11 - rocna na diete

Príspevok v téme: 11 - rocna na diete
milli11

Mam znamu, je to vlatne vzdialena rodinna pribuzna. Je to vlastne este len dieta, ma 11 rokov. Prednedavnom zacala riesit svoju postavu, ze je tucna a chce schudnut a to dookola, stale to pocuvam, ked k nim pridem na navstevu. Pritom ma normalnu postavu, ani chuda, ani tucna a jej to stale hovorim, ked ju stretnem alebo navstivim. Pre mna je to dost divne, lebo ja som sa v jej veku este hravala.

Ja si vsak myslim, ze na vine je jej mama. Ta stale riesi svoju postavu, ze opat pribrala, ze v tych satach ma velky zadoch, velke brucho a musi drzat dietu. A ked potom pocuvam malu, hovori vlastne to iste, ma velke brucho, velky zadoch, musi schudnut a musi drzat dietu. A to aj, zial robi.

Fajn, so sesternicami sme ako deti tiez neboli velke jedacky, ale ked islo o nieco nezdrave, sladkosti, chipsy alebo hranolky, za tym sme sa isli zabit.

Teraz, napr. pridem na navstevu k nim, ze mam cokoladu, keksiky, ja natesena, "to si dame" a ona, ta mala na to, ze "ona si neda, ze drzi dietu." A skonci to tak, ze skoro vsetko zjem ja. Chapete to? 11-rocne dievca odmieta jest sladkosti?

Ako by sa jej, 11.rocnej dievcine dalo pomoct? Dakujem.

milli11

Porozpravala som sa s jej mamou a prislubila, ze s nou pojde na gastro vysetrenie. Aspon nejake zlepsenie, mozno je mala naozaj na nieco alergicka a nie anorekticka a doktori uz na to hadam pridu.

hhgg

Ak ty na nej zalezi viac ako jej vlastnej mame tak si davaj bacha aby malá nedostala vredy. Potom uz bude neskoro ju napchavat s jedlom ked umrie ze? Najracej by som jej mamu dorazila ako moze niekto taky zit?!!

milli11

Ale ja som to nemyslela tak, ze musi jest chipsy a cokoladu. Myslela som to tak, ze nielen, ze odmieta normalne jedla, ale dokonca odmieta aj sladkosti. Lebo viem, ze mnoho deti treba nutit jest zdravu stravu, ale napr. sladke a chipsy, teda to nezdrave jedia normalne, bez natlaku. Ale to len posledny polrok ma mala tento problem, dovtedy diety neriesila. A posledny rok to zacala riesit jej mama, ze zle vyzera a musi schudnut, lebo sa na seba nemoze pozerat. A ako vravim, ked pocujem jej dceru, to je ako mala kopia. Musim sa s jej mamou porozpravat, som zvedava ako zareaguje.

Skusam ju chapat, ale nepochopim, ako mozu este len deti, riesit svoje postavy, ved este len rastu.

Ja som za to, ze detstvo sa ma uzivat, na dospelost, zodpovednost a riesenie problemov maju potom cely zivot. Obcas mam chut vratit sa do detstva a za najvacsi problem povazovat, ake meno dam plysakovi.

Agnes989

Ak nezje cokoladu tak to nie je problem, ale jej postoj a nazory uz problem su, v jej veku je velmi nachylna na anorexiu a bulimiu a hoci to zatial zrejme este nema, evidentne ma k tomu uspesne nasliapnute. Treba to zacat riesit skor, ako bude neskoro, pohovor si s jej mamou a porad sa ty alebo ona aj so psychologickou specializovanou na PPP, ako tomu zabranit aby tomu mala prepadla.

_meno

Ahoj milli11

Nekontrolovany zivotny styl (cize nesystemovy, emocny) je extrem, rovnako ako obmedzovany zivotny styl (cize nic nejem).

Z tvojho prispevku je jasne, ze povazujes za normalne jest sladkosti (toxicky rafinovany biely cukor co pred 100 rokmi bolo mozne kupit akurat v lekarni). A nie len to, ty nechapes ze druhy clovek moze mat iny pohlad .. tvoja nechapavost a odmietavost postoja druhych ludi ta nuti ich "opravovat". Chces svojej 11 sesternici nasilu "pomoct" (iba nanutit svoju vlastnu volu, to je cela tvoja pomoct) sladkostami, keksikmi, chipsami ...

Precitaj si prosim ta pozorne este raz svoj prispevo. Pomoz sebe a ked tak spravis, budes zivotu doverovat (a nie sa snazit zmenit cely svet lebo si myslis ze je zly a zle aj prichadza ..)

Dnesne deti? Riesia chlapcov, vztahy, postavy, diety. Preco chcu hned dospiet, ved detstvo trva kratko?

Deti su vysledok vychovy dospelych. Dnesna generacia ma z historickeho hladiska najvacsi pristup k informaciam, rovnako aj najvacsiu slobodu a moznosti.

Dospely nechapu ani tolko slobody (nevedia co s nou, myslia si ze zivot je obmedzenie) a s informaciami pracovat nevedia (nikdy ich totizto nemali). A este tomu aj nechapu ..

Samozrejme, ze dospely co nechape zivotu vychova dieta ani sam nevie ako, potom z toho dietata vyrastie nikto nevie co, a potom este dospely nechape, ako to z neho mohlo vyrast..Dospely sa toci v bludnom kruhu svojej zadubenosti a to iste prenasa na dieta .. Takze slepy vedie slepych do jami a ani jeden nevie preco.

Velmi ma hnevaju ludia, co svoju nevedomost prenasaju na inych...Miesto aby pochopili, ze mozog je len organ myslenia, a pouzivali ho na myslenie ... A nie na riadenie tela pod vplyvom tela a okolnosti ...

Ak chces pochopit svojej 11.rocnej sesternici, najskor s nou trav velmi vela casu, aby si spoznala jej pritomny svet. Ked ti bude doverovat, odhali ti svoj svet minuly.
Tymto ziskas akurat informacie o NEJ.
Nasledne by bolo fajn porozumiet fyzickemu fungovaniu tela, fungovaniu psychiky, co je to duchovno..potom by ti bolo fajn porozmiet zivotnym cyklom (cykly geopoliticke, rocne, transakcna analyza, biorytmy).

Ked si tymto prejdes, uz nebudes vraviet "ja jej nechapem", ale "chapem svetu, a chapem aj jej-rozumiem aj dobremu, aj zlemu, a rozumiem ze aj nerozumiem".

Vela lasky a porozumenia Vam prajem milli11.

Fleur-de-lis

ak ma naozaj problém tak s ňou treba ísť na vyšetrenie. Aby sa vylúčila celiakia, laktózová intolerancia a podobne...
Jedny známy boli s ich 6ročným synom, lebo mal vkuse vetry a zistili, že zle trávi pšenicu, cukor a mliečne výrobky. Potom už bolo lepšie.

milli11

Mala mi vravela aj to, ze obcas ju boli zaludok a obcas aj vracia. Napr. minule tiez, bola som u nich, ona odbehla na wc. Ked sa vratila, posepla mi tak, aby to nikto nepocul, ze prave vracala. Co pre bolo dost divne, lebo som nic nepocula a to sme vsetci sedeli hned vo vedlajsej miestnosti.

Nechapem, ved ked niekto vracia, musi to byt pocut. Tie zvuky, ako to ide cez hrdlo a clupoce do vody, ved hadam nemaju zvukotesne steny?

Dalsia teta uz spomenula, ci nie je nahodou anerekticka, lebo aj ona vie o tych jej problemoch. Ale mala vravi, ze nie, ze to nerobi naschval, ze ma ozajstne problemy so zaludkom.

Fleur de lis

Tak jej dcere vysvetli ze ked bude jest malo aleboblen raz denne tak sa jej spomali metabolizmus.
Ale vies, aj ked rozumiem ze by si velmi chcela pomoct, nie si jej rodic a neda sa zmenit všetko...
Myslim ze take dievcata sa nasli aj predtym len ich bolo menej lebo toho nebolo tolko v mediach. Serialy, casopisy... blbnu ich. A ked sa o to rodicia nevedia spravne postarat tak ich deti media zblbnu.

milli11

Jej mama to nehovori svojej dcere, ona to vlastne hovori pred nou. Ta jej mama sice mam nejake kila navyse, ale nic strasne to nie je. Vlasne uz obidvom som vravela, nech neriasia svoje kila a postavy. A aj som tej mame povedala, ze mala opakuje po nej a ona na to len, ze mala sa rada predvadza a prehana. A jej dalsi argument je, ze aj my ako deti sme vymyslali v jedle. To ano, ale nedrzali sme dietu.

Ta mala prestava jest aj normalne jedla. Vlastne sa aj sama prekecla, ze zvycajne zje len jedno jedlo na den, obed, polievku a hlavne jedlo. Ranajky pred skolou ziadne, desiata v skole ziadna, toto vravela aj jej mama, doma zje akurat obed, ale to sa prezerie, zje 2x tolko ako dospely clovek a veceru kedy ako. Lebo, ako povedala, obcas jej byva po obede vecer zle na zaludku a vtedy neje.

Jej mama ju nenuti jest, ked nechce. Co sa mi celkom paci. Ja som jej navrhovala, nech radsej je mensie porcie, ale aspon 3x denne, lebo teraz je obrovsku porciu 1x denne a vecer narieka nad zaludkom.

A celkovo dnesnym 10-13 rocnym detom nerozumiem. Ja som v tom veku riesila skolu, znamky, hravala sa s dievcatami na ihrisku.

Dnesne deti? Riesia chlapcov, vztahy, postavy, diety. Preco chcu hned dospiet, ved detstvo trva kratko?

Fleur-de-lis

no neviem akú diétu drží, ale na tom, že nechce sladkosti nič zlé nie je, práve naopak. Z toho neochorie ;) Ja tiež nemám rada, keď sa deťom dáva priveľa sladkostí. Sama radšej donesiem ovocie na návštevu.

Druhá vec je, ak sa nestravuje zdravo a pestro, respektíve ak je primálo.

Ale tiež si myslím, že o tom by si sa hlavne mala porozprávať s jej mamou, aby tieto veci aspoň pred ňou nehovorila, pretože malá ju potom kopíruje a jednak to tej holke nevplýva dobre na psychiku (sebavedomie) a možno aj na fyzické zdravie.

A malej povedz, že diéty sú blbosť a vedú k chorobám. Lepšie je sa zdravo stravovať, nehladovať a hýbať sa.