chcem si založiť životné poistenie, mám 29 rokov viete mi niekto poradiť aké je výhodné, poprípade napísať v ktorej ste vy, či ste spokojní, nespokojní, koľko platíte mesačne? Dakujem
životné poistenie
nemam zivotnu poistku, ale par rokov uz nad nou uvazujem.
Pri vybere poistovne je dobre, ujasnit si nasledovne:
- poistit sa iba na smrt ?
- poistit sa na trvale nasledky ? Lebo to moze byt horsia situacia ako smrt.
Smrt je definitivna. Trvale nasledky sa vacsinou myslia po uraze. A teraz ten problem - ako chapem poistovna uraz.
Pokial viem, ludske telo je nejako bodovane percentami. Cize strata koncatiny je jednoznacna a percentualne vycislitelna. Lenze su varianty:
- odtrhne mi ruku, nemozem pracovat.
- neodtrhne mi ruku.... ale ruka ochrnie. Co teraz ? To je ina situacia, ako ju vycisli poistovna ?
- alebo - odtrhne mi prst. Bol by som chirurg a nemohol operovat. Defakto znicena profesia. Podobne to ovplyvni maliara, huslistu, atd.
- a co ked prst neochrnie, ale len slacha bude nejaka vadnejsia a aj tak sa nebude dat hybat prstom ? Zase to moze byt ina kategoria.
Problem je, ze vacsina poistovni nerada ide von s presnymi specifikaciami.
Dalsia vec je:
- co ked uraz nebudem mat. Chytim niekde nejaky virus, bakteriu, co mi napadne nervovy system, ochrniem.... Uraz to neni, nic ma nezrazilo, nespadol som.... a mozem mat dozivotne nasledky.
Vlastne az pri poistnej udalosti sa clovek dozvie, co je ta poistovna zac... a vtedy uz je neskoro.