zdravim, dnes mi robili ct ale nepodali kontrastnu latku, kedze som mal v minulosti alergicku reakciu, bude tam vobec nieco vidiet? alebo to bolo zbytocne? islo o vysetrenie brucha
CT bez kontrastnej latky
ok som si to zase ja pomylil s magnetickou rezonanciou... :) beriem spet
stano35 ake ziarenie??? ct nema ziarenie to si mylis s rtg
Mne robili CT vlani s KL a vtedy mi vysvetlili, ze mi to CT robia vlastne dvakrat - najskor bez KL, potom s KL - asi potom porovnavaju rozdiely a lepsie nieco rozoznaju, ale je to dvojnasobna davka ziarenia.
A roboli mi CT opat tento rok a pytal som sa na nutnost KL a na davku ziarenia - bolo mi povedane, ze KL neaplikuju vzdy, ale podla toho co vidia na prvom CT bez KL, no moc mi to nevysvetlovali, brali to ako na pase jedneho za druhym, nemali cas sa s kazdym vybavovat. Dost na tom, ze som teda apodanie KL odmietol - nie kvoli KL, alergicku reakciu som vlani nemal - ale kvoli znizeniu davky oziarenia. Nenamietali, urobili, vyhodnotili, ale neda sa povedat ci by to vyhodnotili inac s KL, to asi ani oni nevedia.
Ad nazor ze doktori snad vedia co robia - do istej miery urcite ano, ale netreba byt naivny, doktori velmi casto tapu a skusaju - co ak CT nieco ukaze - ak nie, nasadia pokusne nejake lieky, ak nepomozu, poslu na ine vysetrenie...
michal
aj tak musia nejakým spôsobom zistiť, ako ten tvoj žalúdok vyzerá a či tam nie je niečo (čo tam nepatrí) a robí to tú šarapatu - toto by mali zistiť ešte predtým, ako ťa otvoria (aby sa predišlo prípadným komplikáciám)
držím palce, nech to dopadne v tvoj prospech a veľa zdravia prajem
ja mám podobnú skúsenosť bola som v septembri na CT a pýtali sa ma, či mám alergiu na jód, či mi môžu pichnúť kontrastnú látku, povedala som, že nie nikdy mi ju nepichali pretože mám liekovú alergiu. takže neviem ako zareagujem, aj lekári sa obávali možnej alergickej reakcie.
Povedali mi z recesie citujem: no keby sa vám niečo stalo ARO je za nami takže rozhodnutie bolo na mne, ináč pacient dáva písomný súhlas ... tak som súhlasila ok môžeme to skúsiť, takže nasledovala príprava dali mi infúziu s hydrocortizonom, išla som na snímkovanie, ale primár ma vrátil s tým že musí byť lepšia príprava takže pichli mi dithiaden inj. a takto pripravená som napokon úspešne absolvovala CT aj s podaním kontrastnej látky a tiež mi rovnako ako tebe povedali, resp. vysvetlili že s podaním kontrastnej látky by to bolo oveľa lepšie viditeľné.
a ako tu už písali nič sa nestane snímkovať sa môže aj bez podania kontrastnej látky, nemá význam riskovať, ak je pacient alergický.
Toto je ukazka, ze hladas odpoved na nespravnom mieste. To na co sa pytas je dost odborna zalezitost a relevantnu odpoved nedostanes, vacsina ludi bude odpoved len podla urciteho dojmu ci vlastnej skusenosti ale vypovedna hodnota tych opdovedi je pre teba je mizerna. Mal si vysetrenie, bude vysledok a na ten sa pytaj. Ked ma pacient udaj, ze ma alergicku reakciu na KL, lekar co indikuje CT vysetrenie musi zvazit risk vs benefit podania KL v danej situacii a u daneho pacienta. U teba to vyhodnotili tak, ze si KL nedostal. Je dost mozne, ze to bolo spravne rozhodnutie a CT prinesie to co malo priniest. TU ale odpoved skutocne nedostanes, darmo sa hnevas
maju viac druhov kontrastnych latok,mne dali v injekcii do zily
co si madar? bol som na ct, lenze nedali mi kontrastnu latku a sama doktorka povedala, ze bez kontrastnej latky to bude o nicom, ked sa dozvedela, ze v minulosti som mal alergicku reakciu, tak sa pytam, ci niekto nezazil podobnu skusenost, uz chapes?????
nie vždy je nutné aplikovať kontrastnú látku pri CT alebo MRI, aj keby sme to očakávali. Napr. ja som si myslela kedysi, že pri MRI mozgu sa vždy dáva tá kontrastná látka.... a netrebalo ju...