Depresia - otazka pre RNG

Príspevok v téme: Depresia - otazka pre RNG
Ado963

Dobry den, chcel by som sa opytat pana RNG...
Mam 28 rokov a dost casto byvam unaveny, vladzem malo a musim sa nutit do cinnosti. Sem tam mi je na par dni dobre a potom znova sa zacnem citi unavene. Niekedy citim zmätok v hlave a dost negativne myslienky. Citim navali stresu z nicoho nic, len tak sa objavia. Moja mama sa 15 rokov lieci bezuspesne na depresiu a mam pocit ze som asi tuto chorobu po nej zdedil. Tieto stavy(nalada) ktoru som vysie opisal zacali pred 3 rokmi po neuspesnom a stresujúcom dvojrocnom podnikani(stresujuce myslim naozaj stresujuce. denne bol na mna vyvijany velky tlak).Po skonceni podnikania som 8 dni nemohol spat a telom sa mi ako keby valili vlny napatia(neviem akoby som to lepsie opisal),asi sa prejavil stres z celych dvoch rokov ktory som nedaval najavo. Nasledne jeden a pol roka som bol den co den napaty a nevedel som sa vôbec uvolnit. Popri tom som upadol do depresie, citil sa unavene, bez zivota a buducnosti. Raz som bol na pohotovosti kde mi predpisali Lexaurin. Rok som ho nosil pri sebe ale ani raz som ho nepouzil(a pritom bolo vela chvil kedy som bol nenormalne napaty). Kedze mojej mame psychiatri nepomohli rozhodol som sa ze to skusim vyriesit sam bez lekarov a antidepresiv o ktorých citam ze aj tak moc nepomahaju(mojej mame tiez nie). Odvtedy som zmenil stravovanie, prestal fajcit, uplne pit alkohol, zacal som cvicit, skusal relaxacne a dychove techniky, jogu a zacal sa zaujimat o stravu, vyzivove doplnky a ich ucinky na organizmus. Navali stresu sa zmiernili a citim sa o nieco lepsie ale ta unava ma neprechadza. Chcem sa Vas spytat. Mam v plane (na konci vysvetlim preco) uzivat rano komplex aminokyselin od Scitec Nutrition Amino 5600 a to dve tablety
zlozenie 1 tableta:
L-Histidín - 67 mg
L-Izoleucín - 225 mg
L-Leucín - 432 mg
L-Lyzín - 423 mg
L-Metionín - 88 mg
L-fenilalanin - 126 mg
L-Alanín - 206 mg
L-Prolín - 238 mg
L-Arginín - 101 mg
L-serín - 209 mg
L-asparagín - 436 mg
L-treonín - 272 mg
L-cisteinu - 118 mg
L-Thriptofan - 71 mg
L-Glutamín - 709 mg
L-Tyrozín - 134 mg
L-Glicin - 71 mg
L-Valín - 238 mg

+ 1 tabletu k tomu Fenilalanin(360mg) od Kompavy vo vyrobku DLPA extra + 1 tabletu L-tyrozin (500mg) + 1 tabletu B complex forte na lacno kazde rano.Nasleduje ranne behanie 20 minut(pohyb a celkovo sport mi zlepsuje naladu) a sacharidovy gainer...A na vecer dve tablety znova Scitec Nutrition 5600 + 1 tabletu Tryptofan 160mg + 1 tabletu B complex forte.
Teraz vysvetlim preco prave som sa rozhodol pre takyto boj s únavou a depresiou. Aminokyseliny sú základnou súčasťou vo výrobe neurotransmiterov, a podla toho co citam funguju navzájom spolu a tie s vitamínmi B. Preto som zvolil cely komplex aminokyselin vo vyrobku Scitec Nutrition a k tomu prihodil este samostatne Fenilalanin - má silný účinok na CNS (centrálna nervovová sústava) a L-tyrozin ktory je prekurzorom neutrotansmitérov dopamínu a noradrenalínu, ktoré regulujú duševné stavy
, zlepšuju náladu a pouzival sa v 80 rokoch na liecbu depresie s uspesnymi výsledkami. Ktomu som pidal vitaminy skupiny B pre lepsie vstrebanie. Nasleduje ranny beh (citim sa po nom lepsie) a po behu pijem gainer co je sacharidovy napoj (aby som mal dostatok sacharidov pre cinnost mozgu bez ktorých nemoze fungovat + doplnenie energie po behu).Takto by malo vyzerat moje rano, od ktorého cakam ze ma nakopne. Na vecer znova komplex aminokyselin Scitec Nutrition + l-tryptophan (160mg) z ktorého sa vytvara serotonin (hormon zlepsujuci naladu a melatonin( na spanok)
Je to sice netradicny postup a zacinam ho testovat.postupne mi prichadzaju vsetky doplnky vyzivy ktore som spomenul.
Mam na Vás otazky. Aky je vás nazor na moj nezvycajny pokus? Schvalujete ho alebo je to podla vas nebude mat efekt a su to zbytocne vyhodene peniaze? Nevadi ze 3 aminokyseliny vyrazne presahuju? Je podla vas mnozstvo dostacujuce alebo je naopak prehnane? Co ine by ste mi odporucil na unavu? Nechcem totiz do konca zivota prelezat v posteli ako moja mama, ktora takmer nic nevladze a popritom uzivat antidepresiva.

Za vase odpovede vam budem nesmierne vdacny :)

RNG

Dlhodoby stres a pumpovanie adrenalinu vycerpaju nadoblickove/adrenalne zlazy.
Niekedy na to pomoze pouzivat doplnok adrenalneho kortexu, tj vytazok z tych zliaz, vymrazeny.

Ale unava moze byt aj zo zamorenia tela, aj zo zleho travenia a absorbcie zivin.
Vtedy pomoze odmorovanie enzymami a absorbentmi a travenie je vec dostatku kyselin enzymov mikrovlaknin a probiotik, chybajuce si treba doplnit.

Ado963

Tiuška: zatial je to len teoreticke ale rozhodol som sa ze si skusim takto pomoc, pretoze sa sledujem uz dlho a nechapem ako je to stale mozne ze nemam energiu. Niekde je u mna chyba a ja ju hladam..mozem sem potom napisat o nejake dva mesiace napisat ci sa nieco zlepsilo alebo aky mam z toho pocit..TV vôbec nepozeram a necitam noviny a to uz asi 2 roky, snazim sa mysliet pozitivne ale je to dost narocne ked automaticke myslenie je negativne. odkedy sa mi toto prihodilo som precital 40 knih, a mozno je ich aj viac a stovky clankov..hladam hladam hladam...s ludmi som poslednej dobe malo, to si uvedomujem a musim to zmenit, ale to nic nemeni na tom ze mi v tele nieco nepracuje tak ako ma..lebo neustala unava a navali stresu same od seba niesu len tak...RNG aj tak dakujem za taku kratku odpoved..idem si precitat co tam pisete...ak by vas nieco napadlo ako by ste mi mohli poradit budem vam vdacny :)

RNG

Nuz to je vsetko krasne, samozrejme pomaha brat rozne aminokyseliny, najma pri zlom traveni, ktore treba adresovat v prvom rade. Tak isto treba znizit stres, lebo to je zabijak a vedie k hromade zdravotnych problemov.Viac najdes cez google pod mojim nickom a temami stres a spanok, lebo tieto dve su uzko zviazane.
Normalne davky L tryptophanu z jedla su od 600 do 1200 mg, ale telo ma obmedzenu tvorbu serotoninu z toho, takze pri privelkom strese moze spotrebovat privela serotoninu a teda jeho hladina poklesne az do depresnych stavov.

Tiuška

Veľmi zaujímavé. Je mi veľmi sympatické, že ste sa rozhodli pre takýto postup - zdravý životný štýl a doplnenie látok (ktoré, ako ste dole vysvetlili, majú svoje logické opodstatnenie). Uvítam, ak sa aj priebežne podelíte o Vaše postrehy a úspechy z tohoto postupu. Ak Vám môžem ešte povedať môj názor, skúste sa podľa možnosti vyhnúť vyslovene negatívnym informáciám (napr. TV-správam, filmom plným násilia, či negatívnych emócii, ale aj stretnutiam s negativisticky ladenými ľuďmi, s ktorými viete svoj kontakt aspoň čiastočne obmedziť). Naopak poradila by som Vám čítať nejaké pozitívne citáty, knihy, ktoré Vás pozdvihujú, a tiež viac kontaktu s ľuďmi, ktorí vás možno aj nevedomky vedia pozitívne ovplyvniť. Prajem Vám veľa úspechov :)