Pred mesiacom som utrpel úraz z ktorého som vyšiel s následkami....:Traumatická amputácia ľavého predlaktia..,článkov dvoch prstov pravej ruky...,popáleniny tretieho stupňa na stehne...,devastačné poranenie oka....
Od tej doby trpím fantómovými bolesťami a takisto bolesťami v kýpti chýbajúcej končatiny...Tramal nestačil tak som po návšteve ambulancie bolesti prešiel na silnejšie opiáty s kombináciou antiepileptík a antidepresíva..Bolesti však naďalej pretrvávajú.Má niekto skúsenosť ako proti tomu bojovať...???
Ďalej by som chcel vedieť ktorú protetickú spoločnosť si vybrať na riešenie náhrady končatiny.Mal by som záujem o myoelektrickú ruku.Aký je postup pri vybavovaní...
Fantómove bolesti - stav po amputácii - náhrada končatiny
www.youtube.com TOTO JE TA SCENA !
k tomu co napisal nick HALO: v seriale Dr.House je jedna cast kde jeden clovek trpi velkymi bolestami amputovanej ruky teda ta fantomova bolest a vyriesil to tak ze spravil to co napisal HALO..ale ktory diel to je uz neviem...Skuste si to pozriet...
Ahoj.Som po dopravnej nehode uz 4.5 roka. Mam amputovanu lavu nohu v stehne. Fantomove bolesti mam stale a zda sa mi ze to ma stupajucu tendenciu a nie klesajucu.Tiez mi predpisali kvapky Tramal. tiez si neviem dat rady a bola by som rada keby sa nasiel niekto kto dokazal s tymito "hnusnymi"bolestami bojovat.
Ahoj...
Ďakujem za Vaše príspevky,aj keď som ich očakával viac-ale každá rada sa cení...
S bolesťami som na tom stále rovnako.Práve mi zvýšili dávky liekov na dvojnásobok,takže som zvedavý na konečný efekt...-buď ma prejde bolesť,alebo budem totálne zjetý...
ja som neprirovnávala uplné vytrhanie zubov s amputáciou ruky..ale chcela som, aby sa autor veľmi nespoliehal na to, že s protézou mu bolesti vymiznú. A chcela som aby vedel, že aj na protézu si treba dlhšiu dobu zvykať. Ale ako sme sa obaja zhodli, treba navštíviť psychiatra. Všetko chce čas. Ako sa hovorí, čas zahojí všetky rany a bolesti.
Ahoj, neda mi nereagovat. Porovnanie chybajucich zubov a stavu po amputacii koncatiny je uplne out. Fantomove bolesti realne existuju, su skutocne pacientom pocitovane a nedaju sa odstranit len vypnutim v hlave. Chce to profesionalny pristup, velmi dobreho odbornika na liecbu bolesti, asi aj psychoterapeuta, ktory sa v tejto problematike vyzna. Nahradenim koncatiny protezou bolesti nevymiznu, ale stav sa moze casom zlepsit. Casto su to tazko ovplyvnitelne a znicujuce bolesti a na liecbu je potrebna kombinacia, tak ako to aj autor temy uvadza. Iste, nezriedka je potrebny aj psychiater, lebo trvajuca intenzivna bolest je spojena s poruchami spanku a nasledne s vyvojom depresivnych stavov.
veľmi vážnu tému si nadhodil!
pozri ja mám 39 r. a už 5 rokov mám umelé zuby hore. protézu...bolo ťažké si zvyknuť na to. bolo to niečo cudzie v ustach, nevedela som zo začiatku jesť len tekuté jedlá, bolo mi na vracanie ale zubár povedal, že som mladá a jednoducho si musím zvyknuť . že je to moja súčasť a ludia si musia zvyknuť aj na protézy ruk a nôh..musia !
ono fantomové bolesti sú z hlavy. proste mozog si neuvedomuje, že nemáš ruku. najprv si musíš upratať v hlave - aj ked si myslíš, že si s tým zmierený, podľa tohto v skutočnosti si neni. treba ísť za psychiatrom, žiadna hanba...
tabletky sa nedaju donekonečna brať !
a ked budeš mať protézu, nebude to ani s nou lahke, ver mi...budeš si musieť zvykať. možno ti na prvákrát nesadne, budeš mať otlaky. ale všetko pomaličky pôjde, neboj
chce to čas a pochopenie.
Ahoj,
neviem, ci je to relevantna rada, ale citala som v knizke o neuroplasticite, ze majstrovsky to vyriesil jeden lekar, Ramachandran, ktory pracoval s pacientami tak, ze skonstruoval jednoduchu krabicu so zrkadlom, do ktorej vlozis amputovanu ruku, druhou pohybujes pred zrkadlom, takze sa zda ze hybes tou amputovanou. takto obabres mozog, ktory si mysli, ze zdrava je ta chora a neboli. Ak sa takto cvici dost dlho, vytvoria sa v mozgu nove spoje, po istom case bolesti prestanu, teraz nechcem trepnut blbe cislo, ale myslim, ze cca pri 70-80% pacientov s fantomovymi bolestami. Mozno existuju zdrav. zariadenia, kde sa takto cvici, ale netusim, ci na Slovensku. Kazdopadne, ak si o tom precitas viac, takato "pomocka" sa da velmi jednoducho vyrobit (ramachandran si ju vyrobil z krabice od torty). Drzim palce pri rekonvalescencii, verim, ze sa to zlepsi.