Štúdium psychiatrie

Príspevok v téme: Štúdium psychiatrie
alkaA

Psychológia/psychiatria ma veľmi fascinuje, odjakživa ma fascinovali psychické choroby, správanie človeka, fungovanie ľudského mozgu atď. Viem, že by ma to napĺňalo, ale neviem či by to bolo správne rozhodnutie. Bojím sa medicíny v tom zmysle, že je to ťažká škola. Ja zmaturujem v 20, takže medicína by mi dlho trvala a tiež je to veľmi náročná škola, mám trochu obavy či by roky práce nezanechali na mne "stopy". Aký máte na to názor?

Ďakujem.

A.

Miesto na psychiatrii si nájde ovela skôr ako na psychologii. Lekárov treba furt, dneska som napr. videla 6 inzerátov na miesto psychiatra.
Špecializácia trvá 5 rokov, počas toho myslím ze už môžeš praxovať ale ako taký "začiatočník", ako plnohodnotný doktor až po tej atestácii.

zewa

Môžeš byť pokojne aj aj. Myslím, že do praxe môžeš nastúpiť hneď po škole. Otázka znie, či si nájdeš hneď miesto na psychiatrii.

alkaA

Ďakujem.

Najlepšie by bolo byť aj psychiatrom aj psychológom :). Ale v mojom prípade by som volila psychiatriu. A ako to presne je? Po ukončení školy, koľko trvá atestácia atď. viem, že človek sa musí učiť celý život, ale kedy môžem začať vykonávať prax? Sú tu nejaký psychiatri? Ľudia majú dosť predsudky voči tomu stále mi hovoria, že sa z toho zbláznim atď.

A.

Byt tebou volim radsej psychiatriu. Je to zaujimavejsie a mozes tych ludi liecit. Aj co sa tyka uplatnenia, najdes si pracu rychlo a aj v zahranici, zato psychologov je velmi vela a vacsina je nezamestnana a skonci po skole na urade prace, co sa ti s medicinou urcite nestane. A 20 nie je na medinu neskoro, drzim palce v rozhodovani :)

zewa

To je jedno ci psychiatria alebo psychologia. V oboch odboroch sa dostanes k pacientom po vela rokoch studia. Psycholog si tiez musi urobit mnozstvo kurzov a vzdelavani po skole. Ak na to mas, chod na medinu. Zameranie si mozes este stokrat zmenit. Oba odbory su podla mojho nazoru financne narocne. Sama musis vediet, ako velmi si senzitivna a ako ta zatazuje, ked ti niekto rozprava o svojich problemoch.

1Kiks

Ahoj,
v prvom rade si musíš ujasniť či chceš študovať psychiatriu alebo psychológiu, lebo sú to 2 rôzne študijné odbory s celkom odlišným študijným plánom.
Pokiaľ je Tvoja voľba psychiatria, tak musíš absolvovať štúdium medicíny - t.j. 6 rokov a potom sa orientovať na psychiatriu - doktorandské štúdium, alebo popr. atestácie a pod.. To všetko však môžeš začať riešiť až po absolvovaní LF.
Pokiaľ volíš psychológiu, tak sa musíš informovať na príslušnej fakulte - v KE je to filozofická fakulta. Štúdium je myslím 2 stupňové: bakalárske a magisterské štúdium.