Po plastike predneho krizneho vazu

Príspevok v téme: Po plastike predneho krizneho vazu
6katarina6

Ahojte, ako to uz z nadpisu vyplyva, aj ja som podstupila plastiku predneho krizneho vazu- ACL alebo LCA a slachy mi odoberali zo zadnej strany stehna. Mam vsak vela ozatok a nejasnosti a chcela by som sa teda poradit s inymi, ktory si tym presli alebo su odbornici. Hladala som na viacerych forach odpovede na otazky, ale vsade som nasla len to iste.
Tak a teraz k veci, uraz sa mi stal pri lyzovani 1. januara 2014, najprv som si myslela, ze nic vaznejsie to nebude, ale nakoniec sa na artroskopii ukazalo, ze mi odstarnili cast menisku a ze mam natrhnuty bocny vaz a roztrhnuty predny krizny. Problem bol v tom, ze som sa chcela profesionalne venovat tancu a o mesiac ma cakali prijimacky na VSMU. Doktor mi vsak po artroskopii oznamil, ze som dotancovala. Ihned som sa rozhodla, ze podstupim plastiku a budem bojovat. Dnes to je uz svetlejsie, zevraj sa budem moct vratit k tancu uz po roku od plastiky. Plastiku LCA som podstupila 20. marca 2014, cize dnes je to uz siesty mesiac po. Koleno je na tom podstatne lepsie, bicyklujem a plavam, ale nestaci mi to. Na webe som citala, ze ludia uz aj behaju alebo sa vracaju k ostatnym sportovym cinnostiam. Mne vsak doktor nic zavaznejsie neodporuca, ze nemam riskovat, mam ohybat nohu a tak. Nebola som ani na ziadnej rehabilitacii, len ohybam, plavam a bicyklujem. Stale mam odporucane pouzivat ortezu, na ochranu pred padom.
Chcem sa spytat, je uz vhodna doba na nejake posilnovanie alebo inu pohybovu cinnost? Mate s tym skusenosti? A najpodstatnejsia otazka- budem moct tancovat (venujem sa ludovemu a modernemu tancu)?
Za vsetky odpovede dakujem :).

Penco

Zdravím, chcel by som sa opýtať som 3 mesiace po poplastike LCA (B-T-B) step, a stále nemám plnú extenziu v kolenom kĺbe, má niekto podobnú skúsenosť je to v poriadku ???

6katarina6

A este sa chcem spytat, mas nejake bolesti? Lebo ja som si myslela, ze som na tom uz dobre, ale tieto posledne dva tyzdne ma koleno boli viac a viac, raz na mieste kde je srobka, raz, kde mi vrtali do kosti a potom cele koleno, zozadu, spredu a rozne. Na bolest som zvyknuta, to mi az tak nevadi, ale niekedy mi pri chodzi tak pukne v nohe, strasne to na okamih zaboli a potom dobre a o cca 200 m znovu. Ale to sa mi stava len niekedy. A niekedy aj ked lezim a posuniem si nohu tak mi v nej tak prepukne, neboli to, len je to neprijemne. Ako keby sa tam kosti poposuvali alebo co :D neda sa to opisat. Nemam take pevne a stabilne koleno. Mas to tak aj ty? Alebo ako to prebiehalo u teba?

prezyvka

Mne povedal doktor ktorý ma operoval že dôležité je udržať extenziu t.j. aby si dokazala nohu naplno prepnúť, flexia (ohnutie) pomaly a nerobiť žiadne drepy pretože 4-5 mesiacov po plastike sa môže väz lahšie roztrhnúť ako aj roztiahnuť a nemusí to potm držať takže sa s tým neponáhlať dôležité je mať silný kvadriceps ktorý drží koleno zvrchu preto treba bicyklovať a plávať...plus bosu (tiež bež drepov) cvičiť...ja som cvičila tak že postaviť sa potom zdvihnúť zdravú nohu, neskôr volnou nohou som hýbala do strán a bosu potom aj otočiť plochou stranou navrch a robiť to isté....teraz už robím aj lastovičky keď už mám dobrú stabilitu...

6katarina6

Oprava :D 6 mesiacov som po uraze, po plastike to teraz bude 3. mesiac. Ano, prave preto sa cudujem, ze preco citam, ze niektori ludia uz cvicia a robia veci co aj predtym..tak neviem ci mam co najskor rozhybavat, aby som sa co najrychlejsie dostala do takej kondicky a schopnosti nohy, aka bola predtym alebo cakat. Najhorsie je, ze cas ma dost suri, ale nechcem si sposobit zranenie tym, ze nebudem trpezliva.

prezyvka

Ahoj je nechápem napísala si že si operáciu podstúpila 20. marca a kde si prišla na to že je to 6 mesiacov? nejako mi to nevychádza...každopádne aj ja mám do 6-tich mesiacoch po operácii len plávať, bicyklovať a cvičiť na balančných podložkách ako BOSU (ale žiadne drepy, ktoré by mohli väz, ktorý nie je ešte dostatočne silný vraj roztiahnuť). Tak to asi tak bude...ľudia čo to skúšajú skôr (poznám takých čo po pár týždnoch sa vybrali napr. na turistiku) dosť riskujú a ja sa na ďalšiu operáciu nechystám takže ten čas počať mi za to stojí...