Dobrý deň s priateľom žijem už 3 roky. Posledný rok sme dosť toho preskakali.... No no on stratil robotu a nemôžé sa zamestnať... Do toho prišli jeho psychické problémy. ... Chcem mu pomôcť Milujem ho ešte viac NeŽ pred tým. .. A viem že aj on mňa. .. odvážil sa ísť ku psychologičke tha mu predpisala tabletky. .. Užíva ich ále je to zle. . Stale by bol najradšej sám nechcem aby to bolo horšie chcem Aby sa z Toho dostal. .. Nemá niekto s tým skúsenosti? Poraďte mi prosím. .. NEVIEM ČO MAM UŽ ROBIŤ BOLÍ MA TO KEĎ HO TAKEHO TO vidím :-(
Ako ďalej?
Hovorila som o VS. A ako 19 rocny clovek by uz mohol mysliet dopredu. No kazdopadne ma clovek rodicov a na skole vychovneho poradcu. Lenze teraz sa hra kazdy na mudreho a nepotrebuje sa poradit. Len hlavne mat titul a kazdy maturitu. Lebo ved kto by uz dnes siel na nematuritny odbor?
Tiez sa da ist k psychologovi a poradit sa. Opytajme sa nezmestnanych s VS, kolki sa bolimpred vyberom SS, VS poradit u niekoho kto sa tym zaobera?
Problem je, ze skoly beru uz na VS hocikoho. Volakedy sa nedostali ani cisti jednotkari pre nedostatok miesta. A bolo to tak dobre. Titul je dnes len zdrapom papiera bez ceny. Pokial ovsem nie je skutocne pripravou na povolanie, ktore sa bez toho robit neda. Opytajte sa v mekaci, kolki maju tituly, opytajte sa v obchodnych centrach predavacov, casnikov, .. Vsetkych si ich vazim. To ano. No tou VS len marnili cas. Lebo nerozmyslali dopredu. A teraz su v depresii lebo sa im sny rozpadli, ostatni su v depresii lebo aj ich spoluziak stvorkar ma titul a on sa predsa snazil viac a aj tak skoncili narovnako. Ked uz studujete nie velmi v praxi uplatnitelny odbor, tak aspon si urobte statnicu z jazyka, nech mate nieco v zalohe ;)
aj v tom je veľa pravdy,no v 15stke,pri vybere školy nerozmyšlaš nad soc.systemom a možnosti sa zamestnať.Takže psych.choroby,depky z nezamestnanosti su vďaka komu?čomu?
Treba studovat to, s cim sa mas potom sancu vo svojom okoli zamestnat. Ak niekto vystuduje etiku, estetiku, filozofiu, historiu, sociologiu, ekologiu, socialnu pracu ci dokonca odbor animator volneho casu a podobne, nech sa necuduje, ze nema pracu. To sa oplati studovat len kvoli titulu (este stale to pre niektorych vela znamena). S tymito odbormi je dobre akurat tak zostat ucit na VS, nie ist realne pracovat. Je mizive percento ludi, co s tym robia vo svojom odbore. Potom tu na fore vsetci nariekaju, ze zahodili 5 rokov zivota ucenim sa miesto toho, aby zarabali. Ked uz inak nie, tak sa prestahujte tam, kde mate moznost sa zamestnat. Alebo zacnite podnikat. Pecene holuby z neba padat nebudu. Takze treba zodvihnut rit a nieco robit.
Ale tusim, ze toto velmi nepatri do tejto temy :)
zewa,presne tak ako pišeš.Potom človek prepada do sebaľutosti a podceňovania sa.Najhoršie je to že si nevie najsť pracu adekvatnu vzdelaniu.No a toto musi zpracovať.....veď ja som sa toľko učil a načo to bolo?keď teraz sa neviem dostať ani na menej kvalifikovanu robotu.....
20? Ja som si poslala asi 70 a odpoved prisla len jedna a dnes tam robim. Takze sup sup.
Viem ako sa citis. Ja ti poviem ako som sa citila ja ako psychiatricky pacient. Zasadne som o tom nehovorila. Pred nikym. Snazila som sa to cele pochopit. Ale ono to moc v depresii nejde. Casom ked mi bolo lepsie som pochopila, ze ja nie som zla, iba nejake trapne transmitery v mozgu sa flakaju. Tak ako sa s robotou flaka podzaludkova zlaza u cukrovkara. Nepozeraj na neho ako na vazne choreho cloveka. Ako by si sa na neho pozerala keby mal ja neviem vysoky tlak? Asi trosku predsalen inak. My potrebujeme citit, ze sme milovani, no nie lutovani. Ved vysoky tlak je taky bezny, nie? Ale depresia takisto a predsa to u ludi vyvolava ine emocie, vacsi zaujem a vacsiu lutost. My to citime. Citime sa potom ini. Nepytajte sa nas kazdy den ako sa citime. Ked sa to zmeni, bude to vidno :) Myslim, ze by mohol skusit aj psychoterapiu, nielen lieky.
Daukjem za rady ,.. ale viete ako je teraz řažko zohnat pracu dal si už možno 2O žiadosti ,.. a ja mu hovorim ze treba skusat dalej ,.. a psychicke problemy Depky, uskosť,.... ja ho neľutujem ale ,.. ale je mi smutno z toho všetkeho ,..
Hm. Mozno sa citi trapne, ze ma psychicke problemy. Ja by som uz to lutovanie a sucitenie nechala tak. Mozno by bol aj rad, keby ste sa k tomu nevyjadrovali. Mozno. Ja by som to aspon tak chcela. Vloz energiu do toho pomoct mu najst pracu.
Anja,nenapisala si ake psych.problemy prišli.Ja na tvojom mieste by som vyhľadavala s nim priateľov a prosila o pomoc najsť pracu.Len nech sa nezačne ľutovať a ty jeho tiež.Pri brani liekov bude viac utlmeny a mať menej energie.Moj nazor...