Dobrý deň mám 17 rokov a mám následovný problém. Za posledné dva roky som pribrala 20 kg. Ani neviem ako. Doma to mám fakt na dve veci, ale to tu teraz nejdem rozberať. Stala sa zo mňa troska. Nemám vôbec chuť do života. Nič sa mi nechce, stále sa len vyvalujem a v pyžame trávym niekedy aj celý deň. Ráno vstávam s pocitom únavy. Večer s tým pocitom zaspávam. Mamina je so mňa na nervy kričí po mne nech niečo robím, že jej vôbec nepomáham. Ja nieže by som nechcela ja proste nevládzem. A to už ani nehovorím že len cesta do obchodu mi robí hrôzu. Neznášam ak sa na mňa niekto pozerá, alebo keď sa niekto v mojej blízkosti zasmeje, hneď mám pocit že je to na mňa. Mám priateľa a keď spolu niekam ideme stresujem aby sme niekoho nestretli, aby sa nemusel hambiť, popritom viem že to je blbosť a že ma ľúbi takú aká som. Pripadám si hrozne špinavá. A a ešte k tomu som sa keď mám v spoločnosti niečo povedať (v triede) začala zakoktávať. Toto niesom ja ! Vždy som bola veselá kopa, čo sa dokázala povzniesť nad takmer všetkým, a to mi sud od malička nakladál poriadne. Už toľko krát som sa pokúšala schudnúť, už toľko krát.... No vždy som to vzdala ani nie na začiatku. Stačí ak som len trochu nervózna a už nejem ale žerem. Prosím pomôžte mi niekto. Ja mám pocit že už sa sama z toho nevyhrabem. A nepíšte mi prosím ako schudnúť (pravidelná strava, veľa pohybu, pitný režim) ja viem ako na to, len sa vzdávam. Čo sa to so mnou stalo ? Ako k tomu mohlo dôjsť ? Z čoho to pramení ? Mám 167cm a 85kg takže si viete predstaviť ako asi vyzerám.
Čím to môže byť?
Za priberanim urcite bude zdravotny problem, skus sa poradit s gynekologom, ci by ti nemohol predpisat ine antikoncepcne tabletky, je dost mozne, ze priberanie u teba zapricinili prave tie, ktore teraz beries. Dufam, ze antidepresiva neberies, tie sa neopovaz brat! Ak ich zacnes brat, do dvoch mesiacov mas o dalsich 20 kg viac a k tomu sa pridruzia dalsie a dalsie zdravotne problemy vyplyvajuce z nadvahy, ak nie hned, tak v buducnosti urcite: pretazene klby, artrozy, vysoky cholesterol, vysoky krvny tlak... Nemas to doma lahke? Tak nech ta povzbudzuje myslienka, ze do plnoletosti ti chyba uz iba jeden rok a potom sa uz poberies, kade lahsie, kludne niekam za pracou do zahranicia, alebo hoci aj na Slovensku na par mesiacov pre zaciatok do nejakej fabriky, ktora poskytuje ubytovanie, pripadne niekam za chyznu do takeho hotela, ktory poskytuje ubytovanie, ci na Slovensku, ci v zahranici, ale mozno tuzis studovat na VS - vysoka skola pocka, na tu sa mozes kludne prihlasit aj o nejake 3 roky neskor, najdolezitejsie je zbavit sa financnej zavislosti od rodicov, ak ti lezu na nervy a ak sa navzajom "nemusite" - nepises podrobne, co konkretne ta doma trapi... Chudnutie - daj si zavazok, ze si kazde rano, ked sa zobudis, das nejaku 15-minutovu rozcvicku, ale tak, aby si precvicila svaly celeho tela, nielen problemovu oblast, na ktorej mas najviac tuku - brucho, zadok... Kliky na kolenach, najskor maly pocet klikov a neskor pridavat a ak sa vytrenujes, zvladnes aj velke kliky, brusaky, drepy s vyskokmi, skoky na svihadle, nieco na chrbat a nieco na zadok a kila pojdu dole, no iba velmi pomaly a postupne, nemozes cakat, ze za tyzden bude 20 kg dole. Potrva to mozno rok, kym tych 20 kg zhodis, ale radsej cesta pomala a vytrvala s cvicenim a pohybom, ako hladovanie, ktore aj tak k nicomu nevedie. Okrem toho dalsi zavazok - aspon raz za tyzden plavaren. Radsej plavaren ako fitko. Ja viem, ze mlada slecna, ktora nema stihle telo, sa moze hanbit, ale je to len jedna minuta hanby, kym vojdes do bazena a jedna minuta, ked z neho vychadzas, inak mas telo po cely cas ponorene vo vode, takze ho aj tak nikto nevidi a kazdy sa tam stara len sam o seba a o svoje plavecke vykony a nie o pozeranie sa na inych ludi, ktorych aj tela aj tak vidiet nemoze, kedze su ponorene vo vode, zatial, co vo fitku by sa po tebe pozerali cely cas, co by ti mohlo byt este viac neprijemne. Takto pmalicky a postupne kila pojdu dole, len to nesmies vzdat a porusit svoje zavazky. Dalsia vec: priberanie moze byt zapricinene aj potravinovymi intoleranciami. Trpi nimi 45 percent europskeho obyvatelstva, takze by to kludne mohol byt aj tvoj problem. Intolerancia znamena, ze nemas dostatok enzymu, ktory je zodpovedny za travenie urcitej konkretnej potraviny. Tuto potravinu zjes a organizmus sa s nou trapi, dostavi sa strasna plynatost, alebo ta po jedle prezenie, pripadne do niekolkych hodin po jedle pride silna bolest hlavy spojena s vracanim, ale aj chronicka unava, nahle stavy unavy prichadzajuce hned po jedle spojene s plynatostou. Nemusis trpiet vsetkymi tymito priznakmi, mozno mas iba jeden, napriklad len plynatost a nic ine. Intoleranciu mozes mat aj bez toho, aby si o tom vedela. Daj si urobit dva testy - jeden velky z odberu krvi s 200 potravinami (neobsahuje laktozu a fruktozu) a druhy maly - dychova skuska na laktozu a fruktozu. Laktoza je cislom 1 medzi intoleranciami. Prave na nu ma intoleranciu najviac ludi. Ukryva sa aj v mnohych sladkostiach, hlavne v keksoch, ale aj v pecive - lepsie je upiect si kolac doma z bezlaktozoveho mlieka, ako ist do cukrarne na laktozovy zakusok. Medzi najcastejsie potraviny sposobujuce intoleranciu patria okrem laktozy aj kukurica, psenica, ryza, vajecny bielok, mliecna bielkovina. Ak ti intoleranciu diagnostikuju, treba nevhodne potraviny zo stravy vylucit a kila pojdu dole, uvidis. Rovnako to bolo aj u mna, sice som si nikdy nepripadala tlsta, ale bolo nutne zaviest bezlepkovu dietu, nakolko sa mi ukazala intolerancia na psenicu a na lepok, ale aj na mliecnu bielkovinu a po zavedeni diety zo zdravotnych dovodov (pre chudnutie som dietu nikdy nedrzala) kila isli dole pomerne rychlo. Dalsia vec: takmer vsetky lieky obsahuju laktozu, takze ak by ti na laktozu zistili intoleranciu, treba sa poradit s gynekologom o nejakej verzii bezlaktozovych antikoncepcnych tabletiek.
Holly17, tu ti asi nikto neodpovie na to, čo to mohlo spôsobiť, keďže ťa nepoznáme a nevieme, ako ti osud nakládal, ako píšeš. Zdá sa mi to ako začínajúca depresia. Nastali u teba psychické zmeny, príčinu nevieme, a veľmi zlé je, že zlú náladu a nervozitu si vybíjaš prejedaním sa. Takto budeš ešte ďalej priberať. Zrejme máš komplex z tej nadváhy a to len sťažuje tvoj stav. Príčinu musíš zistiť sama, ty vieš, čo si prežila. Alebo by ti mohol pomôcť psychológ. Bohužiaľ, z toho čo si napísala nevieme veľa a je ťažké pomôcť. Si veľmi mladá, a veríme že si fajn dievča, a takto sa ničiť je obrovská škoda.
Pises ze nejdes rozoberat, ako to mas doma, pri com to je asi ten hlavny problem tych tvojich problemov. Podla toho co pises trpis depresiami, len neviem ci si to uvedomujes. Tvojho priatela si spomenula len uplne letmo, on ti vobec nepomaha? Co ti na to povedal on ?