Z bytu do domu

Príspevok v téme: Z bytu do domu
Fero M.

Zdravim, tak po nejakej dobe som tu zas. Nemám sa ským poradiť tak možno vás niečo napadne a niečo si z toho odnesiem.
Necelé 2 roky bývame v paneláku v centre mesta, kde to má ako všade svoje výhody aj nevýhody. Vždy som sníval aj manželka o tom že dom je dom a tak sme len tak zo srandy začali pozerať pozemky a rodinne domy. Tiahli by sme to asi smerom k svokrovcom nakolko je to oveľa bližšie ako moji rodičia aj ked pozemky a domy su tam o polovicu až tretinu lacnejšie ale ako to už býva, kde su lacne pozemky a domy zn. to jedine a to to, že tam práca nie je a ani skoro nebude.
Začali sme behať okolo toho a naskytla sa nám možnosť kupiť pozemok za takmer tretinovu cenu a to len vdaka tomu že sme kvázy rodina a pani je skutone dobrého srdca.
Cena za 1m stvorcový sa pohybuje za cca 40-50eur a my to máme za 20cku. je to taky síce malinký ale predsa pozemok o rozlohe cca 15x40m. Ide o to že tam síce elektrina je ale je to mimo zastavanej časti obce, ale na katastri je už všetko rozplánované. Kanalizácia je na vlastne naklady ako aj studna, čo som všetko už prepočítal a aj s projektom domu na kluč atd, by nam to aj celkom vyšlo, aj ked viem že nejaké poplatky sa ešte vyhrnu.
Problem je v tom že miestna starostka je strašne neprebojná osoba, aj ked je schopna prace ale treba ju tlačiť. Pri pozemku je naplanovana cesta, ale fyzicky tam ešte nieje pretože sa akurat rieši odkupenia pozemkov a vyplatenie.
LENžE, opakujem LENžE idu volby a nikto nevie čo bude dalej. Nikto nevie ako nový starosta naloží s planom rozvoja obce, ktorý je už v katastralnej mape a či bude ochotný investovať peniaze obce do cca 500m cesty aj ekby mala byť len z makadamu.
Ja som teraz pod tlakom či kupiť ten pozemok za mimoriadnu cenu a riskovať to či tam vobec na druhý rok cesta bude, alebo bude o par rokov. Nemám peniaze na pozemok kde je všetko už poriešene, lebo by som musel dať minimálne 25000 euro a to je oproti 12000 dosť rozdiel a tie peniaze nemám a skoro mať nebudem.
Teraz ma tlačí čas, lebo ho môže niekto vyfúknuť a na druhej strane možem kupiť niečo čo síce je v časovom horizonte do 5 rokov výnos ale riskujem.
Manželka to berie ako invstíciu, ale ja som oveľa racionálnejší a detailista. Už 3 dni behám po uradoch a zistujem všetky možné riziká a poplatky atd... Neviem či ma niekto chápe, ale tak no...
Co by ste robili na mojom mieste?

Fero M.

poradimtiti: chapem co pisees a mas aj pravdu v niektorých veciach určite.
Co sa týk atej cesty, tak je to presne 70 metrov od hlavnej komunikácie. Tých 500 metrov su dve cesty pre celu oblast čo tam ma byť podla uzemneho planu. Cesta bola vynata na 8 metrovu širku vratane zelenej zony, takže priestor na kanal je.
Nikde tam nikdy nešli žiadne siete nakolko sa tam len oralo a potom to bolo len neudržiavane koli tomu že čakali čo s tým bude a kým sa to rozhýbe a zakreslí čo sa pravo stalo a deje.

anonymka ano je to pohodlie, ale časom si uvedomiš že možno chceš zmenu a po 30 rokoch aj niečo ine ako skakajuce decko nad hlavou, suseda čo kričí o pomoc, auto čo vkuse na križovatke vytrubuju, susedov čo ti zavru výťah pred nosom, bezdomovcov čo chodia kradnuť topánky a domovníka s čudnými spôsobmi.

anonym :(

cca 15m šírka je veľmi málo...ešte musíš počítať s garážou, chodníkom povedľa domu a pod.

čo sa týka cesty, vieš obce všade bojujú s nedostatkom financií. Prečo myslíš, že nepriebojná starostka sa pustí do stavania cesty? Moja sesternica tiež postavila dom a cesta mala byť do roka..prešlo 5 rokov a cesta je v nedohľadne. Sami sa zložili a nanosili aspon štrk, aby nejazdili po blate.

Inak ja by som z činžiaka do rodinného domu NIKDY nešla. Okolo domu je stále ale stále robota. V činžiaku zavreš dvere a hotovo. Ak máš v činžiaku super susedov, škola obchody blízko, spláchneš WC a o nič sa nestaráš...nemože sa stať že mi niekto zalezie cez okno dnuká...

poradimtiti

No my sme mali problemy s cestou - vsetko bolo presne ako u teba a zrazu sa objavilo krizovanie nezakreslenych inzinierskych sieti z cias sociku - vela sieti ide cez polia a nemaju plany - oslov sam elektrarne, plynarne, vodarne a ziadaj potvrdenia, ze v planovanej trase nie su ziadne skryte IS ani ich ochranne pasma. Potom chod na regionalne cesty a vypytaj si potvrdenie, ze vyustenie cesty na hlavnu bude OK. Nam povedali, ze je tam neprehladna zakruta, ze tam cesta nemoze vyustit, ze to povodny dopravny inzinier posudzoval od stola a ze pochybil a inak sa uz ist nedalo. S obcou treba dohodnut aj to, ze sa budu v zime o cestu starat, ze ak tam budes byvat iba ty, ze odhrnu a posolia kvoli tebe cestu - 500 m je celkom dost nakladne kvoli jednemu domu - to by mohli ludia v dedine protestovat, ze sa vyhadzuju peniaze na teba, ze dost stojis obec. Potom neviem ako sa budu riesit chodniky, odkanalizovanie vozovky z dazdovej vody a verejne osvetlenie... Skratka je tam mrte veci na riesenie - kebyze toto viem na zaciatku, tak do toho nejdem. Cestu nemame skolaudovanu doteraz a tym padom ani domy, lebo to sa bez oficialneho skolaudovaneho pristupu neda. Ale ako pise Gilbert, je to len na tebe, ako sa rozhodnes. Kazdopadne by som bol rad, ak by si tu za nejaky cas napisal, ako si dopadol. Drzim palce.

Fero M.

JE TO klasicka lokalita na dedine. My sme tam stale chodili, teda tým smerom a tíško sme závideli ako sa im tam býva. Nepotrebujem mať pozemok 30x200 aj ked si viem predstaviť na takom žiť :) ale stačí mi aj to málo. Hlavne vybehnuť vonku na vzduch a nemať obavu že dieťa zdemoluje polovicu bytu alebo že ho niekto pod barakom prejde autom.
Co sa týka toho domu, tak rozmer je 8,5x12 takže ak sa to da po dlžke, tak je tam stále dosť miesta. Ináč mame parkovanie poriešene oproti cez cestu, lebo tam je dalsí náš pozemok o výmere 120m stvorcových , ktorý bol preseknutý cestou žial, ale tak je možnosť tam postaviť dvojgaraž a mam o parkovanie postarane a nemusím na ten pozemok este pchať auta.

Gilbert

vies, dolezite neni ani to, ci kupou usetris, ale ci sa ti ten pozemok a hlavne ta lokalita a to konkretne miesto paci. ved tam budes byvat a mozno az do smrti. toto je podstatne, lebo peniaze boli aj budu. co z toho, ked to bude vyhodna kupa ale nebudete tam spokojni. ja som ochotny dat prachy za nieco, co ma chyti za srdce. pokial ide o kupu pozemku, tam sa neda mysliet iba na financny zisk. musite po tom pozemku tuzit aj preto, lebo tam mate z toho dobry pocit a chceli by ste prave tam byvat.

Fero M.

jasne rozumiem
poradimtiti: okolie je vysporiadane, na katastralnej mape su rozkreslene pozemky, majitelia suhlasili so zkreslením cesty cez ich pozemky a prave sa riešia pravne vzťahy a odkupenie obcou. Jasne že sa najde niekto čo bude robiť problém ale tak ako vždy a všade. CO sa týka domu je postavený za 3 mesiace na kluč, ja sa s tým babrať nebudem a dokončovačky na to je macher svokor, takže mna to čas stáť nebude. Len ide o tu cestu.

Gilbert:
no je mi to jasné, cena je asi primeraná riziku. Ide o to, že sme sa v tej istej oblasti pýtali aj na ine pozemky a pýtali 50 eur za meter a to tam tak isto nie je ani voda ani kanalizacia iba elektrina a bez cesty.
Starostka to rieši, viem že idu volby a všetko sa može zmeniť. Ako vravíš, bud si poviem že som spravil chybu alebo že som zarobil 15000eur. Videl som projekty na kanalizáciu tlakovu aj na vodovod, aj ked realnost vyýstavby je až tak o 5 rokov.

Gilbert

mam dojem, ze si nepochopil jednu podstatnu vec: ze kazdy halier polozeny na drevo je vzdy spojeny s vacsim alebo mensim rizikom. NIKDY si nemozes byt dopredu isty, ci kupa pozemku je terno, alebo to olutujes. ale zivot je o riziku, ak chces vegetovat bez neho, tak to uz nie je zivot. a samozrejme, bez risku neni ani zisk.
tak to neber tak osudovo, lebo nejde o zivot. nech sa uz rozhodnete pre kupu alebo nie, vas zivot pojde dalej. nebude tento pozemok, bude druhy. mozno to nekupite, o rok tam bude cesta a ty si budes bit hlavu o mur. ale budes mudrejsi o skusenost, ze v zivote sa risk niekedy aj vyplati. a mozno to kupite a cesta tam nebude ani o pat rokov. zatial ale mozete postavit krasny dom, bez kvaltu, urobit si tam krasnu zahradu... inak - pozemok vobec nie je maly, povedal by som skor, ze je dost velky. v okoli blavy by si za taky zaplatil okolo 120 tisic eur.
je to na tebe. ak si myslis, ze tu ti niekto povie, co mas urobit a bude to spolahliva rada, tak si na omyle. kazdy ti moze povedat iba to, co by urobil on. a kazde take rozhodnutie sa moze o rok ukazat ako velmi nevyhodne. skratka - je to risk. a risk je casto zisk. ale niekedy aj strata.taky je zivot. jedina istota je neistota. chod do ameriky na rok, tam si na to zvyknes.

poradimtiti

Po mojich skusenostiach by som uz v zivote nekupil pozemok ak nema vsetky IS a vysporiadane okolie s pristupom. Takze toto nikdy. Okrem toho 15 m je dost uzky sliz, neviem si predstavit postavenie a umiestnenie domu (mysliac aj na parkovanie pre viacej aut) a preto ta cena 20,- ecok podla mna nie je vobec vyhodna. A obec to su aj poslanci, nielen starosta. Kasli na to, radsej zaplat za poriadny pozemok, mna to stalo 10 rokov zivota, boli sme aj v Markize, sudime sa - vsetko zle, nestalo to za tu dobru cenu vobec i ked som mal presne to nadsenie co ty na zaciatku.
A na deti zabudni, kym uplne vsetko na totalku nepostavis, lebo potom to uz nikdy nedokoncis...