracovať budeš aj tak v úplne inej profesií ako vyštuduješ, ale to čo s láskou budeš študovať, to navždy ovplyvní tvoj život a pokojne to môžeš mať zvyšok života ako svoj koníček a profesionálnu deformáciu :) myslím v dobrom.
Wreck ona vôbec nemusí študovať 5-6 rôčkov. Pokojne ti bude stačiť Bc. titul, ten vyšší ti bude v živote a v profesií aj tak na nič.
v zasade mozes ist studovat aj to. ak to skombinujes s jazykmi (aspon jeden svetovy velmi dobre, idealne aspon dva, z toho aspon jeden velmi dobre :)) a najdes si dobru prax uz pocas skoly, hoci aj mimo oboru, nemusi to byt stratene. za prax nepovazujem dokladanie tovaru v hypermarkete, roznasanie letakov do schranok atd. prax pocas skoly moze byt pre buduce uplatnenie velmi dolezita, niekedy az klucova.
ked uz nic ine, skola ti da aspon urcity rozhlad a pomoze ti vidiet veci v inych suvislostiach. sice je to mozno trochu skoda 4-5-6 rokov sa niecomu teoreticky venovat a potom zvysok zivota robit nieco ine, ale uplatnit sa na slovensku ako politologicka... neviem. musela by si byt vynimocna, uznavana osobnost.
Nooo, bavi ma obcianska hlavne nauka o state,aj dejepis mam rada zaujimam sa o historiu.Mozno by som chcela ist studovat aj politologiu. Len neviem ci to ma zmysel. Vela ludi ma odhovara,ze sa neuplatnim.Dakujem vam za nazory.
Pokojne si vyber čo len chceš. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že nakoniec sa uplatníš v tom, čo si vyštudovala.
Osobne odporúčam každému, kto ide alebo už študuje na VŠ, zameriavať sa na podstatnú zložku a to sú cudzie jazyky. Keď doštuduješ, tak sama pochopíš.
Inak Wreck dal taký príspevok, že sánka dole. V poslednej dobe ma práve muži na tomto fóre dokážu príjemne šokovať svojimi hlbokými myšlienkami a to takí, od ktorých by som to nečakala. (rozumej-úprimné ocenenie bez postranných úmyslov)
zla otazka. spravna otazka, ktoru sa mas pytat sama seba, je: co by ma bavilo a chcela by som to robit?
humanitne (nie humanne) smery maju velmi zaujimave studijne odbory, napriklad taka archeologia, kulturologia alebo religionistika. zial, situacia na trhu prace je taka, ze po takychto odbornikoch nie je dopyt. musela by si mimoriadne vynikat a urobit si meno (co sa este na skole da len velmi tazko), aby si mohla pomyslat na nejaku peknu karieru a tisice eur na vyplatnej paske.
ale neda sa pre peniaze robit ani nieco, co ta nebavi. nevydrzis v tom dlho alebo nebudes stastna.
takze si sama pre seba zvaz ako vidis svoju buducnost (ja viem, ze sa to neda tak lahko, tiez som mal 18) a snaz sa odhalit kam asi by ta to tahalo. to by som videl ako velmi dolezite. uplatnit sa nakoniec mozes aj mimo svoj obor. v mojom teame mam kolegu, ktory sice vystudoval ucitelsky smer a aj chvilu ucil, ale vdaka jeho osobnostnej charakteristike teraz pracuje v informatike a za stvornasobok ucitelskeho platu. a je najcennejsim clenom pracovnej skupiny. v zivote casto viac zavazi aka si, ako sa da s tebou vychadzat, ako kvalitny pracu vies urobit v porovnani s ostatnymi a celkovo aka si cenna pre zamestnavatela.
ak najlepsim uplatnenim myslis vysoky prijem a pocitas s tym, ze vo svojom obore aj budes pracovat, zial, humanitne smery v tom pripade nie su ta najlepsia volba.
ja viem ze som mudry jak radio na stole hodinarskeho ucna, ale skutocne by si sa mala na vec pozerat inak. my ta nepozname, tazko ti povieme co by si MALA studovat.