Dobrý deň, prosím poraďte mi trápim sa..
Už od malička som bola hanblivé dieťa. Veľa ľudí mi už povedalo, že by som bola fajn keby som sa tak nehanbila. Popíšem to takto: Vyhýbam sa spoločnosti, keď obzvlášť keď mám isť s niekym kto sa mi dajme tomu páči von, tak si poviem, že ano pači sa mi ale ja ešte niesom pripravená...keď si predstavím tú situáciu, že nastane trápne ticho alebo, že sa strápnim. Bojím sa, že sa nebudeme mať o čom rozprávať lebo ja vždy v takychto situáciach nemyslím na nič iné len na to čo mám povedať a aj tak väčšinou poviem len málo. Aj keď sa s niekym poznám dlhšie tak stále je tam ten strach.
Avšak môj najväčší problém je stredná škola! V škole sa hanbim tak neskutočne, že iba sedím ticho v kúte a pozerám sa do mobilu alebo do blba...a pritom rozmýšľam o iných spolužiakoch o čom sa bavia, alebo či sa náhodou nerozprávajú o mne. Keď začujem niečo čo je mne podobné okamžite sa mi rozbúcha srdce ale v zápätí zistím, že to vôbec nebolo myslené na mňa. Chcela by som veľmi aby ma brali takú aká som v skutočnosti a nie ako divné nekolektívne indivídum. Za rok maturujem, a keď sme sa na jednej hodine rozprávali o tom ako a čo..nikto ma nevedel ani poriadne charakterizovať, povedali že ma nepoznajú. Oni si myslia, že mne nič nevadí, všetko mi je jedno, neriešim nič...no opak je pravdu riešim všetko. ...Keď prídem domov nič iné nerobím len som na facebooku a pozorujem tích ľudí aký sú sebavedomí...a ja sa hanbím napísať jeden status alebo si pridať fotku (áno aj také banality). A potom na to stále myslím a nejdem ani von, nič nerobím. Kedysi som moju povahu zvládala, no teraz sa mi aj zhoršili komunikačné schopnosti. A v škole mám výrazne horšie známky oproti ostatným, ktoré ale nezodpovedajú môjmu intelektu..keď mám odpovedať v tom momente sa mi zahmlie pred očami a trasiem sa, pomaly neviem vydať zo seba ani hlások..ale pritom vedomosti viem, no v tom momente všetko zabudnem a to aj na písomke...
Neznášam tú hanblivosť! Neviem si vysvetliť prečo sa tak neskutočne hanbím, aj keď o nič nejde, o vôbec nič malé veci čo sa dejú za deň..obdivujem ľudí čo dokážu v pohode s každým komunikovať. Niesom ani škaredá, naopak musím stále na sebe niečo vylepšovať...no môj vzhľad rozhodne neinklinuje s mojou povahou...
Prosím pomôžte mi, budem veľmi vďačná za každý názor, každú radu...