Ahojte, nie som žiadny ultra-sociálny extrovert, ale určite nie som ani introvert. Pri ľuďoch, ktorých poznám často nepustím iných k slovu, a kľudne to môže byť aj 15 členná skupina ľudí.
S rozprávaním, artikulovaním, ani ničím s týmto spojeným nemám žiadny problém, rozprávam plynulo, primeraným tempom, vyjadrovanie mám na úrovni, neračkujem, nekoktám, proste - všetko je super.
Problém nastáva, keď rozprávam v (pre mňa) určitej stresovej situácií, ktorá môže byť pre iných napríklad banalita. Napríklad pri vybavovaní niečoho na úrade, pri telefonáte do banky, pri nejakom formálnejšom jednaní akéhokoľvek typu - snáď viete o akých situáciách hovorím.
V týchto prípadoch rozprávam strašne rýchlo, po čase prestávam artikulovať, vyjadrovanie je podstatne horšie, často používam iba jednoduché slová, mám problém s prácou s dychom, proste - zniem ako úplne iný človek. Taktiež sa pri takýchto rozhovoroch kľudne spotím a som roztrasený, aj keď sie uvedomujem, že o nič nejde.
Štve ma to najmä kvôli pracovným pohovorom, ktoré zatiaľ za sebou nemám, ale určite mi to nebude hrať do karát.
Vie mi niekto s (alebo aj bez) podobným problémom poradiť, ako toto zlepšiť? Rozprávať sám pre seba príliš význam nemá, keďže ako hovorím, medzi známymi rozprávam bezproblémovo, a je jedno o akej téme.
Ďakujem za každú radu