Ahojte, onedlho budem prvýkrát cestovať lietadlom a netuším čo ma čaká, ani na letisku, ani počas letu, za čo budú poplatky... Vedeli by ste mi prosím vy skúsenejší v tomto pomôcť?
Cestovanie lietadlom - čo ma čaká?
Ďakujem veľmiveľmi pekne, pomohlo mi to zorientovať sa! Letím na poslednú chvíľu do UK a nie pracovne, ale súkromne. čítala som že príručná batožina môže mať max 10kg(ryanair) tak vieš mi ešte prosím poradiť, ako sa zbaliť? Idem na 5dní a neberiem si tú batožinu ktorú by mi odbavili, čiže cestujem len s príručnou. je vôbec možné sa zbaliť do príručnej? (sprchové gély a šampóny neberiem. niekde som čítala že žiletky sa môžu brať v plastoovm vrecku ( ale takže do príručnej asi nie... )
no to trosku neskoro rozmyslas o veciach, ked buduci tyzden letis. :) mohla si aj viac napisat o svojej situacii - ci letis sukromne alebo pracovne, odkial, kam, atd...
letenku si musis rezervovat cim skor, lebo sa moze stat, ze v lietadle nebude miesto. skusat to az na letisku je neskoro a je to nestandardne. vyberies si letecku spolocnost, ides na jej stranku a v sekcii rezervacie (book / booking) si to naklikas a zaplatis.
tym si zaregistrovana v informacnom systeme aerolinky. poznac si kod rezervacie (booking code / booking reference). niekolko dni pred odletom zase chod na stranku aerolinky a urob si online check-in. to je vlastne moznost prihlasit batozinu, vybrat si miesto na sedenie a vytlacit si palubnu vstupenku. nie je to povinne, ale trosku sa tym usetri cas a najma to miesto si mozes vybrat ake chces.
batozinu mozes mat prirucnu (nejaky ruksacik alebo maly kufrik), ta sa ulozi do skriniek nad hlavami cestujucich alebo pod sedadlo, alebo velku (kufor), ta sa nalozi do batozinoveho priestoru lietadla. aerolinky maju limity na rozmery aj hmotnost v oboch pripadoch, takze to si musis vyhladat na ich webe skor nez sa zbalis.
v den odletu prides na letisko s dokladom totoznosti (pri ceste do krajin eu staci obciansky, inak samozrejme treba pas a niekde aj viza, tie sa vybavuju zvlast). najdes si na informacnej tabuli cislo tvojho letu a cislo pultu, kde sa prihlasis na let. ides k pultu, oni si ta vyhladaju v systeme, overia, ak mas velku batozinu, tak ti ju zoberu, odvazia a oznacia. ak si si nerobila online check-in, vytlacia ti palubnu vstupenku.
prichadzas na bezpecnostnu kontrolu. na tacku vylozis vsetky kovove veci z vreciek a vsetku prirucnu batozinu. notebooky, tablety, fony musia ist von z tasiek. rovnako tak opasok, ak mas s kovovou prackou a topanky obcas byvaju problem, ak je v nich kov. prejdes cez skener, ak nezapiska, cakas az ti po pohyblivom pase pridu veci, oblecies sa, zoberies veci, odlozis tacku a odchadzas smerom na branu (gate), ku ktorej pride tvoje lietadlo. ak piskas, zoberu ta bokom, oskenuju ta rucnym skenerom, vsetko kovove na sebe (v sebe) musis ukazat, vysvetlit, zdokladovat.
po celom letisku su informacne tabule s cislami letov a ku ktorej brane pridu. nemozes nic popliest, len si davaj pozor a dobre sleduje tie tabule, lebo brana sa moze zmenit na poslednu chvilu.
na letisku je dobre byt aspon take 1,5-2h pred odletom, zase si to over na stranke aerolinky alebo letiska z ktoreho letis.
letiska robia velke problemy s tym co si mozes zobrat do lietadla a maju to dobre vysvetlene, len si to musis najst a precitat. vseobecne nesmies mat aerosolove gely, ostre predmety, viac nez 100ml tekutiny v neotvorenej flaske, atd. atd. pri kontrole ti to zoberu a vyhodia. vsetky taketo veci patria do velkej batoziny, ak ju mas. ak nemas a mas len prirucnu, radsej si take veci vobec neber.
pocas letu sa drzis instrukcii pilota a letusiek. dnes uz su aj letusi. :) ked sa rozsvieti obrazok pasu, zapnes si pas podobne ako v aute. ked zhasne, mozes si ho odopnut, ale lepsie je mat ho celu cestu zapnuty. ked lietadlo vystupa do cestovnej vysky (hladiny), letusky zacnu nosit pitie a nejaku sladkost, slanost alebo sendvic. zvycajne su na vyber ovocne a zeleninove dzusy, kava, caj, pivo, vino. je to zvycajne v cene letenky. pri nizkonakladovych linkach ako ryanair moze byt nieco aj spoplatnene, musis sa opytat.
na letisku sa inak neplati za nic, lebo letiskove poplatky byvaju zahrnute v cene letenky.
zhrnutie najdolezitejsich veci:
- cim skor rezervovat let (cim neskor, tym je drahsi a nemusi byt uz miesto)
- mat v poriadku doklady - platne a vsetky, ktore treba podla ciela letu
- strazit si palubny listok (boarding pass), moze byt bud vytlaceny alebo ako qr kod v mobile
- prist na letisko vcas, pokojne aj 3h skor, aby si sa pohodlne zorientovala
- nebrat si zbytocnosti, o ktore mozes prist pri bezpecnostnej kontrole
- davat si dobry pozor na veci, nenechavat ich bez dozoru (nielen kvoli zlodejom; z bezpecnostnych dovodov moze letiskovy personal opusteny kufor odstranit z letiska!)
nie je to nic tazke. kedykolvek si nevies rady, obrat sa na informacny pult na letisku. poradia, na to tam su.
no to neviem či si ju mám teraz rezervovať alebo na letisku sa kupuje... :) vážne by ste mi pomohli keby ste mi vedeli poradiť!! :) budúci týždeň letím
vedeli. ale najprv napis ty ci aspon letenku budes mat. minule som tiez takto napisal prispevok o lietani a zostalo to bez odpovede. pochopitelne si chcem usetrit namahu. :)