VŠ Komenskeho / Ekonomicka?

Príspevok v téme: VŠ Komenskeho / Ekonomicka?
adamfiala

ahojte! Som prijaty na dve skoly a to Komenskeho europske studia a ekonomicka univ. medzinarodne vztahy. Neviete mi prosim poradit kam by bolo ist lepsie, ktory odbor ma lepsie uplatnenie? Je to vlastne skoro to iste, len na EUBE je viac matiky a na UK viac historie a matika malo malo. Kam by ste isli vy a preco? Dakujem

Diana_1

Prax ako predmet na fakulte nie je. Na univerzite pôsobí kariérne centrum, ktoré ponúka odborné stáže, čiže ak chceš niečo využiť nie je problém. Okrem toho sú aj stáže Erasmus, ale tam musíš spĺňať určité kritériá a potom univerzita stanoví rebríček najlepších. Okrem toho môžem absolvovať stáž na Ministerstve zahraničných vecí, ale aj iné inštitúcie, resp. organizácie.
Cudzie jazyky sú iné ako čo poznáš z gymnázia. Je to už odborná terminológia a z jedného CJ vykonáš záverečnú štátnu skúšku v 3. ročníku bakalárskeho štúdia.
Niektoré predmety môžeš absolvovať v inom jazyku ako v SJ a to v ANJ, FrJ, alebo v ruštine.
Áno, môžeš pôsobiť aj v oblasti diplomacie, ale samozrejme po inžinierskom štúdiu.

adamfiala

dakujem za odpoved!
tak napr. mate pocas skoly aj nejaku prax, alebo moznost niekde sa uplatnit, kde vam pomoze skola? Alebo ziadne takto aktivity nie su organizovane?

dalej k tej diplomacii...mozem sa z tejto skoly dostat na velvyslanectvo, alebo je to skor take, ze administrativne prace a pod.? co by ma strasne nebavilo...

a erasmus...da sa na neho dostat lahko, alebo treba mat na to urcite znamky?

takze je tam vela biflovaciek? ja som zvyknuty zo skoly strednej (gympel) _:D

a tie jazyky, co sa tam prosim ta ucite? nieco ako na strednej, ze ucebnica a ideme podla nej? alebo skor tie odbore texty a slovicka?

dakujem!!!!

Diana_1

Neviem čo by Ťa zaujímalo o štátniciach, ale podstatné je, že píšeš a obhajuješ bakalársku prácu a máš štátnicu z 2 predmetov: Medzinárodné vzťahy, Svetová ekonomika. Štátnice sú písomné a ústne.
Čo sa týka vyučujúcich, tak nájdeš výborných, ale aj prísnejších. Je to tak ako všade, veľa závisí od Tvojho prístupu ale aj od ich nálady. :-)
Rozvrh závisí od toho do ktorej skupiny sa dostaneš. Jazyky majú osobitný rozvrh, tak tam sa tiež delíme.
Piatky sú spravidla voľné a to takmer vždy. Ja som mala dobrý rozvrh, pondelok a utorok síce od rána takmer non stop do večera 17-tej, v stredu som mala školu iba 3 hodiny a s tým, že som začínala po 10-tej. Štvrtok som končila už po 11-tej.
Učievam sa pravidelne, lebo je to takto lepšie, takže asi tak 5 - 6 hodín denne, samozrejme nie vždy sa to dá. Cez skúškové, alebo pred zápočtami aj viac.
Čo sa ešte týka tej matematiky, tak klasická matematika je v 1. semestri a je z nej zápočet aj skúška, to je dosť náročné. Okrem toho tam máš ešte skúšku z informatiky, práva, ekonomickej teórie a základov diplomacie.
Neviem čo Ťa ešte zaujíma ale pýtaj sa, ak viem odpoviem. :-)

adamfiala

som rad, ze sa niekto nasiel. Chcem sa spytat ako je to s tymi statnicami a aki su tam profesori? A kolko hodin sa ucis denne? Kolko krat za tyzden mate skolu? Lebo niekde maju 3. inde volno v piatok. A pod. popr. napises nejake info.? co sa mi zidu? :) dakujem

Diana_1

Ahoj, ja študujem na EU a som spokojná. Matematika je síce silná, ale mne problémy nerobí.
Ja som stále pred rovnakým rozhodnutím ako ty a rozhodovala som sa na základe toho čo má lepšie uplatnenie. Ak skončíš na EU myslím, že máš viac možností ako z Európskych štúdií. Ten odbor je na UK dosť utláčaný a aj absolventi, nakoľko podobný odbor je v BB na FPVaMV a odtiaľ je dosť absolventov.