Nie som na FB a aj tak dostávam z neho maily

Príspevok v téme: Nie som na FB a aj tak dostávam z neho maily
facebook

Ahoj, možno mi niekto poradí. Ako už bolo povedané nie som na facebooku, ale minulý týždeň mi z neho začali chodiť maily - najprv, že sú problémy s prihlásením, potom oznamy, kto ma žiada o priateľstvo alebo kto potvrdil moju žiadosť o priateľstvo. V tých mailoch píše facebook adresátovi, ktorý má moju mailovú adresu, pred ktorou je meno a priezvisko cudzej osoby (povedzme Silvia Kocúrová), ktorú nepoznám. Neviem, ako to zastaviť, lebo ma to začína dosť otravovať. Rozmýšľala som, že by som napísala niekomu z tých, čo ma vraj žiadajú o priateľstvo, ale nedostala som sa k ich mailovým adresám. Odpovedala som aj facebooku :), ale predpokladám, že počítač mi nerozumie a neodpovie. Nechcem, aby moja mailová adresa bola kdesi spájaná s facebookom ani so životom cudzej osoby. Práve kvôli zachovaniu mojej anonymity a ochrany súkromia na facebooku nie som.

PS: Najlepšie na tom je, že dnes ma o priateľstvo požiadala osoba Silvia Kocúrová, teda osoba, o ktorej som si myslela, že to mám byť ja.

Myslela som, že Silvia Kocúrová si zadala do facebooku moju mailovú adresu (dúfam, že len omylom a že nemá naozaj tú istú ako ja). Teraz však neviem, kto ju zadal, keďže predpokladám že Silvia netrpí rozdvojenou osobnosťou a nežiada sama seba o priateľstvo.

Čo by ste mi poradili, čo mám robiť? Ako to zastaviť?

facebook

Áno, je tam oslovenie menom: Silvia, máte nevybavené upozornenia. Linky si myslím odkazujú na skutočnú stránku facebooku, je tam normálne prihlasovacia stránka www.facebook.com atď (dlhý odkaz s rôznymi znakmi). Predtým som sa dostala priamo na stránku tej ktorej konkrétnej osoby, ktorá ma požiadala o priateľstvo, teraz vidím len tu prihlasovaciu stránku. A chodia mi upozornenia, kto z priateľov má narodeniny a kto zdieľa fotku. Aj keď som sa predtým dostala cez link na facebook tých priateľov, nenašla som tam údaje o ich mailovej adrese, aby som im napísala, to mali asi v tej časti, do ktorej bez prihlásenia nemám prístup.

wreck

adresa ako taka je v poriadku. facebookmail.com patri facebooku a co je pred zavinacom je generovane automaticky.

mal by som nejake doplnujuce otazky este na autorku povodnej temy.

1. je adresat e-mailu osloveny menom?
2. skutocne linky v e-maile odkazuju na facebook.com alebo len na stranku, ktora ma dizajn AKO facebook.com?

ak ano, tak je to asi cele v poriadku a potom len skus niekoho, kto ma facebook login, aby opacil tu devu, ktorej to ma spravne chodit. nech si skontroluje prihlasovacie udaje a adresu, ktoru facebook pouziva pre komunikaciu.

jhdvj

facebook urcite neposiela emaily z takych emailovych adries ake si napisala. takze to nemozebyt ze niekto pri prihlaseni pouzil tvoj email. a ked sa registrujes na facebooku dostanes potvrdzujuci mail, na ktory musis kliknut, az potom sa ti facebook aktivuje. takze nieje mozne aby niekto cudzi pouzil tvoj mail.
tie maily co dostavas je nejaky spam

Deria

Ja som sice na Facebooku prihlasena ale nechodim tam vôbec a chcela by som ho zrusit, uplne. Neviem ako na to, poradite mi? A ked sa odhlasim, nebudem tam uz nikde registrovana?(sorry Facebook ale nechcem zakladat podobnu novu temu. dakujem.)

facebook

Nemyslím si, že ide o nejaký podvod. Za ten čas mi prišlo x oznámení od facebooku z emailovej adresy
update+zrdpr1lprihe@facebookmail.com
že mám nevybavené upozornenia a x ďalších žiadostí o priateľstvo. Keď si kliknem na linky tých priateľov, hodí ma to na facebook a prihlasovaciu stránku. Keďže facebook nemám, tak tam nebudem ťukať žiadne meno a heslo, neviem, čo by chceli takto odo mňa vymámiť. Stále si myslím, že dotyčná osoba zadala na facebook zlý e-mail, maily jej nechodia a tak nevie o tých upozorneniach a možno sa čuduje, ako to, že nedostáva žiadne info do pošty.

wreck

moze ist o tzv. phishing alebo spear phishing. pouzivatelovi sa podhodi falosny e-mail, ktory vyzera akoby prisiel od legitimnej organizacie, napriklad z banky. pocita sa s tym, ze pouzivatel prijima maily vo formate html alebo inom, ktory umoznuje spravu formatovat ako web stranku, dat do nej obrazky, atd. potom sa urobi taka vec, ze sa do spravy vlozi zdanlivo zmysluplny text, ktory sa obohati linkami (ak si chcete zmenit pin, kliknite sem, a podobne). linka sice vyzera, ze odkazuje na stranku organizacie, od ktorej prisla cela sprava, ale v skutocnosti vedie na falosnu adresu. ak pouzivatel na taku linku klikne, dostane sa na stranku, ktora je pripravena sposobit mu skodu, najcastejsie vymamit od neho heslo k nejakej webovej sluzbe. pritom overit sa to da jednoducho - prist na linku mysou, ale nekliknut. niekde celkom dole v okne by sa mala zobrazit skutocna adresa, na ktoru linka odkazuje.

ak je to tento pripad, cize sa neukaze www.facebook.com, na spravy netreba nijako reagovat a o ziadny kontakt sa nepokusat. v postovom programe sa da sprava oznacit ako spam alebo sa da odosielatel oznacit ako neziaduci. postovy program by potom uz mal sam take spravy filtrovat a mazat alebo presuvat do priecinku spam.

to, ze sprava vyzera akoby prisla od prijimatela, je sucastou technik sluziacich na zmatenie pouzivatela. vyrobit taku spravu nie je ani najmensi problem. ked vznikal e-mailovy protokol smtp, s takymito zakernostami sa nepocitalo, preto je dnes mozne ho zneuzivat roznymi sposobmi a ucinna obrana nebyva lahka.