Neviem najst zmysel

Príspevok v téme: Neviem najst zmysel
Elmer

Pisal som do psycho poradne, nechce sa mi to rozpisovat znova, takze copy/paste :) Dakujem za akekolvek nazory, rady, skusenosti

Dobry den,

na internete som nasiel Vasu stranku. Asi je pre mna ovela menej problematicke napisat mail ako navstivit osobne psychologa, kvoli urcitym spolocenskym dogmam na zaklade ktorych si ludia myslia, ze ked ide clovek k "psychovi", tak je dusevne chory :)

Mam problem. V skutocnosti mam vela problemov, ktore na mna vplyvaju v jeden moment a uz to proste nevladzem tahat. Mam skvelu pracu, uzasny plat, 2 vlastne firmy a asi najlepsiu priatelku na svete....Aj napriek tomu mavam hlavne v poslednej dobe samovrazedne sklony, myslim casto na smrt...Asi by som na to nikdy nenasiel odvahu, no keby ma zrazi kamion, alebo na mna padne klavir z 10. poschodia, tak by som sa asi vobec nestazoval...

Moje sebavedomie je v uplnych troskach, nenavidim svoj vyzor, nenavidim svoju povahu...Zial, casto tieto problemy riesim alkoholom...A toto je vlastne problem, preco Vam pisem. Mam 30 rokov, vo firmach utopenych asi 25 tisic eur. Citim sa neuveritelne neuspesny, nakolko ani jedna z mojich firiem mi v sucasnosti neprinasa zisk. Ja si to vsetko plne uvedomujem, ze to trva nejaky cas atd...Ja vlastne ani netusim preco som nestastny, ale uz mi to nejakym sposobom prerasta cez hlavu a neviem co dalej.

Dnes som nesiel do prace, lebo som sa v noci strasne opil, prisiel som domov asi o 5tej rano. To, ze bude na mna priatelka nahnevana plne akceptujem a chapem. Na druhej strane treba povedat, ze rozdodne nie je z tych, ktore by sa urazali za kazdu opicu. V podstate s tym mam ja osobne vacsi problem ako ona.

Kde to cele zacalo? Neviem ci mohol byt toto spustac, ale..V roku 2001 mi pred ocami zomrel moj 13 rocny brat. Na telesnej vychove. Mal iste zdravotne problemy (epilepsiu), no smrt nebola vobec pravdepodobna. Bol to normalny 13 rocny chalan, s ktorym som mal pubertacke konflikty a problemy. Vlastne v case jeho smrti som s nim nevychadzal najlepsie. V zasade to vobec nie je tak, ze by som trpel strasnymi uzkostami alebo depresiami z tejto situacie. Na druhej strane, asi mesiac pred jeho smrtou som povedal, ze by ma vobec nemrzelo, keby zomrel. Mozno si budem protirecit, ale mam z toho strasne vycitky, ktore nemam sancu ziadnym sposobom vyriesit do konca svojho zivota. Ako som uz spominal....Mam sa dobre..Mam kupeny byt, plat 2200 eur v hrubom, perspektivnu firmu a uplne uzasnu priatelku. Stale sa vsak nemozem ubranit nazoru, ze mrtvemu by mi bolo ovela lepsie. Neviem riesit krizove situacie, nenavidim sam seba, neviem si vybudovat blizky vztah s mojimi rodicmi, ktori mi dali vsetko na svete a stale, aj napriek mojemu veku (30) sa o mna neuveritelne "staraju"...Fakt netusim co je zle, ale nieco proste je...Nenachadzam v zivote ziadne potesenie, nic ma nebavi. Naozaj by som rad zomrel nejakou nahodou.

Neviem akym sposobom fungujete, nestudoval som to podrobne. Ak vasa odpoved stoji nejake peniaze, prosim napiste mi, peniaze vobec nie su problem.

Rozmyslam nad protialkoholickym liecenim. Bude to pre mna strasne ponizujuce, na druhej strane citim, ze sa potrebujem zbavit alkoholu, pretoze prave alkohol vo mne prebudza tieto uzkostne a depresivne stavy. Nechcem pit, uvedomujem si, ze je to zle. Milujem dobre pivo, zboznujem talianske a francuzske vina. No ak ma byt toto obeta za moj psychicky pokoj, tak to rad spravim...Netvrdim, ze skoncim s alkoholom na cely zivot. Asi to vino neobetujem, nakolko milujem gastronomiu a k nej neodmyslitelne patri aj dobre vino. Problem je inde. V alkohole hladam riesenie svojich problemov. Chcem sa naucit pit, povedat si dost, dat si iba pohar vina namiesto flase.

Asi moj mail posobi rozhadzane, neupratane. Nechce sa mi rozmyslat nad tym co pisem, potrebujem to len napisat. Hlavne asi naozaj potrebujem odbornu radu. Je lahsie si priznat problemy ako skocit pod vlak. Ja to chcem riesit, chcem byt stastny, chcem mat rodinu, deti...Len som sa nejak stratil...

Za akukolvek radu Vam bude viac ako vdacny. Ak je vasa odpoved podmienena financiami, rad ich zaplatim...Hlavne potrebujem pomoct.

Dakujem pekne za odpoved.

sponka

Uvedom si, že v dnešnej dobe dosiahol veľa,si šikovny chlap.Maj sa rad. Aj keď si si uvedomil že v minulosti si nebol viac citlivy voči bratovi už to nezmeniš.Alkohol uplne vyluč, to bude tvoje pokanie a časom sa budeš na určite veci pozerať inač.Hlavne už je čas mať detičky a starať sa o ne, čo ty na to?.....

anjelik *

Základom riešenia problému nie je si ho uvedomiť, ale ho pochopiť. :o))) Tvoj problém nie je alkohol, ale dôvody, ktoré ťa vedú k jeho pitiu. A tým dôvodom si ty sám. Ty potrebuješ zahmliť nejaké spomienky, nejaké predstavy, ale to všetko tvoríš ty sám, vo svojej hlave. Najvyšší čas to zastaviť a obrátiť svoju pozornosť iným smerom, tam, kde sa budeš cítiť lepšie, keď budeš o tom uvažovať.

Bella, ako to snáď nemyslíš vážne, tú poslednú otázku?? Ako sa asi mal cítiť?? Plus, vysvetli mi dôvody, na čo je treba sa s tým zapodievať?? Zmeniť nič na tom nevie, dá sa s tým len a len zmieriť, odpustiť si a vykročiť ďalej.

S alkoholom je to proste tak. Piješ, lebo ti chutí, len zákernosť alkoholu je v tom, že ťa vyhadzuje mimo to, čo bežne ovládaš zdravým triezvym rozumom. A teba konkrétne to vrhá do depresií a hnusných stavov. Tak asi treba pochopiť dôvody, ktoré ťa do takýchto stavov dostali a potom, keď ich pochopíš, tak ich ovládneš a budeš sa cítiť normálne. Vieš, ono aj piť sa dá a zároveň zostať triezvy v hlave a presne kontrolovať, ako sa prejavuješ. :o)

bella21

Elmer, koľko si mal rokov, keď Ti zomrel brat? Ako si to všetko vtedy prežíval - pohreb a najbližšie týždne po tej smutnej udalosti? Čo si cítil?

Elmer

Anjelik, dakujem za nazor. Ja viem, ze musim nieco zmenit, aj to momentalne robim. Objednal som sa k psychologovi, som odhodlani prestat pit. Samozrejme nie uplne, milujem dobre vino :) Som odhodlany prestat sa opijat.
Spravil som pre mna strasne tazku vec. Napisal som svojim 3 najlepsim kamaratom ako sa citim. Chlapi taketo veci neriesia, o to to bolo tazsie :) Ale mam naozaj volu prestat a zmenit to vsetko. Ja si plne uvedomujem vsetky problemy, ktore mam. A pokial sa nemylim, zakladom riesenia problemu je si ho uvedomovat. Tak uvidime ako sa mi bude darit :)

anjelik *

Máš úžasnú priateľku, úžasný plat, úžasné podmienky pre život...z toho logicky vyplýva, že nie si žiadny neschopný a škaredý muž. Napriek tomu túžiš po smrti, nič ťa nebaví a nič ťa neuspokojuje, z toho je úplne jasné, že kde je chyba. Že tou chybou si ty sám, tvoj spôsob nazerania na seba, nepochopenie zmyslu života. Svoje problémy riešiš alkoholom pre to, aby si si zmenil chémiu mozgu a cítil sa inak. Očividne to ale nepomáha. Celý tvoj príspevok je o tom, čo chceš, ale nie je tam veľa o tom, čo si pre to ochotný urobiť. A to prvoradé by malo byť to, aby si sa zamyslel. Či je toto to, po čom si vždy túžil a či naozaj mieniš zvyšok svojho života stráviť takýmito jalovými úvahami. :o) Nič z toho, čo si doteraz urobil, už nezmeníš. Ale môžeš zmeniť to jediné, čo sa zmeniť dá a to si ty sám. Začať asi malými úspechmi.. piť menej ako včera, venovať sa viac priateľke ako včera, tešiť sa z tohoto rána viac ako z toho včerajšieho. Ľudská vôľa za veľa nestojí, to, o čo sa môžeš jediné oprieť, si ty sám. Vrátiť sa v spomienkach do doby, keď si bol úúúúplne spokojný a pokúsiť sa pripomenúť si ten stav mysle a duše a skúsiť ho nastoliť v sebe. :o) Asi ťažké, ale máš na to celý život predsa, učiť sa ovládať sám seba, svoje stavy..o tom to má byť a nie o utekaní do nebytia. To by zvládol každý. Zvládni sám seba. To je práca na viac ako jeden život, takže nuda ti nehrozí. :o)
Terapeutov a psychológov ti poradia iní, ja nie som odborník, ale možno ťa niečo z toho, čo píšem, osloví. :o)

Elmer

Nejde o dovolenku, na tej som bol. Splnil som si svoj dalsi sen, isiel som do Londyna. Toto netrva mesiac, ani dva, ani rok...