Už dlhší čas mám problémy so sebavedomím. Nikdy si v ničom neverím, keď mám pred niekym prehovoriť, som roztrasená, bojím sa, že budem koktať, hanbím sa...začala som na vysokej škole a určite tam budem musieť rozprávať,ale ako začať?? Ani sa neviem začleniť do kolektívu,lebo neviem čo kedy komu ako povedať....je to hrozný pocit ležať večer v posteli a rozmýšľať, či budem musieť zajtra niečo pred niekým hovoriť..najlepšie bude asi vyhľadať psychologičku,že?Vedeli by ste mi nejakú odporučiť v BA a okolí??
Vopred dakujem za pomoc..
Hrozné sebavedomie
Ja nemám tiež žiadne sebavedomie... Študujem 2. rok v Brne a ďalší týždeň mám prezentáciu pred celou triedou neznámych ľudí, úprimne neviem ako to zvládnem :-D keď mám rozprávať pred väčším počtom ľudí sa roztrasiem a začnem zle artikulovať... k ľuďom si hľadám cestu pridlho... Ale to je iba jeden z problémov pre mňa ale esenciálny, snažím sa to riešiť pozitívnym myslením (aj keď to často nejde...) a pár krát som skúsil autohypnózu, ale bez úspechu, hypnóza je zaručený úspech ;)
ja už nemám absolútne žiadne sebavedomie, nevládzem už
môžeš skúsiť psychológa, alebo zadarmo poradenstvo na ipcko.sk
Ak si chceš pomôcť bez odbornej pomoci, tak odporúčam dobrovoľnícku činnosť či už v domove dôchodcov, detskom domove alebo podľa možností okolia.
Človek prestáva mať strach z neprijatia keď sa prestane sústrediť na seba (páčim sa im? vnímajú ma ako múdru?...) a začne sa sústrediť na druhých - chcem niekomu pomôcť - šťastie toho druhého je teraz dôležitejšie než to či ma vníma ako šikovnú, múdru...
Poznám psychológov, ktorí odporúčajú pomoc druhým pri nízkom sebavedomí alebo vnútornom prázdne. Pretože to veľmi často súvisí so skrytým sebectvom a pýchou.
Možno si perfekcionista a máš na seba priveľké nároky, ktoré nedokážeš splniť a myslíš si, že všetci ostatní majú na teba podobné nároky. Dokonalosť nie je podmienkou sebavedomia, prijatia, šťastia... Nikto nie je dokonalí a práve sebavedomí ľudia dokážu s láskou prijať svoju vlastnú nedokonalosť a nesnažia sa ju za každú cenu skryť, aby vyzerali dokonalí. Kto sa prezentuje ako dokonalý a sebavedomý, tak vlastne hneď vieš, že je to len hrané, bohužiaľ.
Treba od začiatku prijať, že sa v živote nebudeš páčiť všetkým. Budú ľudia, ktorí ťa budú mať radi a aj takí, ktorým budeš menej sympatická. A to je v poriadku.
Hlavné je, aby si sa páčila ty sama sebe, lebo ty si so sebou 24 hodín denne ;)
A tiež, buď sama sebou a tým, ktorým sa budeš páčiť ostanú pri tebe. To budú skutoční priatelia. A tí ostatní "odídu", čo je dobre lebo pretvarovať sa a mať falošné priateľstvá ti tiež na sebavedomí nepridá.
Je jedna kniha, ktorá vlastne nie je o sebavedomí, ale pri jej čítaní som si veľa vecí so sebavedomím uvedomila. Ak vieš po anglicky, kúp si elektronickú knihu (amazon alebo jej vlastná stránka) Queen's code od Alison Armstrong.
Ahoj 987vikina987
"Ked pomaham druhym ludom, vtedy najviac vidim a citim svoju silu".
Okolie ta potlacalo, ty si prestala vyzarovat kto si. A tym padom je nulova spatna vazba z ktorej sa sama sudis ze si "zla".
Zamestnaj sa cinnostami v ramci dna, mozu to byt aj blbosti. Ono castokrat clovek co nechce pomahat jednoducho tak robi preto, lebo vnutorne citi ze chce pomahat viac inym spôsobom.
Odporucam kup si sluchadla, pocuvaj pesnicky a spievaj si... Rozveseli ta to, nebudes pocut okolie a text piesni co budes vraviet ta "otvori", spravis tak prve kroky k prejavovaniu seba.
Alebo sa rozpravaj s rodinou, s kamaratmi, najdi novych kamaratou a s nimi pokecaj.
Komunikacia nie su slova z ust, je to vztah medzi tebou a svetom, ze sa mate radi. Slova, ciny atd su len prejav tvojho vnutra.
Kludne napis aj mne ak chces, ja rad komunikujem, kontakt je v mene.
Prajem ti vela prijemnych rozhovorov a naruzivych posluchacov 987vikina987.