Môže to byť endometrióza?

Príspevok v téme: Môže to byť endometrióza?
Megi999

Dobrý deň, mám 24 rokov a už od prvej menštruácie (v 15.rokoch) trpím silnými menštruačnými bolesťami. Bolestivý je len prvý deň, ktorý musím preležať, bolesti v ostatné dni sa už dajú v pohode "prežiť". Lekárka mi nezistila nič, povedala mi len, že mám otočenú maternicu dozadu a pri vypudzovaní krvi nastávajú takéto bolesti. Včera som bola na preventívnej prehliadke a skúsila som sa informovať o endometrióze, či by mi mohla urobiť test, len tak, pre istotu. Na ultrazvuku mi nezistila nič, nemám žiadne ložiská, všetko je čisté. Brala mi krv, výsledky vyšli vyššie. Hodnota markerov má byť do 35 ja mám 45. Vraj sa to bude riešiť tabletkami, 100% sa dá potvrdiť endometrióza iba laparoskopicky a to ja určite nepodstúpim. Tabletky tiež brať nechcem. Neviem teraz, či sa mám začať liečiť, aj keď to nie je potvrdená endometrióza, alebo to "nechať zatiaľ tak" a počkať, či sa náhodou neobjavia nejaké ložiská? Ďakujem za odpovede.

simsas

ja som bola operovana na endometriozu tesne po 30 ale s otvorenim uplnym brucha, laparostomia ci ako sa to vola lebo som mala vela cyst a niektore boli dost velke. Tak som bola na polrocnej liecba ktora mi spravila predcasny prechod a potom koniec. Uz nic viac. A tiez mam teraz opat potvrdene ze tam mam nieco ako cysty ale len ultrazvukom a posielaju ma zase na laparoskopiu? asi tak sa to vola takze nie s celym otvorenim brucha. Ale ziadne lieky nikto tiez nespomina. Tebe ponukaju tu hak?

marlenka2

Ahoj Megi, mne tiež bola zistená endometrioza v 25 a musela som ísť na laparoskopiu či je to naozaj ona lebo som tiež mala zistené zvýšené onkomarkery až bolo podozrenie na rakovinu vaječníkov. Potom som musela podstúpiť podstúpiť polročnú liečbu ktorá mi zastavila úplne cyklus a nemala som menzes. O aké lieky sa jedná, niečo ako hak? Lebo aj teraz je podozrenie že to mám opäť, ale mne ani vtedy ani teraz neponúkla moja lekárka žiadnu liečbu len laparoskopiu. Teraz mi opäť brala markery a z toho mám vraj jeden v norme a druhý je mierne zvýšený. A podobne ako Simsas ani mne nikto nehovoril o liekoch ktoré by to liečili.

Megi999

Ivka_R - presne ako keby som čítala o sebe. Pri menštruácii zvraciam (nie vždy, ale často), tiež zvyknem mať hnačku, je mi na odpadnutie, proste sa celkovo necítim fajn a preto vždy prvý deň musím preležať v posteli a dať si aj nejakú tabletku (hoci nerada, ale nedá sa ináč). Ďalšie dni mi je už relatívne OK, aj keď sa bolesti objavia, ale už nie také intenzívne a ani tabletky už nie sú potrebné. A presne takejto reakcie sa bojím, keby že začnem užívať tabletky a endo by to nebola, ako píšeš. Som zvedavá, čo mi zajtra povie a na čom sa dohodneme. Ďakujem za reakcie všetkým

Agnes989

Endometrioza pokial netvori loziska sa da naozaj zistit len laparoskopicky. Musis sa sama rozhodnut ci na nu ist ci nie. Mne ju zistili ale onkomarkery som mala daleko vyssie ako ty, nepripada mi, ze ju mas a ak ano, tak len vo velmi zaciatocnom stadiu. Ale nie som lekar, riad sa rasdej odporuceniami doktorov. Hoci viem, ze je to tazke ked casto kazdy hovori nieco ine.

Ivka_R

Ahoj,
ja som mala podobný problém ako ty. Od svojich 14-tich ako som dostala menštruáciu som mala prvý deň silné bolesti, zvracala som a niekedy ma aj preháňalo.
Keď som mala 21 rokov, moja lekárka mi na základe týchto symptómov a zvýšených markerov povedala, že mám na 55% endometriózu a odporučila mi laparoskopiu. Tú som nepodstúpila, tak mi nasadila hormonálne tabletky. Po 6 mesiacoch užívania som nebola na tom o nič lepšie akurát som nemala problémy s menštruáciou, ale mala som závraty, neskôr som mala problémy so zrážanlivosťou krvi a rozhádzaný krvný obraz. Dostala som sa k inému lekárovi keď bola moja lekárka na dovolenke a ten sa na mňa len pozeral, že ako niečo také môžem brať kvôli takýmto problémom. Vraj endometrióza to pravdepodobne nie je a tie lieky sú mi nanič. Vysadil mi lieky, odporučil mi piť alchemilkový čaj, užívať Magne B6 a v prípade bolesti analgetiká. Nie je mi síce ešte vždy najlepšie, ale stále lepšie ako s liekmi. Teraz mám 23 a fungujem bez liekov.

Megi999

Zajtra idem za doktorkou, povedali mi, že nasadia tabletky a že to budeme liečiť takto, ide o nejaké hormonálne tabletky. A vraj by sa to malo všetko upraviť na normálne hodnoty potom. Bolo mi povedané, že mám 2 príznaky endometriózy a to je bolestivá menštruácia a vyššie hodnoty markerov. Som "tabletkový odporca" neberiem tabletky, pokiaľ to nie je doslova životne dôležité. Tak teraz neviem, či im mám veriť a podstúpiť tabletkovú liečbu, alebo tomu nechať zatiaľ voľný priebeh a sledovať, ako sa to bude vyvíjať ďalej.