Ako pomôcť otcovi alkoholikovi keď to odmieta?

Príspevok v téme: Ako pomôcť otcovi alkoholikovi keď to odmieta?
Dandy Key

Dobrý deň,

mám otca alkoholika, je to s ním veľmi zlé. Ako mu pomôcť keď to odmieta? Chcela som sa spýtať či je možné aby šla za psychológom napr. moja mama( keď otec odmieta)..či môže psychológ pomôcť aj takýmto spôsobom...možno radiť ako sa má moja mama k nemu správať atď...a možno ho takýmto spôsobom skôr presvedčiť aby si priznal problém a chcel s tým niečo robiť. Prosím poraďte, veľmi sa o neho bojíme.

Ďakujem

Fleur-de-lis

ako mu pomôcť. No neviem aký je dôvod jeho alkoholizmu. Často je to zlyhanie. V práci, v manželstve, v rodine, v živote.... Možno skúsiť prístup, ktorý mu dá pocítiť, že nie je úplný stroskotanec vo vašich očiach. Vyjadriť radosť, keď spraví niečo pre vás. Oceniť každú snahu, každý krôčik k lepšiemu.
Je to ťažký boj. Kritika väčšinou nepomáha. Môžte len skúsiť cestu ako ho podporiť.

Daduska13213

ak o pomoc nestojí a odmieta ju nemá to význam.. je to plytvanie energiou a časom .. ja chápem že to nie je ľahká situácia (som na tom nejak podobne) ale kým si sám neuvedomí že má problém a nebude chcieť ho riešiť nedonútite ho

miki25

s tým sa nedá, žiaľ nič robiť. mám podobného strýka, ale on to chcel aspoň vyskúšať, ale vždy sa k tomu vrátil. najdlhšie vydržal abstinovať 3-4 roky...navyše už toľkokrát mu išlo o život, toľko operácii má už za sebou a i tak si nedá povedať. proste kto nemá silnú vôľu tak ťažko s tým niečo urobiť, ale na druhej strane viem to pochopiť, lebo ťažko bojovať proti niečomu, čo je niečo silnejšie ako si ty sám.

odpovedam

abc, sorry, ale co citam tu na fore tvoje rady, rozum sa mi zastavuje. Vies, co spravi alkoholik, ked budes vraviet to, co odporucas ty? bud to bude ignorovat alebo zacne pit este viac, aby svoj strach a smutok utopil este viac.

Suhlasim so zewou, za psychologom moze ist tvoja mamka alebo aj vy obe a informovat sa, ako postupovat. Alkoholik nema triezve myslenie, tazko ho racionalne presvedcite. Pripadne skuste najst nejake obc. zdruzenie pre pomoc alkoholikom a opytat sa ich na pomoc. drzim palce.

zewa

Poviem ti to na rovinu. Nie. Nemôžeš ho nijako prinútiť. S ním nemôžeš urobiť nič. Musí chcieť sam. Čo však môžeš urobiť je to, že zapracuješ ty aj mamka na sebe. Napríklad aj u toho psychoterapeuta. Áno, trebárs sa aj porozprávať o tom, aké to je žiť s alkoholikom a čo vás čaká. Ako to zvládnuť. Alebo ako zvládnuť to, že otec liečenie odmieta. Je to ťažké. Aj to bude ťažké, ale nie nezvládnuteľné.