Bola som nedávno v nemocnici na chirurgii (nebola potrebná operácia) a po prepustení som si až doma prečítala,že mi pribudla navyše jedna psychiatrická dg.-veľmi zriedkavá.F 68.1 Munchhausenov sy
Neviem ako k nej prišli,pretože na psychiatrii som nebola ,ani ma psychiater nevyšetroval.
Ako sa mám brániť proti pripísanej dg.?
A môžu somatickí lekári určovať psychiatrickú dg. bez vyšetrenia psychiatrom a bez môjho vedomia?
Mám sa brániť alebo sa na to vykašľať?
A keď brániť,tak ako?
Pripísaná psychiatrická dg. na chirurg.oddelení
A este dodatok
Vsetci,ktori piseme na toto forum vieme,ze nedostaneme odbornu pomoc.
Ale hladame tu obycajnu ludsku a pochopenie.
Naco by potom taketo fora boli?
Ved vieme,ze tu nechodia odbornici.
Ale casto je ta laicka podpora aj nieco viac.
Ilek
Ta dg. bola vypisana slovne,cislo som si vyhladala len ja,takze nemohlo prist k omylu.
A jasne,ze pojdem na prislusne odd. a budem si pytat vysvetlenie.
Zaujimal ma aj nazor inych'
A moze sa to stat aj druhym,ked budeme pre svoj zly a chron.stav,navstevovat lekarov casto.
Ide mi aj o podstatu,ci moze taku zavaznu dg. vyslovit nie psychiater a bez psych.vysetrenia.
Toto je jeden z fenomenov, ktory je velmi casty na totmo fore. Ludia sa snazia riesit problem tam, kde ho vyriesit nemozu. Zaklad uspechu riesenia problemu je predsa to, ze ho zacne clovek riesit tam, kde vznikol. Bola si na chirurgii, tam sa ti objavila nova diagnoza. Chod tam a spytatj sa. Neviem co bolo pricinou, ze si bola na chirurgii, ale mohol nastat preklep. Diagnozy sa do spravy zadavaju tak, ze sa klikne na urcite cislo, teda kod diagnozy. No a moholo sa stat, ze povedzme napriklad namiesto D68 klikol na F68. Takze skor nez sa budes stazovat po uradoch chod tam, kde ti spravu na chirurgii pisali.
Ja netvrdim ze je to spravne, ze by bola chybne zadana diagnoza, ale ludsky faktor je ludsky faktor.
Dakujem vam vsetkym za povzbudive slova.
Naozaj mi to pomaha.
Ked som si precitala aka je ta dg zavazna,tak mi az prislo zle.A tiez ma zarazilo,ze podla internetu sa tato dg diagnostikuje tazko a chirurgovia ju hned vedeli!!!
Este raz zdoraznujem,ze ani v minulosti som nebola na psychiatrickom vysetreni.
A keby nie internetu,tak doteraz neviem aku to mam vzacnu dg.
tiez sa mi nezda aby ti chirurg alebo iny lekar mohol len tak napisat psychiateicku diagnozu bez psych vysetrenia
Munchhausenov syndrom, ci hypochondria... to by nasi doktori radi napisali asi kazdemu kto sa im nechce alebo ho nedokazu spravne vysetrit :D o opaku ich presvedci asi len dotycneho umrtna sprava a aj to este spochybnia nejakou hypotezou
No skus si to ist najskor vydiskutovat s lekarom ktory ti tu diagnozu napisal, ak to nepomoze, tak napis staznost na urad. Toto je zavazna psychiatricka diagnoza ktora sa diagnostikuje velmi tazko, lebo lekar nemoze vediet ci sa napr. rana pacientovi naozaj zle hoji, alebo robi vsetko preto, aby sa mu to nehojilo. Neda sa to diagnostikovat bez dokazov! Toto ti musia uznat. Nech ti da dotycny chirurg nejake dokazy, ktore tu diagnozu potvrdzuju!
Ved prave,ja som si to po prepusteni precitala na nete aka je to dg.a samozrejme to nie je hypochondria.
Agnes ty si to popisala presne a prave preto ma to rozculilo,ze na psychiatrii som nebola ani ziadny psychiater ma nevysetroval.
Je to velmi zax
vazna dg. a pre mna nepochopitelna.
Mam ist na vys.so srdcom a uz si hovorim ze ako sa budu na mna pozerat.Ked poviem,ze mam zvieranie na hrudi-uveria mi.
S takymto mojim pocitom ani nemusi dopadnut to vys.dobre.
Agnes
mam ist za lekarom alebo rovno podat staznost?
Nie to nie je hypochonder, hypochonder je presvedceny, ze ma nejaku chorobu ci skor vela chorob a aj ked vsetky vysetrenia su ok a nic mu nepreukazu, on si mysli, ze lekari su neschopni a nevedia mu prist na smrtelnu chorobu, ale on vie, ze ju ma. Mun. syndrom je o inom, ten clovek vie, ze mu nic nie je, ale ma rad, ked ho druhi lutuju, preto si vymysla choroby, chodi po doktoroch a robi mu to dobre. Tito ludia si casto sami radi privolavaju choroby, ak su operovani, naschval robia vsetko pre to, aby sa im rana zle hojila, infikuju si ju bakteriami a pod. a potom si uzivaju ze sa mozu hrat na chudacikov ktori trpia. Podla mna ti nieco taketo nemozu diagnostikovat bez psych. vysetrenia a nemozu ti to neoznamit, ze ti takuto dg. stanovili. Stazuj sa na urade pre dohlad nad zdr. starostlivostou. Toto nie je spravny postup co ten lekar urobil.
no boze :D jednoducho si hypochonder ;) munchausenov syndrom presne to znamena :))