OGTT - glukomer

Príspevok v téme: OGTT - glukomer
karolina18

Chcem Vas opytat, poradit,poprosim moze sa dg.diabetes stanovit , ked sa oGTT-glykemicka krivka urobi z odberu prsta na glukometri? Robili mi vysetrenie tak, ze mi zobrali krv z prsta, zmerali na glukometri mala som 6,1 potom mi dali vypit glukozu znova urobili -zobrali krv z prsta a kvapli na glukometer, hodnoty 12. Je to spravne? Citala som ,ze takto by sa diagnoza cukrovka nemala diagnostikovat a mal by sa robit odber z krvi a nie na glukometri. Dakujem velmi pekne

RNG

Dobry kalibrovany glukomer by mal merat s presnostou +-1 mmol/l
co je dostatocne na to, aby ti nasli, ci mas cukrovku alebo nie pri po glukozovom teste.
Spravny test je na prazdny zaludok skoro rano, po vypiti glukozy a hodinu znova a potom o 3 o 6 hodin a pripadne aj 9 hodin znova aby si videl, ako ti rychlo cukor klesa.

Osobne mam radsej hodnoty glukozy v krvi v jednotkach mg na deciliter, co dostanes z jednotiek mmol/l ked ich prenasobis 18 ktat.
To ti dava lepsi obraz o cukre v krvi ked vies kolko gramov cukru zjes/vypijes a dostane sa to do tych okolo 40 decilitrov krvi.
V tychto jednotkach je normalna ranajsia hladina cukrov od 60 do 120 mg/dl

ZaraXXX

Som diabeticka typ II na PAD.V sucastnosti uzivam Bydureon a glucophage XR 1000 dve vecer.Ked som sa pytala preco dve tabletky vecer,povedala mi.ze pri mojej hmotnosti je to dobre.Do zdravotnej dokumentacie diabetologickauz tri roky pise,ze diabetes je v norme.Dakujem za Vas nazor.

eng

A odber krvi je čím odlišný od odberu krvi z prsta?

Aj pri vyšetrení OGTT robeného v labáku sa berie vzorka krvi z prsta.

Pri presnosti glukometrov ± 20% je skutočná hodtota toho čo Ti namerali v rozsahu od 9,6 do 14,4 mmol/l.

Hodnota z labáku by bola presnejšia možno 11,4mmol/l.

Ale aj takáto hodnota odmeraná po 2h znamená diabetes mellitus. :-(