Endometrioza a HAK

Príspevok v téme: Endometrioza a HAK
Guesswho

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pár vecí čo sa týka endometriózy a HAK . Mám 17 rokov a lekár mi predpísal Yasminelle
Tak asi prvá najzákladnejšia či má HAK rovnaký ochranný učinok aj keď mám endometriózu?
Ďalej by som sa chcela spýtať či je to v poriadku ak mi ostávali 3 tabletky do konca balenia a ja som v ten den dostala menštruáciu. Ide však o to ze tá menštruácia trvala 1deň, na druhý deň po krvi ani stopy a keď som dobrala balenie (dnes je 4.deň pauzy) tak mám len také špinenie veľmi tmavého sfarbenia a trochu ma bolí v podbrušku ale lekár ma upokojoval že žiadne bolesti nebudem mať
A posledná vec na kt. sa chcem spýtať je že včera ,v 3.deň pauzy som večer zvraciala asi som mala pokazený žalúdok al.podobne myslíte že to nejak zasahuje do ochrany HAK alebo to nevadí ak nám teraz 7.dňovú pauzu?

Veľmi ďakujem za odpovede a rady, ja s priateľom sme totiž v týchto veciach úplne niekde inde a už ma začal znepokojovať či tie lieky vobec zaberajú.

zuzi74

Lekari odporucaju zenam otehotniet pri endometrioze hlavne z toho dovodu, ze vo vyssom veku mozu mat uz problem. Obycajne navrhnu liecbu a hned po nej by sa mala zena pokusat otehotniet.
Sama lutujem, ze som podstupila hormonalnu liecbu, ktora aj tak k nicomu neviedla.

Guesswho

Ja som tiez vsade citala a pocula ze endometrioza sa vyskytuje v ovela starsom veku ako je ten moj (bez urazky) avsak pochodila som 4roch gynekologov a vsetci sa zhodli na jednom. A s tym ze lekari ani sami nevedia co je ta endometrioza za cudo suhlasim. Mam ju diagnostikovanu 2 roky a doteraz vlastne ani neviem co to je. Len mi bolo vlastne povedane ze to mam od narodenia lebo mam sliznicu mimo maternice a nekrvacam teda z maternice ale zo sliznice. To je asi vsetko.

654

A zase nemá zmysel donekonečna rodiť kým žena nebude mať 50 a nenastúpi u nej prechod. To nieje riešenie.Radšej by sa lekári zamerať na zisťovaní príčiny čo tú chorobu spôsobuje a nie nútiť ženy aby rodili dieťa za dieťaťom a ešte v dnešnej debilnej dobe ktorá nepraje zakladaniu rodiny.

654

Môžem potvrdiť, mojej sesternici bola tiež po menštruačných ťažkostiach zistená endometrioza a po operácií lekári odporúčali aby otehotnela. Otehotnela pred štyrmi rokmi aj porodila a pre viac ako pol rokom je u nej opäť podozrenie že má endometriozne cysty. Takže tie sľuby lekárov že to bude dobré keď otehotnie a choroby sa navždy zbaví sú dristy ktorým možno ani samotní lekári úplne neveria. Samozrejme otehotnieť teraz nemá v pláne lebo majú existenčné problémy a nie ešte aby ďalšie dieťa splodili do mizerného života.

Yweta

liecba endometriozy spociva len v troch moznostiach. A to antikoncepcia, umele navodenie klimakteria alebo tehotenstvo. Viem to lebo mne bola diagnostikovana endometrioza uz ako 27 rocnej, potom nasledovala laparoskopia a po nej polrocna liecba navodzujuca prechod. Nasledne mi lekar odporucal tehotenstvo ze sa to vylieci pomocou neho. Aj sme s manzelom otehotneli a porodila som svojmu prvemu synovi braceka. Prveho som rodila v 19. Lenze po siestich rokoch mi opat na kontrole boli zistene cysty ktore mi sposobovali aj bolesti pocas menzesu ale aj mimo neho. Zase nasledovala laparoskopia a opat polrocna liecba a na navrh lekara tehotenstvo do ktoreho som uz nechcela ist ale manzel ma presvedcil ze este jedno dieta vychovame predsa. Narodila sa dcera. A v 39 roku mi opat po tazkostiach pri menzese boli zistene cysty ktore laparoskopia potvrdila ako endometriozne. Lenze lekari sa uz rozhodli vybrat mi obe vajecniky. Takze mozem len skonstatovat ze nazory lekarov ze tehotenstvo ju vylieci je blbost. Mne ani dve tehotenstva tu svinu nevyliecili. A zase umelo vyvolavat prechod ma svoje rizika ako je napriklad osteoporoza- rednutie kosti. A aj tak ta liecba trva len pol roka. Je to nanic taka diagnoza. Lekari sami poriadne nevedia co ju sposobuje. A toboz uz ani nie ako ju odstranit uplne.
PS: Guess tiez mi je divne ze ti ju zistili tak skoro. Lebo co mne lekari rozpravali tak ze nou trpi viac zien po 25 roku a este viac po 35.

Guesswho

Agnes, dakujem pekne za odpoved, ukludnila si ma :) ja som totiz z Michaloviec a moj gynekolog je az v banskej bystrici cize nemala som moznost sa s nim poradit.
A Marlenka, mne bola diagnostikovana endometrioza v 15. rokoch tusim ze tesne pred 16. na zaklade priznakov. Lekarka mi predpisala lieky Visanne, ktore mi sice odstavili menstruaciu a bolesti zmizli, ale nerobili mi dobre, lebo boli vysoko hormonalne a moj, vtedy este 15 rocny, organizmus ich zle znasal. Aspon tak mi to vysvetlila lekarka. A teda liecba sa pozastavila. Pred mesiacom a pol-2 som sa s mamkou rozhodla ist do Banskej Bystrice, kde je take centrum specializovane na endometriozu za panom docentom, na meno si bohuzial teraz nespomeniem, a on bol aj v televizii tak vlastne na zaklade toho sme sa rozhodli hladat pomoc tam kedze nam tu v podstate nikto nevedel vysvetlit co to ta endometrioza je iba nas strasili, ze mam nador a nebudem moct mat deti. A az ten pan docent v BB nam vlastne objasnil co to je a on sam povedal, ze ako prva liecba sa zavadza liecba HAK min.na 3 mesiace a bol sam zarazeny tym, ze mi to moja lekarka hned nenavrhla vzhladom tiez na moj vek, potom je tu moznost liecba liekmi Visanne a potom mi spominal nieco ako umela menopauza alebo umele tehotenstvo

marlenka2

Ty máš len 17 a už máš endometriozu? Mne bola zistená v 25 a lekárka mi vtedy povedala aj čo som si hľadala na nete že sa začína až pred 30tkou a neskôr. Ja som musela ísť tiež na laparoskopiu lebo som mala cysty. Ale nebola mi ponuknutá hak žiadna. Neviem prečo mi ju lekárka ani v nemocnici nespomínali že je taká možnosť liečiť ju hak. Teraz mám 29 a zase je podľa poslednej kontroly u gynekologičky podozrenie na endometriozu a ani teraz mi nič s hak nespominala.

Agnes989

HAK ma rovnaky ucinok aj ked mas endometriozu, na tuto chorobu je to aj vhodne, nebude sa ti zhorsovat, lebo HAK odstavi normalny cyklus, nebudes mat ovulaciu. Bez brania HAK by sa ti endometrioza stale zhorsovala, vytvarali by sa nove a nove loziska, po rokoch sa zacnu vytvarat zrasty a sposobuje to neplodnost. Takto to ostane aspon v tomto stadiu v ktorom to je.
Na zaciatku brania HAK sa mozu objavit napr. bolesti v prsnikoch, to sa zvykne rychlo zlepsit, o bolesti v podrusku som nepocula. Ak si vracala a bolo to pocas pauzy tak to nema vplyv na ucinnost HAK, ak by si vracala ked beries tabletky, vtedy by bolo vhodne radsej ten jeden mesiac pouzivat aj kondom.
Menstruaciu mozes mat s HAK inu, moze byt slabsia a trvat kratsie. Ono to totiz ani nie je normalna menstruacia ktora byva pri normalnom cykle, ale len taka umela. Nema to vplyv na ucinnost HAK ani na tvoje zdravie.