Dobrý deň. Mám jeden vážny problém a potrebujem súrne vašu pomoc. S priateľom máme kamáta, oslovujme ho dajme tomu Marek, a pre začiatok aby ste vedeli, je gay. Spoznal sa s jedným kamarátom, a ktorým si spolu hneď sadli, prežili si spolu toho strašne a boli to ozajstní priatelia, len priatelia. Ibaže jedného dňa si ten kamarát jeho našiel dievča. Marek začal na ňu veľmi žiarliť a strašne ju nemal rád. S tým kamarátom sa už veľakrát o tom hádali, ale Marek on nevie pochopiť, že kamarát jeho nebol gay. Snažili sme sa mu to aj my vysvetliť, ale on si nedá povedať a stále s ním dačo splieta a v posledných dňoch začal hovoriť o samovražde, že on už stratil všetko čo mal, a že nemá zmysel aby ešte bol na tomto svete. A tak vás chcem veľmi pekne poprosiť, prosím Vás, poradte nám niečo, čo mu máme povedať/napísať aby niečo také nerobil? Ja som už skúšala veľa, spomýnala som ju jeho rodinu, kamarátov ako by nám všetkým chýbal a tak ..ale asi to nezabralo ..prosím vás poradte niake múdre slová, vety, ktorými by sme ho mohli ešte niako zachrániť, pretože ja vôbec neviem ako sa mám v tejto situácii zachovať, neviem čo mám nato hovoriť proste nič ....
Kamarát sa chce zabiť
Spýtaj sa ho, či vie, že smrťou jeho život neskončí. Spýtaj sa ho, či ráta s možnosťou, že po tom, čo si vezme sám život, bude sa mať ešte horšie, ako teraz. Lebo keď zomrie, spozná toho, kto mu dal život = Boha. Je na to stretnutie pripravený? Boh = život. Čo by mu asi povedal, keby pred neho predstúpil ako ten, čo si vzal pozemský život, čo si zabil telo? Lebo zabije si len telo, ale dušu nie.
Marek by si mal zvyknúť, že v tomto živote nepôjde všetko podľa jeho predstáv. Tiež by sa mal naučiť, že každý človek je slobodný a nikoho nemôže nútiť, aby myslel, hovoril a konal podľa neho. Aj keď si kamarát našiel dievča, kľudne sa mohli kamarátiť ďalej, keby to svojou žiarlivosťou nekazil. Nikoho nemôže vlastniť. Ak má niekoho skutočne rád, dovolí mu, aby si vyberal to, čo je pre neho dobré. Mal by sa radovať z priateľovej radosti z nájdenej lásky. Marek však možno mal s priateľom iné plány a možno dúfal v niečo nereálne. To čo možno chcel Marek s priateľom, nechcel priateľ s Marekom. Nech Marek rešpektuje slobodnú vôľu priateľa. Nech sa nespráva ako dieťa, ktorému vzali jeho obľúbenú hračku.
Marek má problém sám so sebou, lebo nebol milovaný. Aj to, že má homosexuálne cítenie znamená, že bol hlboko zranený vo svojej mužskej sexualite. Nemal by si hľadať mužského partnera, ale hľadať uzdravenie svojich rán. Preto je nešťastný a hľadá záchranu tam, kde ju nenájde - vo vzťahu s mužom.