Dobrý deň.
Myslím,že viem čo Vás trápi. Sám mám podobný "neduh". S tým rozdielom, že u mňa sa to začalo vyvíjať už v detstve. Na Vašu otázku existuje rada odpovedí. Takže začnem postupne. 1.) Jedná sa o nesprávne držanie tela, t.j. pretláčanie hrudnej chrbtice od rovnej osi do zadu. Akoby človek podvedome chcel držať hornú polovicu tela rovno a tak ju zatláča dozadu. S čím samozrejme môže, a aj suvisí skracovanie a oslabovanie všetkých súvisiacich svalových partií. Tým, že sa oslabia svaly chrbta a hrudného koša dochádza ku "zaguľateniu" chrbtice a skrateniu prsných svalov.
2.) Nesprávna poloha chodidiel pri chôdzi je ďalším faktorom, ktorý zohráva významnú úlohu. Plochá noha, či narušenie klenby nohy vplýva na celkové držanie tela. Pokiaľ sú nesprávne, tak sa telo snaží odchýlky "dorovnať" svojim vlastným spôsobom. .
Faktorov je samozrejme veľa a s určitosťou na seba vzájomne pôsobia. Jedná sa o reťazovú reakciu, kedy jeden oslabený článok vplýva na rad ďalších článkov celej pohybovej sústavy.
Nezúfajte. :D situácia sa dá riešiť. Každopádne nedoporučujem žiadne operačné zákroky. Musel som sa o tom zmieniť, nakoľko mne bolo doporučené podstúpiť operáciu. A to už v detskom veku!!! Nepodstúpil som, a ani nehodlám. Rešpektujem názory bežnej medicíny a medikov, ale rozhodujem o svojom zdravotnom stave sám. Operácia by v tomto prípade nič nepriniesla, a predpoladám, že by len uškodila. Môj stav sa rokmi nezlepšoval a dalo by sa povedať, že práve naopak - zhoršovalo sa to. Tým,že som nesprávne cvičil v posilňovni, nesprávne chodil, sedel, plával, ležal , tak sa situácia len komplikovala. Aź kým som sa tým naozaj nezačal zaoberať vážnejšie. Dnes sa rehabilitujem svojim vlastným spôsobom a po 3 rokoch môžem hovoriť o pozitívnych výsledkoch. Ak sa Vám zdajú 3 roky prílliš dlhá doba , tak si prosím uvedomte, že zmeny na hrudníku sa mi začali tvoriť asi tak v 10 roku veku. Čiže 20 rokov zanedbávania si vyžiadalo svoju daň.
Čo teda robím?
Doporučujem každodenne masáž chodidiel. Nebude Vás to stáť veľa a ani si nezničíte pri tom ruky. Maséri neradi masírujú nohy a ani sa im nečudujem. Hladkanie však môžete mať aj zadarmo.
Ja osobne na rozmasírovanie chodidiel používam násadu od metly. Postavím sa na ňu jedným chodidlom a rolujem chodidlom dovtedy, pokiaľ necítim uvoľnenie v bolestivých partiách nohy. Jednoduché a účinné. Na internete je kopec informácii, takže napr.
www.badatel.net
Výborným pomocníkom je SM system , ktorý pochádza z Čiech. Doporučujem návštevu kurzu. Osobne som si kúpil knihu s CD, ale pokiaľ to nie je seriózne vysvetlené a predvedené, tak to stráca význam a môže Vám to len poškodiť.
Dúfam, že aspoň trošku som Vám pomohol. a pokiaľ by ste mali nejaké otázky , môžete ma kontaktovať na email. mgr.tomastoth@gmail.com