Dobry den,pred par dnami mojmu dedkovi priznali plny invalidny dochodok,nakolko ma demenciu a s touto diagnozou uz nemoze viac pracovat.
Zo skusenosti z okolia viem,ze ludia,ktorym priznali plny alebo aj ciastocny invalidny dochodok maju narok este aj na rozne prispevky.Chcem sa preto spytat,ma tu niekto,resp.mal niekto na starosti pribuzneho s touto diagnozou?Ak ano,na ake prispevky ma/mal narok?
Premyslal som o opatrovatelskom prispevku.Viete niekto,ake su podmienky na priznanie tohto prispevku?Na nete som nasiel vela stranok a vsade pisu nieco ine...vdaka za pomoc☺
Opatrovatelsky prispevok
Kontrola môže prísť každý mesiac ale aj raz za rok-dva.....Tieto kontroly nebývajú ohlásené, aby sa dala skontrolovať aká je starostlivosť.....Takže ak opatrujete človeka napr. s alzhajmrom a príde kontrola a nebudete pri ňom(bude sám doma) , môžu prehodnotiť oprávnenosť príspevku...
ahojte a kontroly ako casto chodia do bytu vam ak niekoho opatrujete dakuejm
a tabulky podla ktorych sa posudzuje su ine ako u soc.poistovne,je jasne ze ak ma dedko demenciu tak ho to obmedzuje pri praci, ale podla tabuliek upsvar nemusi byt ani ZTP...
napr.v pripade lahkej a strednej demencie nie je ani osoba s TZP...cize ak nie je dedko vyslovene odkazany na nonstop opateru,velku sancu tomu nedavam...
prispevky nedava socialna poistovna ale UPSVaR...
a najprv treba zaziadat o ZTP preukaz az potom moze dedko ziadat prispevky...
a prispevky pre ztp su
na dietne stravovanie
na hygienu a opotrebenie satstva
prispevok na prepravu
prispevok na opatrovanie
prispevok na osobnu asistenciu
prispevok na kupu,udrzbu a opravu pomocky
na kupu OMV
na upravu bytu
o kazdy jeden sa ziada zvlast a na kazdy su ine kriteria...
Suhlas s ni-kou. Hlavne si skus sam nastudovat na co vsetko mas narok....mnoho ludi to netusi a casto to netusia ani pracovnicky na urade. A potom su take, ktore ti to nepovedia, lebo sa im nechce, respektive by ich to stalo vela namahy....Davaj bacha. A drzim palce, nech vsetko vybavite.
v prvom rade musi byt dedko obcan s TZP...ak je jeho prijem vyssi nez 1,4 nasobok ziv.minima,opatrovat.prisp.sa znizuje...prijem osoby ktora poskytuje opateru nesmie byt vyssi nez 390 eur mesacne...
o prispevok sa ziada na miestoprislusnom UPSVaR oddelenie posudkovych cinnosti...treba vypisat ziadost, dolozit lekarske nalezy, dolozit vyhlasenie notarsky overene ze nevlastnis majetok okolo 40000 eur...potom sa dokladaju prijmy osoby ktora opatruje aj osoby TZP za predosly rok vratane vsetkych OCR, PN ap-to treba vypytat zo socialnej poist.
a nakoniec je mozne ze nedostanete nic,pretoze u nas to tak chodi...bohuzial