ahojte. chcem sa poradiť. ide o moju kamarátku. v detstve bola zneužívaná nevl. otocm až do puberty, jej matka jej neverila a ešte ju bila za to, že si vymýšľa. neskor skončila v nejakom ústave do 18. Po 18tke sa vrátila domov a znásilňovanie pokračovalo. Veľa veciam sama nerozumiem, napríklad ako sa mohla vrátiť späť. Ale toto mi rozprávala a verím jej. Potom znova skončila na psychiatrii. Neskôr sa jej podarilo cez kresťanov nájsť si podnájom a prácu. Potom sa vydala za chlapa, ktorý ju začal mlátiť. Rozviedla sa. Poznám ju asi 8 rokov, je mi jej strašne ľúto, neviem ako by som sa ja vyrovnala s týmito vecami. Lenže ja neviem ako jej pomôcť. Viete, stále o tom chce rozprávať, stále akoby na mna vyvýja taký tlak, keď zrovna nemám čas s nou hovoriť tak píše také že si praje zomrieť, že ma otravuje, že už ma nebude otravovať a podobne. vždy to takto dopadne, ťažko sa s nou komunikuje lebo neviete čo vezme zle a ja som sa jej dlhe roky snažila nejak pomôcť psychicky ju držať ale už som z nej vyčerpaná, robí hlúposti blokuje ma na facebooku potom odblokuje.....neviem čo s nou mam robiť, bojim sa aj s nou stretnuť teraz po dlhšej dobe. Navštevuje aj psychiatra ale žiadne zmeny...Prosím poradte mi.
ako pomôcť kamrátke
Ahoj marhev
Podla mna je dobre davat ludom nadej a chut do zivota. Od malicka som hladal system, ktory by ludom poradil.
Myslim si, ze kazdy clovek si najlepsie vie pomoct sam.
Clovek vzdy zije sam podla seba.
Akurat dakedy sa citime zle, zle emocie, zle zivotne situacie na nas dolahnu, ale vzdy zijeme dalej. Myslim si je dolezitejsie AKO zijeme, miesto preco zijeme.
Dobra rad je 'charita, ktora nechava charitu charitou nie je ziadna charita'. V skratke ako pises, dlhe roky sa jej venujes (to je sice pekne) ale ona sa nikam neposunula.
Nesnaz sa ju opravit, akoby bola zla...ber cloveka ako skladacku, ktorej sa vzdy da nieco doplnit.
Chybaju jej ludia, miesto psychologickej poradne ju vezmi do cukrarne. Nerozumie sama seba, nedavaj ju na psychatriu, kyp jej knihu o ludskej osobnosti.
Jednoducho poskytni jej poruzmenie, najdite novu cestu a pomoz jej po nej. To je vsetko, robte nieco nove, ak chcete nove 'vysledky'.
Vela stastia Vam prajem obom :-)
Urob si hranicu, za ktoru uz nebudes ochotna ist. Bude to dobre aj pre nu. Nebude sa tolko utapat v minulosti, ked o tom nebude mat komu rozpravat. Ona si uvedomuje, ze to asi nie je spravne, preto sa ti ospravedlnuje. No nevie to ovladnut. Manipuluje tebou. Mozno trpi obsesiami a to su zlozite priatelstva. Je tvojou povinnostou chranit najskor seba. Prajem ti vela sily, aby si to vsetko zvladla tak, aby bolo dobre tebe i tvojej dusi a samozrejme aj kamoske ;)
musíš si uvedomiť, že tvoja kamarátka je chorá a potrebuje pomoc odborníkov. nič viac, nič menej. na jej správanie reaguj podľa toho či ešte máš silu a energiu na ňu, nesmieš sa nechať vycicať. ty jej nevieš pomôcť, vieš ju len neopustiť celkom a myšlienka na to, že ostaneš pri nej, teda že na ňu úplne nezanevrieš hoci sa správa ako sa správa jej určite pomôže. nepusti si ju však príliš k telu, nesnaž sa ju pochopiť, max. vypočuť. toľko moja rada.