Cítila by som sa ako príťaž

Príspevok v téme: Cítila by som sa ako príťaž
Erris

Pred istou dobou som navštívila čelustnú ortopédiu s tým, že by som mala mať strojček. Doktorka mi povedala, že môj chrup je vážne zlý a že si to žiada strojček a všetko v čo najkrajtšej dobe, pretože mám 15 a poisťovňa tieto veci ovplyvňuje len do 18tky. Potom by som sa nedoplatila. Povedala mi, že to nieje len z estetického hľadiska, ale môžem mať v budúcnosti kvôli tomu vážnejšie zdravotné problémy.

Problém sú peniaze. Moji rodičia nikdy nemali veľa nazvyš a keď sme počuli ceny, ostali sme úplne v šoku. Moji rodičia by si kvôli mojim zubom museli zobrať pôžičku, čo je pre mňa úplne nepredstaviteľné. Prvýkrát sa cítim ako príťaž. Ak by sme sa rozhodli, že ten strojček mať nebudem, pravdepodobne by som nato doživotne doplatila a po 18tke by som si ich už asi robiť nedala. Ale ak si majú vziať pôžičku, budem sa cítiť ako keby ich vyciciavam, ako niekto navyše, ako keby ma ich finančná situácia netrápi a záleží mi len na sebe.

Fakt neviem, prečo s takýmto problémom idem na internetové fóro, ale naozaj nemám nikoho, s kým by som sa o tom mohla dôverne porozprávať.

Mexy

Nie, nie si príťaž. Ide o zdravie (a teda aj o tú estetiku, ja som mala najmä estetický problém a preto som mala strojček, a som rada, lebo inak by zuby boli stále mojim nepríjemným poznávacím znamením)a rodičom sa za to môžeš odvďačiť mnohými spôsobmi. Ty si ešte dieťa, rodičia sú za teba zodpovední po finančnej stránke a som si istá, že oni teba neberú ako príťaž. Si rozumná a máš dobré srdce, ak ťa to trápi, ale nemusí. Mysli na zdravie, pôžičku splatíte za krátky čas, ale daň v podobe možných zdravotných problémov môžeš splácať celý život, ak si strojček nedáš spraviť. Držím palce

betty112

Erris, co to riesis ? Aka pritaz ? Mas cely zivot pred sebou a
Tiez som si myslela, ze si extra pripad a potrebujes niekolko tisic.. a zatial ccc 900 eur.
Zo zlych zubov mozes mat psychicke problemy ale aj zapaly .. chces na dialyzu ?
Ak ti vypadaju, tak za najlacnejsiu protezu zaplatis viac. A nebude to ono.
Nerob si vycitky. Rodicom slub pomoc doma a vramci moznosti aj s peniazmi (brigadami, ..).
Bacha na nebankovky a ine smrady, skuste poziadat pribuznych.

beata789

Moja znama si dala zuby vyrovnavat v tridsiatke. Mala extra zlavu pre manzelku zamestnanca. Platila takmer dvetisic eur. Brali to ako dar k tridsiatke :-) Presnejsiu sumu mozem zistit.
Ale nie je to dolezite, lebo mas pravdu, erris, kazdy chrup potrebuje nieco ine. Ale doktori to vedia obstojne odhadnut.
Celkom nechapem tu zaverecnu sumu, nevies presnejsie za co to bude?

Ja som napocitala 635 pri 10 navstevach pri priem. cene 20 za navstevu. Ak bude aj tych 250, tak spolu 885.
Mne sa to za celozivotnu a hlavne spolahlivu a nevyhnutnu investiciu do telesneho aj dusevneho zdravia mladeho cloveka nezda vela.
Ja viem, kazdy mame inu situaciu.. ale ludia tolko bezne daju za jednu dovolenku.
Erris, teraz citaj pozorne. Nenalet hyenam, ktore budu chciet tebe alebo vam "vyhodne" pozicat - a nakoniec sa to strasne predrazi. Ale strasne. Ja by som panovi, co ti sem dal mail vobec nepisala. Ak ti chce nieco pocestne poradit, moze napisat sem. Ak ti chce peniaze darovat, moze napisat: posli mi cislo uctu, nechcem ziadnu zmluvu. Vtedy mu mozes do mailu. Ale z vymysleneho mailu! Bude to najcistejsia dobrocinnost. Anonymna.

V kazdom pripade, ak budes komukolvek pisat mail, pis mu z vymyslenej adresy. Tu lahko opustis, ked bude s vami manipulovat a bomardovat vas superponukami a strkat vam zakerne a znicujuce zmluvy (pre vas zle, nie pre neho). Aby si okrem krivych zubov nemala rodicov bezdomovcov. Nesrandujem.

Ak sa rozhodnete pre pozicku, pred podpisom akejkolvek zmluvy o pozicke ju dajte skontrolovat v bezplatnej pravnej kancelarii, je v kazdom okrese. Na okr. urade vam povedia, kto a kde to robi.
Potom uz davajte pozor, aby ste podpisali presne to, co ste u pravnika konzultovali. Najlepsie v onej pravnej kancelarii, nech pravnik znova cita presne ten papier, ktory idete podpisat. Znova citajte, ak treba znova a znova, ze co podpisujete. Ak trolinka nerozumiete, nepodpisujte. Nech to sformuluju jasne. Ak nechcu, odchod.
Nehanbite sa, h.jzli sa nehanbia.
Ak sa budete bat alebo hanbit alebo chciet usetrit 10, 20,30 minut kontroly zmluvy, moze vas to stat tisice hodin trapenia a tisice eur.

kafe

cca 800-900 eur. Akoze ja som myslela, ze hovori o niekolkych tisicoch, tak sory, ze mne tato suma pride celkom mala. A netusim, ale v takejto vyske v banke pozicku asi dostanu.. neviem, myslim si. Je to smiesna suma, oproti tomu, aky velky dopad ma nosenie strojceka v tomto momente pre este vyvijajuce sa decko. A nechcite vediet, kolko tisicov stoji invalidny vozik, ci polohovatelna postel pre nevladneho.. to by vam este len padli sanky. Tu neni o com rozmyslat. A kazdy normalny rodic uprednostni zdravie dietata pred pokojnym spankom bez dlhov.

Mimochodom, tuto dilemu neriesia rodicia, ale deculo nechce od rodicov aby sa zadlzili, co povazujem uplne za nezmysel.

xo

kkaffik
a zratal/a si to, kolko by to vyslo? To si mozu rovno zobrat pozicku tisic eur. A kedze banky len tak hocikomu nepozicaju, mozu ist do nejakej nebankovky, tam dostanu taky krasny urok, ze vratia o 50% viac. Inak suhlasim s tvojim nazorom, ale v dnesnej dobe pre mladu rodinu s detmi nie je nic horsie ako sa zadlzit.

xo

hmm.. v tomto kapitalistickom raji je vsetko tak enormne predrazene.. ale urcite su tie poplatky u kazdeho zubara individualne. Mozno by si sa mala inde popytat.

kafe

Erris neblazni! Komu inemu by mali rodicia pomahat ak nie vlastnemu decku?? Netrep hluposti o pritazi, keby ti mali darovat oblicku, lebo tvoje by zlyhavali, tiez odmietnes? Su to len hlupe peniaze a su "vyhodene" naozaj rozumnym sposobom, investicia do tvojho zdravia a buducnosti. Este milionkrat im to mozes vratit. Nemas dovod sa citit hlupo, tie zuby ti tak narastli, nevybila si si ich pri opileckej zurke! Navyse o par rokov budes moct pracovat, pomahat im. Myslis, ze ich by tesilo, ze nemaju dlhy ale decko sa im dozivotne trapi so zubami?? NIE, NETESILO! Tak si to v tej hlavicke trochu oprav a sup sup po strojcek, nech mas zuby v poriadku.

Erris

Prvotné vyšetrenie 43 eur. Strojček na vrchné zuby 186, na spodné ďalších 186. Za každú návštevu sa platí 14 až 23 eur a tie návštevy sú dosť časté. A nakoniec 250 eur k tomu všetkému.

Je to individuálne, podľa chrupu. A ten môj je natom dosť zle. Takže samozrejme niekto to mohol mať lacnejšie.

xo

mozem sa opytat, kolko by stal ten strojcek? Lebo to si neviem predstavit kolko to stoji ak nato treba pozicku. Ja som strojcek nikdy nemal ale dost vela znamych ano a nikdy som od nikoho nepocul ze by to bola tak horibilna suma.