Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu, co robit s mojou svokrou. Precitala som si kopec diskusii a clankov, ale presne taky isty problem ako mam ja, som nikde nenasla.
Po svadbe som zacala byvat s manzelom u svokrovcov (stavali sme popritom dom, ale oni sa sami ponukli nech u nich dovtedy byvame). Byvali sme u nich 2 roky (mali sme pre seba poschodie). Avsak ani ten cas, co sme u nich boli, nebol idealny (svokra mi chodila do osobnych veci, do nasej spalne, v ten isty den v tyzdni nam chodila umyvat podlahu,aj ked nam to zrovna nevyhovovalo a vieme si ju umyt samy, ale aj tak prisla, riesila nase navstevy (ktore k nam casom ani nechceli chodit, kedze vedeli, ze hlavne jej to prekaza). Svokra nema rada nikoho z mojej strany, kazdy kto nema rovnaky nazor ako ona, je zly.
Po narodeni mojho dietata sme sa konecne prestahovali (bohuzial dom mame oproti nim cez cestu).
Ide o to, že svokra nám hrozne zasahuje do manželstva (ci uz priamo slovami, alebo nepriamo – placom) hucká manžela proti mne a ten je z toho uz na nervy. Ak nie je niečo podľa nej, je to tým pádom nesprávne. Chodili aj na nas pozemok a planovali bez naseho suhlasu zacat pestovat zeleninu na nasom pozemku. To sme im zatrhli, avsak potom nastala velka vymena nazorov. Prisla som na to, ze svokra planovala aj po odstahovani, zit ako jedna velka rodina, a ze moze k nam chodit,kedy sa jej zachce a pozerat mi do okien a hlavne chodit zozadu, ked jej spredu neotvorim dvere. Vydiskutovali sme si to, avsak pomohlo to iba v tom,ze uz nechodi tak casto ku nam,ale manipuluje si dalej. Vyvrcholilo to najma po narodeni mojho dietata, neustale si vyzaduje byt s nim, ked idem s nim po ulici, vybehne hned z domu (to neprehanam, viem,ze si budete mysliet, ze to tak nie je, ale uz si to vsimli aj ini ludia) a berie mi ju z ruk, neustale mam pocit, ze som pozorovana. Svokre ju davam 2-3x tyzdenne na 2 hodiny. Moje dieta je este male a stale kojim. Avsak svokre to nestaci, najradsej by ju mala cely den a najhorsie je, ze nadava na celu moju rodinu. Od manzela sa dozviem, ze napr. naposledy plakala, lebo zevraj moja mama travi viac casu s malou ako ona. To vobec nie je pravda! Moja mama nebyva v nasej dedine (byva 10km od nas a dokonca musi aj prestupovat). Chodi ku mne, aby som nebola cely tyzden sama, kedze manzel chodi do prace, uprace mi, alebo zatial sa zahra s malou,aby som si ja oddychla a zatial si navarila. A to zaberie max 2-3 hodiny a chodi 2x do tyzdna. Chceme s manzelom zit ako samostatna rodina, nie rodina aj s nimi a neviem ako jej to vysvetlit,ze moje dieta je moje dieta, nie jej. Ma este 1 vnuca a s nim travi velmi vela casu a nepaci sa mi, ako ho vychovava a neprajem si, aby moje dieta takto dopadlo. Mam s jej dcerou dobry vztah, je krsna mojej dcery, avsak, ked je ona u nej (co som spomenula,ze dost casto, kedze svokra si stale brava jej syna) vobec ku mne nepride. Ale ak svokra nie je doma a svagrina pride, zastavi sa a rozprava sa so mnou.
Svokra ma ohovara za chrbtom a ako som spomenula, nema rada nikoho z mojej rodiny a v podstate nikto nema rad ju. Napr uz spominanej svagrinej manzel sa so svokrou vobec nebavi a nechodi ku nim domov. Tiez riesili to, ze svokra ku nim casto chodila a nevedeli sa jej zbavit. Ja sa jej pravdupovediac vyhybam, ale nemozete sa mi cudovat. Ked chce travit cas s malou, dam jej ju, kedy ja uznam za vhodne, nie si ju vynucovat placom a ohovaranim.
Manzel sice pri mne stoji, avsak sluzi ako hromozvod. Svokra mu nieco nahucka do hlavy, on pride a mna to rozculi,co zase vymyslela. 90% nasich hadok je len kvoli nej. Kedze manzel je jej syn a nechce jej ublizit a nevie ako jej vysvetlit,aby sa do nasho vztahu a vychovy nasho dietata neplietla,ale na druhej som ja jeho manzelka, ktora nema rada jeho mamu. Uz len ked ju vidim, necitim sa dobre. Nejde mi to do hlavy, aj moja mama je predsa babka a ma k malej zdravy vztah, nikdy by si nedovolila mi diktovat,co mam robit,kedy to robit a hlavne ma citovo nevydiera,ze chce malu. Sama povedala, ze hlavne je tu pre to, aby mi s malou pomohla, nie preto, lebo nema co robit. Moja svokra je typicka ucitelka, vsetko musi byt podla nej, vsetko musi riesit, co sa deje u nas v domacnosti. Jednoducho uz nemame sukromie a nevieme ako jej s manzelom povedat, ze my sme jedna rodina a chceme zit sami a nie s nou za zadkom. Uz nevieme ako jej vysvetlit, nech nas necha na pokoji a nech je normalna svokra a nie stihacka a svoju prebytocnu energiu a nalady nech si vybija inde. Dakujem