Problémy so sebavedomím a ako ho dokáže okolitý svet narušiť

Príspevok v téme: Problémy so sebavedomím a ako ho dokáže okolitý svet narušiť
flowie

Dobrý deň, potrebujem sa niekomu zveriť hoc aj anonymne s tým, čo ma poslednú dobu trápi.
Ide o to, že v puberte som trpela hroznými komplexami. Myslím, že to mohlo vychádzať aj z nie najlepšej rodinnej situácie. Považovala som sa za otrasnú, škaredú a hlúpu, čo sa prejavovalo aj na tom, že čo sa týka chalanov, bola som vždy len "kamarátka" a nikto o mňa nejavil záujem, čo ma takisto veľmi zraňovalo.
Postupom času a po niekoľkých rokoch(teraz mám 21) sa situácia zlepšila, nejako sa mi podarilo to vlastnými silami ako tak zmierniť, už si nemyslím o sebe len to najhoršie, začala som sa lepšie obliekať a dbať na seba. Takisto pomáha mi aj to, že už mi ako tak venujú pozornosť aj chlapi :-) Ide však o to, že začína sa u mňa vyvíjať akýsi stav. Pokiaľ chlap, ktorý sa mi páči teda mám onho záujem začne venovať väčšiu pozornosť mojej kamarátke (ktorá zrejme vyzerá lepšie), úplne ma to vnútorne rozorvne a začnem byť nervózna a vadí mi, že nie som centrom pozornosti ja a dokáže mi to totálne narušiť celý deň či večer a nehovoriac o tom že to narúša a otriasa už mojím dosť i tak krehkým a horko ťažko vybudovaním "sebavedomím". Potom som neskôr podozrievavá aj voči nej hoci to nedám najavo nijako. Je to hrozné, je mi to aj trápne, a viem že možno vám to príde malicherné a povrchné ale čo narobím? Prosím poraĎte

_meno

Ahoj flowie

Je skvelé, ako si si začala uvedomovať samú seba, aj to, že si sa odhodlala a vykonávala pozitívne zmeny. Ešte lepšie však je, že si si veľmi skoro všimla, ako sa v tebe vytvorili zvyky, ktoré by si rada nechala tak a nevykonávala ich.

[Minulý stav]
Vplyvom okolia si si začala myslieť o sebe že si škaredá a okolie ťa v tom podporovalo.

[Súčasný stav]
Vytvorila si si sebavedomie pre svoju ochranu. S rastom sebavedomia si si vybudovala aj ego (nadradenosť).

[Návrh budúceho stavu]
Nezištná láska k druhým ľuďom: máme radi osobu X. Príde osoba Y, pomôže osobe X, pociťujeme radosť, že osoba X sa má lepšie.
Nezištná láska k sebe samému: zostaneme sami na pár týždňov a máme sa radi, aj keď nám to okolie nehovorí.
Vypočítavá láska je láska k sebe samému cez druhých ľudí: mám rád sám seba iba vtedy, keď ma majú radi druhí. Keď sú druhí neutrálni/nemajú ma radi, nemám rád ani ja ich.
Záleží od teba, akú lásku očakávaš - keď ťa má partner rád aj keď si škaredá / pekná, smutná / veslá, v problémoch / na výslní. Podľa SEBA vieš, akú lásku poskytuješ a takú lásku aj očakávaj (príčina / následok, akcia / reakcia, karma).

To je vysvetlenie, ktoré by ti mohlo pomôcť zmeniť svoj vnútorný pohľad na svet, čo sa POSTUPOM času odzrkadlí aj v tvojom správaní a POSTUPOM času sa odzrkadlí aj v tvojom okolí (okolie si všimne tvoju zmenu).

Oveľa ľahšie sa robí ČO, keď vieme PREČO.

Veľa šťastia flowie s ďalšou pozitívnou zmenou :)